Опасни отрови дебнат животните в зелената трева


05 Юли 2016, Вторник


(Продължение от миналия брой)
Едно от най-токсичните растения е рицинът, който народът нарича „кърлеж“.


Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

В него се съдържат опасните субстанции рицин (само в семената) и рицинин. Много малки количества от токсичното растение са достатъчни за тежко отравяне на животните, като възрастните добичета са по-чувствителни от младите.
Клиничните признаци се появяват 18-24 часа (при конете до 2-3 дни, при птиците – до 48 часа) след приемане на семената или кюспето. Животните показват тежък хеморагичен (кървав) гастроентерит с кървава диария, спиране на млечната секреция и колики, повишаване на телесната температура до 40-41 градуса, изпотяване, тик на диафрагмата при конете, повръщане при свинете – по-късно обща отпадналост, отслабване на сърдечната дейност, депресия, понижаване на общата чувствителност, по-късно – поднормална температура и често смърт след 24 часа.

На болните животни се дават очистителни – английска сол, рициново масло, течен парафин и др., отвара от ленено семе, инжектира се Decsamethason, прилагането на калциеви препарати е противопоказно. На конете и говедата се дават вътрешно 4 пъти дневно по 10 г Urotropin и по 25 г натриев бикарбонат (сода за хляб) във водата за пиене за обезвреждане на рицина.
За хранене на животните, ако се наложи използване на рициново кюспе (шрот), то трябва да бъде обезвредено чрез изваряване в продължение на 1-2 часа, като на 100 кг шрот се слагат 5 кг гасена вар и вода. Животните не бива да се пускат на паша в рицинови култури.

Сред най-честите отравяния рано напролет е токсикозата, предизвикана от богати на естрогени растения. Такива са люцерната и червената детелина, особено по време на цъфтежа. Като се има предвид, че тези култури са основни източници на фураж в много райони на страната, заболяването придобива особено важно значение.
При крави и овце отравянето настъпва след продължително (20 и  повече дни) хранене с големи количества прясна или изсушена люцерна, млада сочна детелина по време на цъфтеж, млада царевица, цвеклови листа, силаж от тях, соев шрот, хмел и др. При овцете отравяне с естрогени може да настъпи след няколкодневна паша в отава (поникнали есенни или пролетни житни посеви),а при свинете – след хранене с фураж, нападнат от гъбичката житен фузарий.

При кравите отравянето с фитоестрогени протича с промени в репродуктивната система – кисти в яйчниците, лъжлива разгоненост и безплодие, трудни раждания, задържане на плацентата, ендометрити, при лактиращите крави и овце – с намаляване или пълно спиране  на млечната секреция, а при бременните овце – с  преждевременно развитие на млечната жлеза и отделяне на мляко, кистозно израждане на маточната лигавица, мумифициране (изсъхване) на плода  и аборти.

При младите животни се забавя растежът, както и развитието на яйчниците (по-точно на фоликулите в тях) и настъпването на половата зрялост. При кочовете се увеличават булбоуретралните жлези с последващо задържане на урината и вторично развитие на цистит и заболявания на бъбреците – пиелонефрит, уролитиаза, уремия и смърт, настъпва смущение в спермопродукцията (дегенерация на сперматозоидите). При биците за разплод се явява  смущение в либидото и сперматогенезата, при свинете – отичане на вулвата и аборти, при кокошките –тлъстинна дегенерация на черния дроб.

С лечебна и профилактична цел се инжектира мускулно няколко дни  наред Progesteron по 30-150 МЕ за говеда и по 20 МЕ за овце. Младите, бременните и лактиращите животни не бива да се хранят едностранчиво и продължително  с млада, сочна зелена  или суха детелина или люцерна, силаж от млада царевица, соев шрот, цвеклови листа и силаж от тях и др. сочни зелени треви. Площите с фуражни култури трябва да се торят повече със суперфосфати и по-малко с калиева селитра.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки