И цветовете могат да лекуват


07 Юли 2016, Четвъртък


Всеки от тях оказва различно въздействие върху човешките органи


Твърди се, че седемте основни цвята на дъгата са свързани с тялото и душата и тяхното въздействие може да помогне за възстановяване на здравето на човека. Ако с гъвкава хартия, боядисана в някой от тях, се загърне някакъв съд с вода – буркан, бутилка или кана, и се остави да престои на слънце 4 часа, живителната течност ще поеме в себе си цветовите вибрации. И ако се изпие, ще въздейства благоприятно върху организма.
Изследванията на учените са показали, че когато слънчевите лъчи преминават през различно оцветени стъкла, те носят голяма полза при лечението на кожни и други заболявания.

Цветовете оказват биологично въздействие, което дори не можем да си представим. Влиянието на всеки от тях върху човешките органи е различно.
Така например червеният цвят се свързва с кръвта и наистина оказва целебно действие върху формирането на червените кръвни телца и стимулира кръвообращението. Той зарежда с енергия нервните тъкани и костния мозък. Но пък излишното количество от него може да провокира възпалителни процеси като конюнктивит например. Затова рядко се използва за лечебни цели и цветотерапията с него се прилага внимателно при психични заболявания, тумори и пр. Докато яркорозовият цвят успокоява.

Оранжевият, жълтият и златистият са слънчеви цветове. Те стимулират организма, подпомагат растежа и в известна степен имат пречистващо действие. Оранжевата багра често се използва като тонизиращо средство за повдигане на настроението. Жълтата и златистата способства за подобряване на мисленето и при лечение на очни болести. Засилват и половата потенция. Жълтият цвят стимулира интелекта и положителните качества на личността. Излишъкът му предизвиква натрупване на жлъчка в тънките черва.
Зеленият цвят е символ на младостта и надеждата. Той създава усещане за спокойствие. Притежава успокояващи и умиротворяващи свойства. Прилага се за изчистване на кръвта и при нервни разстойства, неврози, повишена възбудимост, безсъние, треска и др. Влияе благотворно върху умствената дейност. Прекаленото му въздействие може да стане причина обаче за образуването на камъни в жлъчния мехур.

Синият цвят е знак на водата и небето. Производният от него небесносин нюанс влияе благотворно, като носи чувство на покой и удовлетвореност. Тъмносиният пък внушава безопасност. Използването в работния кабинет на сини щори, картини или плакати повишава работоспособността. Този цвят е чудесно средство при психози и е много полезен при слабо зрение. Помага и при чернодробни болести, витилиго, намален апетит. Препоръчва се при ревматични заболявания, жълтеница и изгаряния.
Виолетовият и лилавият се използват при сърдечни заболявания, ниско кръвно налягане, функционални разстройства, психични заболявания и др. Виолетовите лъчи са много по-силни от лилавите и трябва да се прилагат внимателно, тъй като продължителното им влияние води до възникване на състояние на тъга и депресия.

Белият цвят се явява символ на Вселената. Затова въздейства безмълвно на човешката психика. Той спомага за оздравяването на централната нервна система, възстановява структурата на мозъчната тъкан и прочиства организма от шлаки и вредни вещества.
Черният цвят пък е знак на сериозността. И докато белият характеризира светлината, то той – обратното – олицетворява тъмнината.
При отсъствието на даден цвят той може да се възприеме от околния свят с помощта на следната процедура: сяда се удобно и се затварят очите, краката се поставят на пода леко разтворени. След което човек си представя как цветът „влиза“ в него през фонтанелата и се спуска през слънчевия сплит към стомаха. Мислейки за съответния цвят, трябва да се достигне усещането, че той се е „разтворил“ в организма. И чак когато изчезне, очите се отварят.

И още едно упражнение. В центъра на бял лист хартия трябва да се нарисува кръг с диаметър около 2 см. Той се оцветява в черен, син или зелен цвят. Закача се на стената, така че близо до него да няма ярки предмети.
Сяда се така, че оцветеният кръг да е на нивото на очите на растояние 1,2-1,5 м (ако се седи на 5-6 метра от листа, диаметърът на кръга следва да е 4-5 см). Осветлението трябва да е меко. Използването на крушка, излъчваща дневна светлина, не е подходящо, тъй като създава трептене с честота 50 гигахерца, което измаря зрението.

Нарисуваната фигура се гледа без да се отклонява погледа, без да се мига и да се напряга зрението. Очите се държат нормално отворени – нито присвити, нито много ококорени.
Картинката се гледа до тогава, докато от очите не потекат сълзи или се мигне. Освен нарисуваното петно, не бива да се забелязва нищо друго.
Упражнението се изпълнява ежедневно по един път сутрин. След приключването му е нужно да се поседи малко със затворени очи. Първоначално времетраенето му е няколко секунди, след което може да достигне до няколко минути, но не повече от 10-15.
При правилното му изпълнение след него главата е свежа, стабилизира се мисълта, повишава се работоспособността на мозъка и се засилва остротата на зрението.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки