Европа след шока от „Момчето си отива“


Европа след шока от  „Момчето си отива“
Ярослав Качински
01 Юли 2016, Петък


Кое допринесе за победата на британските евроскептици


Поляците посочиха виновния за брексита

Лидерът на управляващата в Полша „Право и справедливост“ и бивш премиер на страната Ярослав Качински обвини председателя на Европейския съвет Доналд Туск за победата във Великобритания на евроскептиците. По думите му, цитирани от „Ройтерс“, негативната роля на неговия сънародник (Качински е 13-ят, а Туск – 14-ят министър-председател на Полша) се състои в това, че именно той е водил преговорите с британците, в резултат на които те нищо не са получили.

„Следователно той непосредствено е отговарял за брексита и сега трябва да изчезне от европейската политика. И това се отнася до цялата Европейска комисия в нейния сегашен състав“ – категоричен е братът близнак на загиналия в самолетна катастрофа през 2010 г. полски президент Лев Качински.
Покрай това той обяви, че поляците биха искали да се проведе втори референдум за британското членство в Европейския съюз. Но не пропусна да изтъкне, че ЕС трябва да се „промени радикално“, за да поискат британците да се върнат в него.


Евросъюзът поиска Шотландия

Високопоставени чиновници в Брюксел заявиха в понеделник, че биха искали да видят Шотландия в състава на Европейския съюз, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на изявление на шотландския министър на селското стопанство Фергюс Еуинг, направено след края на неформални преговори, проведени в Люксембург.
По думите му, „благосклонно отношение“ към страната му са проявили земеделските министри на Франция, Германия и Ирландия. Въодушевен от тези знаци на подкрепа, той е добавил, че Единбург ще продължи диалога с тези три страни.

На 25 юни, два дена след брексита на англичаните, кабинетът на министрите на Шотландия одобри разработването на законодателна база за провеждането на нов референдум за независимостта й от Обединеното кралство.
Припомняме, че през април 2015 г. министър-председателят Никола Стърджън  обеща на шотландците да се проведе втори плебисцит за независимост, в случай че британците напуснат Евросъюза. Първото всенародно допитване бе на 18 септември 2014 г. и тогава 55 процента от участниците в него гласуваха за оставането на страната в състава на Обединеното кралство.


Ще повлекат ли британците крак

В почивните дни след брексита на англичаните се проведоха поредните предсрочни избори в Испания. Основните партии в страната с пета по сила европейска икономика постигнаха резултати, които не се различават много от декемврийския вот, довел до продължила половин година криза във властта поради невъзможност да се състави коалиционно правителство.

Изненада на тези избори обаче регистрира партията „Подемос“, която се класира трета, за което много наблюдатели смятат, че е повлиял именно брекситът. Политическата формация твърдо стои зад провеждането на референдум за независимост на Каталуния, а никой друг в този момент не иска нищо такова да се случи, нито пък да прави коалиция с тях.
Но пък обикновените каталунци определено са вдъхновени от това, че Англия каза „не“ на членството си в ЕС и се чувстват все по-уверени, че и те могат да го направят, като освен да обърнат гръб на Евросъюза, ще се отделят и от Испания.

Още няколко държави може да последват Великобритания и да напуснат Евросъюза, смята и  кандидат-президентът на Естония и бивш премиер Сийм Калас. Според него ЕС навлиза в период на нестабилност и може да се очакват бързи промени, на които трябва да се реагира адекватно.
„В случай на най-черен сценарий ЕС ще се свие до примерно 10 държави, а на останалите ще бъде предложено членство в Европейска икономическа зона”, смята Калас.

„Ако ЕС продължава да води политика на децентрализация, и в Австрия до една година може да се проведе референдум за излизане“, коментира и Норберт Хофер, който за малко преди месец не стана първия десен президент на Австрия.
Още в петък след брексита Националният фронт на Франция също призова за референдум за излизане на страната от ЕС.


Франция и Германия замислят нова супердържава

Германия и Франция вече подготвят проект за реформиране на Евросъюза, за което в понеделник съобщи телевизионният канал TVP Info. Журналистите в медията разполагат с копие на документ, подписан от външните министерства на двете страни. На практика става въпрос за ултиматум, който Париж и Берлин поставят пред другите държави в Евросъюза.
„Нашите страни споделят обща съдба и общи ценности, които водят до един още по-тесен съюз между нашите граждани. Затова ще се стремим към политически съюз в Европа и приканваме европейците да вземат участие в този проект“ – се казва в преамбюла на въпросния документ.

Според замисъла му, страните участнички фактически няма да имат право на своя собствена армия, специални служби, Наказателен кодекс и национална валута. Планира се да се създаде единна данъчна и визова система. Освен това се предвижда въвеждането на обща външна политика, а също и ограничаване ролята на НАТО на европейския континент.
„Ако документът бъде приет, то вместо Европейски съюз ще бъде създадена единна европейска супердържава, която ще зависи от най-силните европейски играчи“ - прогнозира медията.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки