Те го казаха


02 Юли 2016, Събота


„Ако искаме на Балканите да има фабрики, работни места, единственото, което трябва да правим, е да заздравим основите на Европейския съюз,


той да обхване всички страни, защото само тогава ще има мир, общи правила и ценности и ще дойдат големите стратегически инвеститори"
президентът Росен Плевнелиев, озарен от мъдрост свише

„В България продължава да се развива активното гражданско общество, а вие тук в България сами знаете колко е важна подкрепата на Европейския съюз в реформите - в администрацията, организираната престъпност и правосъдието"
германският президент Йоахим Гаук вижда някаква своя истина за България

„Трафикантите на хора са спечелили между пет и шест милиарда евро през миналата година”
Мария Габриел, български евродепутат

„Трябва да бъдем по-близо до хората и да разбираме кое ги привлича и кое ги отблъсква в ЕС такъв, какъвто той е днес, и да го направим по-добър, да служи по-добре на техните очаквания. Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска"
еврокомисарят Кристалина Георгиева в пропаганден момент

„Европейските лидери имат твърде малко време да спасят Европейския съюз. За този провал цената, която ще се плати, ще бъде жестока. Много е възможно да се стигне до референдум за независимост на Шотландия. Никой не говори обаче за това, че е пред разпад не само ЕС, но и една ядрена държава, членка на Съвета за сигурност и ООН. Ако се стигне до излизане на Шотландия от Великобритания, което е много възможно, тогава ще се разпадне за първи път в световната история ядрена сила, която обаче не може да си раздели базите.
Статутът на базата „Клайд“ създава изключително тежък проблем. Аз се надявам, че шотландците няма да бързат с този референдум. Не само те, Каталуния е друга болезнена точка за Испания, там отново се влиза в перманентна политическа криза, от която няма излизане“
изборният експерт професор Михаил Константинов

„Лошата новина за украинци, молдовци и грузинци е, че британският референдум твърде много ги отдалечи от входа към Европейския съюз. Към печелившите от британското решение спадат не само Найджъл Фараж и останалите евроскептици от ЕС като Геерт Вилдерс в Холандия или Марин льо Пен във Франция.
Сред тях се нарежда и руският президент Владимир Путин. Той самият, разбира се, едва ли ще го признае публично, защото обича да се представя като голям държавник, който реагира с премерен и сдържан дипломатичен език. Затова пък в контролираните от Кремъл телевизионни канали се леят злоради крокодилски сълзи по повод станалото. У много руснаци британското желание за излизане от ЕС буди спомени за разпадането на Съветския съюз.
Брекситът наистина е исторически водораздел в Европа, но той не може да доведе до онзи тотален срив на държавния и икономически ред, какъвто преживяхме след разпадането на Съветския съюз. Тъкмо тази истина обаче умело се премълчава пред руските зрители, на които кремълските пропагандатори разправят за нещастната, разсипана Европа. С този метод се отвлича вниманието на руските граждани от кризата в собствената им страна и се заздравява монополът на управляващия чиновнически елит в Русия”
журналистът от „Дойче веле” Инго Мантойфел

„Няма нито една положителна новина от брексита. Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и на нас. Няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България, защото търговският ни обмен не е толкова голям. Има обаче много британски граждани, които посещават страната ни или живеят тук, както и много българи, които работят в Обединеното кралство”
икономистът Пламен Орешарски, бивш премиер

„След брексит английският може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки. Документите и правните текстове на Евросъюза се превеждат на всичките 24 официални езика на общността, но ако английският не е официален език, Великобритания ще трябва сама да извършва тези преводи”
Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки