В отговор на вашите въпроси


07 Юли 2016, Четвъртък


Много се говори, че сланината е вредна. Но някога нашите баби и дядовци са се хранили основно с нея, а като че ли бяха по-здрави от нас.



Каква е истината?
Гинка Гунева,
Благоевград

Последните изследвания показват, че сланината не само че не повишава холестерола, ами дори намалява нивото му, тъй като съдържа в себе си лецитин – фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини, и полиненаситените мастни киселини води до извеждането му от вече образувалите се холестеринови плаки.  Достатъчно е да похапваме от нея по 30 мг всеки ден.
Руснаците имат и една народна мъдрост: „Дебелее се не от сланината, а от нейното количество“. В днешно време дори се появиха диети за отслабване, базирани на умерената употреба на този продукт. И това е логично – ако се изяде едно парченце сланина на гладен стомах, то бързо ще се усети ситост, което помага да не се преяжда и да запазим фигурата си стройна.

Иначе народната медицина широко използва сланината като ефективно средство за външно приложение. При това рецептите с нея понякога се оказват по-резултатни и от най-рекламираните мазила.
Възпалени хемороиди например се лекуват с мехлем, приготвен от разтопена сланина, към която е добавен малко настърган лук.
Може да се отървем от напуканите пети, като първо ги накиснем в гореща вода с разтворен в нея оцет, след това ги изтъркаме с пемза, а след подсушаването прилепим към тях тънък резен сланина. Подобен „компрес“ помага и при варикозно разширени вени.

Сланината е и прекрасно средство за лечение на хроничен бронхит. За целта едно парче от нея се слага в тенджера на слаб огън, колкото да се разтопи, но без да кипва. Получената мас се прецежда и съхранява на хладно място. От нея се взима 1 ч.л. и се разтваря в чаша горещо прясно мляко, което се изпива вечер преди лягане.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки