Парламентът избра нов състав на КЗК


Парламентът избра  нов състав на КЗК
Като „добър и смел проект с ясна цел“ определи промените в Закона за съдебната власт депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров
01 Юли 2016, Петък


Депутатите приеха на първо четене и важни промени в Закона за съдебната власт

Автор: Анна Александрова

Народното събрание прие на първо четене поредните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесени от правителството точно преди две седмици. Както „Десант” вече информира, вторият пакет от промени в този нормативен акт е от особена важност за започналата съдебна реформа, защото в него са разписани принципите на съдийското самоуправление, новите правомощия на Инспектората към ВСС, реформата в прокуратурата и кариерното израстване на магистратите.

Промените предвиждат занапред съдии, прокурори и следователи всяка година да подават декларации за имущественото си състояние, както и за имуществото на съпрузи, деца и на лица, с които са във фактическо съжителство. Магистратите ще трябва да декларират и получените подаръци на стойност над 1000 лева.
Според правосъдния министър Екатерина Захариева, предлаганите текстове дават редица допълнителни гаранции за независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите.

Против предлаганите промени се обявиха единствено ДПС (според тях е невъзможно да има съдийско самоуправление), БСП  и ДСБ, чийто лидер Радан Кънев заяви, че реформаторите дават един глас „за” съдийското самоуправление и един глас „против” липсата на промяна в прокуратурата.
Като „добър и смел проект с ясна цел“ определи промените в  Закона за съдебната власт депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Патриотите подкрепиха законопроекта и в крайна сметка той бе приет със 116 гласа „за”, само 5 – „против” и 10 – „въздържал се”.

На заседанието си в сряда депутатите гласуваха и за председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). За шеф на антимонополния орган бе избрана Юлия Ненкова, която е зам.-кмет на София, а от 2010 г. до момента е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Тя е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто баща пък е съдията от Конституционния съд Румен Ненков.
Неин заместник ще е издигнатият от Патриотичния фронт зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той беше член на КЗК между 1997 и 2003 г., като ще е и единственият специалист в комисията, който е наясно с работата на регулатора.

За членове на антимонополния орган бяха утвърдени бившият зам.-министър на икономиката в кабинета „Станишев“ Анна Янева (БСП), досегашният шеф на правната дирекция в Министерството на отбраната Георгица Стоянова (ГЕРБ), адвокатът от Ямбол Красимир Зафиров, предложен от БДЦ-НС, кандидатът на СДС Красимир Витанов и номинираният от ДПС професор по конституционно право Пламен Киров.
Във връзка със ситуацията на пазара на горивата у нас, новоизбраният председател на КЗК Юлия Ненкова предположи, че вероятно става въпрос за картел, но поиска време да се запознае със ситуацията. Тя уточни също, че ще настоява Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят какво е финансовото състояние на ведомството, което оглавява.

Ненкова коментира пред парламентарните репортери, че не вижда конфликт на интереси заради родството й с депутата Александър Ненков, тъй като двамата не били в йерархична зависимост.
Както е известно, мандатът на сегашния състав на антимонополния орган изтече на 23 септември 2015 г., а първият опит на парламента да обнови КЗК се провали през март, когато Росен Желязков си направи самоотвод. Тогава номинираният от ГЕРБ бивш главен секретар на МС, съден и оправдан по аферата „Костинброд”, бе единственият кандидат за шеф на КЗК и оттеглянето му наложи обявяването на нова процедура.


Председател на КЗК стана майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – Юлия Ненкова

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки