Армията ни страда от недостиг на кадри


Армията ни страда  от недостиг на кадри
Министърът на отбраната Николай Ненчев е убеден, че внесените в правителството законови промени ще допринесат за развитието на кадрите във Въоръжените сили
01 Юли 2016, Петък


Налага се да се връщат съкратени военни

Автор: Ани Петрова

Правителството одобри проектите за изменения и допълнения на законите за отбраната и въоръжените сили, за резерва и за Военна полиция на Република България. Предстои тяхното разглеждане в Народното събрание, но това ще се случи след лятната ваканция на депутатите.
С новите разпоредби в Закона за отбраната се създава възможност съкратените или уволнилите се поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев. Той не навлезе в подробности за моментната ситуация с недостига на офицери и войници, но съвсем наскоро това направи командващият Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

Оказва се, че в този род войски незаети в момента са 17% от щатните бройки за офицери и 27% от местата за войници, но има поделения, където неокомплектоваността в личния състав достига до 40-50%, което на практика ограничава изпълнението на задачите, които се поставят. Над 3000 незаети места за офицери и войници има само в Сухопътни войски, които са гръбнакът на армията, но според ген. Боцев положението не е по-добро и в другите родове военни формирования – т.е. в авиацията и флота.

„Най-големият некомплект в момента е в трите бригади: Втора Тунджанска механизирана бригада, 61-ва Стрямска механизирана бригада, и 68-а бригада „Специални сили“, като в Специалните сили положението е тревожно. Най-голямото текучество беше през 2012 г., след като се приеха промените в закона относно възрастта за пенсиониране. Тогава основно си заминаха старши офицери – майори, подполковници и млади полковници”, съобщи неотдавна генерал-майор Андрей Боцев пред БГНЕС. По думите му, ако армията се попълва с мерките, които са взети, евентуално до 6-7 години недостигът на кадри ще бъде преодолян като количество, но за постигане на нужното качество са необходими 10 години, и то, за да се догони нивото отпреди 4-5 години.

В тази тревожна ситуация обнадеждаващото е съвпадението на позициите на военноначалниците и ръководството на МО, резултат от което са и внесените в правителството законови промени. Министърът на отбраната Николай Ненчев е убеден, че промените ще допринесат за развитието на кадрите във войската и ще подобрят подготовката на страната за отбрана.
В Закона за отбраната и въоръжените сили се предлага намаляване на пределната възраст за прием на войници (от 32 на 28 години), както и на възрастта, до която те ще може да служат (от 50 на 46 години).

Така се осигурява възможност за ранното им пенсиониране по чл. 69 от КСО, тъй като ще могат да придобият необходимите 18 години, действително изкарани на военна служба. С новите изисквания на чл. 69 от КСО е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години.
Премахва се рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите.
Регламентират се и въпросите на полагането на извънреден труд в армията, като се дава детайлна уредба на дежурствата и компенсирането на извънредния труд над нормалната му продължителност.

С промените в Закона за резерва на Република България се въвежда възможност по време на обучението на българските граждани на доброволен принцип да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили. Създава се възможност студентите от висшите военни училища и български граждани, завършили висши училища и преминали военна подготовка, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „офицер от резерва”.

Диференцира се и пределната възраст за водене на военен отчет за различните категории резервисти и запасни. Целта е качествено окомплектоване на военновременните формирования на въоръжените сили и ефективно изпълнение на функционалните задължения от различните категории. По този начин се осигурява и възможността за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки