Кориандърът е не само подправка, но и полезно за здравето растение


07 Юли 2016, Четвъртък


Още древните пътешественици са забелязали, че семената му дават енергия, а и помагат за възстановяване след боледуване


Много от познатите ни подправки не само придават на ястията особен вкус и аромат, но успешно се използват и за лечебни цели. Едно от тези растения е кориандърът, чиито целебни свойства са били познати още в най-древни времена. Той се споменава в някои древни трактати и се е отглеждал в страните от Азия и Средиземноморието още отпреди три хиляди години.
Воините и пътешествениците винаги са носили със себе си и малко кариандър, тъй като забелязали, че семената му дават енергия, а и помагат за възстановяване след боледуване и раняване. Освен това подправеното с тях месо се съхранява по-дълго време, което има голямо значение, когато си на път. Именно благодарение на пътешествениците те попадат на Стария континент.

За лекарствени цели се използват също плодовете и листата му, а маслото от кориандър се прилага като болкоуспокояващо и жлъчегонно средство.
Растението широко се използва и от хора, които искат да се отърват от излишните килограми и да изглеждат красиви. Плодовете му имат ниска калоричност, благодарение на което биват включвани в диетичните менюта. То е незаменимо при лечението и профилактиката на много заболявания и затова е много търсено и популярно.
Листата му съдържат каротин, аскорбинова киселина, витамини от групата В. В плодовете му пък може да се открият етерични масла, аминокиселини, полезни вещества и микроелементи, както и алкалоиди, скорбяла и дъбилни вещества, които показват положително влияние върху всички човешки органи.
Подправката влиза в състава на различни лекарствени средства срещу колики и стомашни болки.

Полезните свойства на кориандъра може да се изброяват дълго, тъй като те са доказали отдавна на практика своята ефективност. Плодовете му са много полезни при нарушения в работата на храносмилателния тракт, тъй като засилват отделянето на стомашен сок и възстановяват обменните процеси в организма.
Лековитите настойки и отвари от него проявяват противомикробни свойства. С етеричното масло от растението пък дори може да се избавим от луничките.
Въпреки че повишава апетита, кориандърът не съдържа много калории и затова, както споменахме, съдейства за вталяването.  Освен това той спомага за по-лесното усвояване на храната и насища организма ни с много полезни витамини и микроелементи.

С негова помощ може да се отслабне с 10-15 кг за един месец. За целта обаче трябва да се премахнат от менюто някои продукти като захар, тестени изделия и мазни ястия, като се включи повече от полезната подправка.
Препоръчва се всеки ден да се приемат по 4 г от семената на растението или по 35 г от листата му.
По време на бременност кориандърът отстранява отоците и извежда ненужните вещества от организма. Затова и в малки количества е абсолютно безопасен за бъдещите майки и тяхното бебе. Нещо повече – той дори е препоръчително да се добавя в храната на пеленачетата и на кърмачките.

Покрай всичките си други положителни качества, ароматната подправка подобрява и настроението, стимулира мозъчната активност и повишава работоспособността, като в същото време влияе благотворно върху работата на сърцето. Тя се препоръчва като профилактика на стреса и намаляване на риска от неговите негативни последствия.
И още нещо любопитно – премахва лошия дъх и забавя процеса на алкохолното опиянение.
Противопоказания Както е известно, злоупотребата с всеки продукт може да доведе до нежелани последици. Кориандърът също не прави изключение от това правило, но вредата от него може да се прояви единствено ако се приема в по-неограничени количества. Дневната норма е 4 г от сухата подправка.

По принцип тя не се препоръчва да се използва от хора, при които се наблюдава повишена съсирваемост на кръвта, при хипертония, тромбоза и някои сърдечносъдови заболявания като исхемия. Противопоказна е и при захарен диабет, гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха, както и след инфаркт на миокарда.
Предозирането може да доведе до нарушения в съня, отслабване на паметта, намаляване на концентрацията и вниманието и нарушения в менструалния цикъл при жените. Освен това кориандърът може да провокира и алергия.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки