Ден на българската традиция и култура в Лондон


Ден на българската традиция и култура в Лондон
Ученици от фолклорния състав при българското училище „Звънче“ на сцената в Лондон
04 Юли 2016, Понеделник


На 8 юни в малкия лондонски квартал Сътън за първи път се проведе Ден на българските традиции и култура. Празникът бе организиран от българското училище

Автор: Георги Ваташки

в британската столица „Звънче“, Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Българо-британското дружество, основано през 1952 г.
Специално за събитието централната улица в Сътън беше затворена, за да могат всички българи и гости да се насладят на българските обичаи, танци и музика. В продължение на четири часа талантливи групи, хорове и ансамбли представиха на сцената красотата на българското изкуство.

Тържеството бе открито от танцов клуб „Булгара“, Лондон, ръководен от Марина Иванова, с изпълнение на емблематичната народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ от солистката на състава Калина Желева. Танцовите колективи към другите български школа в столицата на Великобритания – „Розова долина“ и „Васил Левски“, с ръководител Недялка Симеонова, също зарадваха присъстващите с прекрасното си представяне, а мнозина зрители се включиха в ръченицата на българчетата.

Възхищението на публиката предизвикаха и гласовитите лондончанки Виктория и София от група „Земела“, които от близо година се занимават с българска народна музика и предложиха свои интересни аранжименти на нашенските мелодии.
Докато продължаваше музикалната програма, работилници и павилиони предоставиха възможност на българи и гости да се запознаят с родната литература, култура и кухня. Децата пък опитаха различни техники за боядисване на керамични съдове в традиционни нашенски цветове и шарки.
В края на празника директорът на училище „Звънче“ Филка Ананиева заяви, че организаторите ще работят за това  Денят на българската  култура в Сътън да се превърне в традиция за сънародниците ни в Лондон.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки