Израел и Турция стоплят отношенията си


01 Юли 2016, Петък


Покрай това югоизточната ни съседка се опитва отново да се сближи и с Русия


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви тези дни на пресконференция в Рим, че са постигнали споразумение с Турция за нормализиране на отношенията между двете страни. Те се отнасят както до сигурността в Близкия изток, така и до икономическите връзки между Тел Авив и Анкара.
Договореността гарантира безопасността и неприкосновеността на израелските войници и офицери. Турците пък са поискали помощ за връщането на техни военнослужещи, които се намират в ръцете на „Хамас“ и на техни сънародници, задържани в Газа.

По думите на Нетаняху, процесите на стабилизация в региона се извършват с участието на Кипър, Гърция, Русия, САЩ и Турция.
Припомняме, че Тел Авив и Анкара развалиха отношенията си, след като през 2010 г. бяха убити няколко турски активисти от „Флотилията на свободата“. Това стана в края на май, когато конвой на кораби с хуманитарна помощ приближи бреговете на Израел в опит да проникне през блокадата на Газа. Той бе спрян от израелските военноморски сили. При качването на бойци от специалните войски на борда на „Мави Мармара“ пасажерите на турския съд оказаха съпротива, в резултат на което загинаха 9 човека, а около 30 бяха ранени. Пострадаха и над 10 израелски военни.

Междувременно стана известно, че президентът на Русия Владимир Путин е получил послание от Реджеп Тайип Ердоган с извинения за гибелта на пилота на сваления руски СУ-24, покрай което турският му колега е изразил готовност да възстанови отношенията си с РФ. По-късно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че страната му е готова да изплати на Русия компенсация за инцидента с бомбардировача. Ердоган отбелязва, че за него тя е „приятел и стратегически партньор, с който турските власти не искат да си развалят отношенията“.

Само седмица преди това официалният представител на Ердоган Ибрахим Калин обяви, че Анкара не възнамерява да се извинява и да изпълнява условията на Москва.
По мнението на председателя на Съвета по външна и отбранителна политика на РФ Фьодор Лукянов, към извиненията пред Кремъл турският президент е бил тласнат от влошената икономическа и политическа ситуация край Босфора, където много пострадаха от влошаването на калимерата между двете държави. Но не е изключено определена роля да е изиграла и променената международна обстановка след брексита на британците.
И тъй като все още не е ясно как занапред ще се развиват събитията в Евросъюза и как ще се отрази на неговата икономика излизането на Великобритания от неговите редици, Анкара бърза да се презастрахова в тази ситуация, ако тя се развие по негативен сценарий, и затова си подсигурява допълнителни опори.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
targovez ima-njama njama-ima d
03.07.2016 07:48:41
0
0
otnosheniata meshdu darshavite koito ne sa v obsht blok ne sa zavisimi ot dogovori i se promenjat spored situaziite za balgaria e vashno da znae otnosheniata na naj vashnite za nas darshavi s tehnite partnjori za da vidim prognosirame kakvi polsi i kakvi nepolsi moshe da imat tesi otnoshenia.
zashtoto v bliskia istok verojatno shte ima pak pregrupirane na silite i na narodnostite moshe da se stigne turzi i kurdi protiv islamistite ili kurdi i islamski grupirovki protiv turzia ili siria i kurdite protiv drugite i t.n.
zatova e dobre da sme v evrosajusa i da vodim politika kojato e v interes na balgaria i shivushtite v balgaria balgarski i nebalgarski grashdani .
i taj kato honorar savetnizi ne plashtat za svoite saveti a obiknovenno imat tarifi spored koito im se plashta umstvenia trud to az kato patriot rabotja
umstvena rabota i kato filantrop .
1
targovez ima-njama njama-ima d
01.07.2016 12:44:20
0
0
otnosheniata turzia -israel sa promenlivi taj kato turzia simpatisira i poddarsha palestnzite v tehnite borbi sa nesavisima darshav no tova pravjat kato imat fajda i germania i rusia i drugi strani
no arabistite balgari i nebalgari sa tesi koito prognosirat ,zmajat naj dobre kak sa stojali kak stojat i kak shte stojat verojatno vsaimnootnosheniata meshdu narodite i meshdu darshavite v bliskia istok za predposhitane e balgaria da ne se mesi v tesi opasni sabitia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки