В света на дивната гора


В света на дивната гора
Елена Хайтова (крайната вляво) и Елица Гигова в парка, носещ името на великия писател
01 Юли 2016, Петък


В Сапарева баня се проведе творческа среща в памет на Николай Хайтов

Автор: Елена Николова

На 24 юни 2016 г., 6 дни преди да отбележим годишнината от кончината на големия български писател Николай Хайтов, в читалище „Просветен лъч" в живописното градче Сапарева баня се проведе творческа вечер, посветена на твореца.
Това бе поредната от проведените в цяла България в чест на писателя срещи по  инициатива на дъщеря му Елена Хайтова.
Форумът в Сапарева баня бе ръководен от секретаря на читалището Юлия Гювийска, чийто баща е бил близък приятел на писателя. На него бе направена презентация на творчеството и живота на големия майстор на перото.

Фолклорна група към читалището изпълни характерни народни песни за този край.
Писателите Елена Хайтова и Никола Гигов представиха свои книги, свързани със съдбата и творбите на Хайтов, част от които подариха на читалище „Просветен лъч“ заедно с някои издания с творби на Николай Хайтов.
Внучката на писателя – художничката Елица Гигова, подреди камерна изложба, която посвети на дядо си, включваща портрети, фигурални композиции и витражи по любимия на всички филм „Капитан Петко войвода".
Елена Хайтова разказа свои спомени от Сапарева баня, където е живяла като малка с майка си и баща си в някогашния Горски дом.
Интересни преживявания споделиха и приятели и колеги на Николай Хайтов, сред които известният краевед и писател Васил Коритаров.

Гостите на срещата Елена Хайтова, Никола Гигов, Елица Гигова и правнучката на сладкодумния творец – Деница, поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена на читалището, както и пред камъка с посвещението в едноименния парк „Николай Хайтов“.
Съдбата довежда големия български патриот в скътания в полите на Рила планина град Сапарева баня в далечната 1949 г. и до 1951 г. той работи като лесничей в местното горско стопанство. Колегата му от тези години Васил Коритаров, който по Хайтово време е деловодител в лесничейството, а по-късно написва няколко книги, посветени на културното и духовното наследство на градчето, обобщава накратко спомените си за своя тогавашен шеф: „Той беше най-големият покровител на краеведите, в това число и на моя милост. Хайтов беше влязъл в сърцата на местните хора, та когато се кажеше, че ще идва в Сапарева баня, всички го чакаха с нетърпение...

Малцина знаят, че голяма заслуга за спирането на строителството на деривация „Джерман-Скакавица” през 1990 г. има Николай Хайтов – тогава народен представител и зам.-председател на парламентарната комисия по този въпрос...“
По инициатива на Коритаров и Живко Джаджеров, син на другия голям приятел и колега на писателя – Иван Джаджеров, паркът в Сапарева баня, който Хайтов е създал навремето, днес носи неговото име и като знак на благодарност от признателните граждани близо до входа му е поставена рилска морена с посвещение: „На народния писател Николай Хайтов – сторонника за опазване на българската природа, на българския език и просветност“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки