Валери Симеонов инициира изслушване на спецслужбите за атентата в Истанбул


Валери Симеонов инициира изслушване на спецслужбите за атентата в Истанбул
Валери Симеонов
01 Юли 2016, Петък


На съвместно и закрито за медиите заседание на Комисията за контрол над специалните служби и на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред

Автор: Десант

 след пленарното заседание на парламента в четвъртък бяха изслушани представители на спецслужбите във връзка с терористичния акт в Истанбул. Решението това да стане бе взето на Председателски съвет в сряда, буквално часове след атентата на летище „Ататюрк“, по предложение на председателя на ПГ на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов.
Инициативата е с цел да се набележат достатъчно сигурни мерки, които обаче в същото време да са и дискретни, така че да не се компрометира туристическият сезон.
Валери Симеонов обясни, че това е наложително, тъй като „в съседство имаме една държава, в която има много терористични акции и която създава предпоставки за такива акции”.

Той изтъкна още, че не споделя тезата, че атентатът е извършен от „Ислямска държава” и се аргументира като посочи, че доскоро – във връзка с износа на контрабанден петрол от ИД към Турция, отношенията между групировката и югоизточната ни съседка са били „прекалено топли“. Затова депутатът смята, че организатор на този терористичен акт е ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), а целта е да се саботира изцяло туристическият сезон. „Просто Турция трябва да започне да решава най-сетне въпроса с правата на кюрдите”, категоричен бе Симеонов.
Първоначално се предвиждаше съвместното заседание на двете комисии да се проведе още в сряда, но по-късно бе решено то да се отложи с един ден.

„Предприемат се превантивни мерки по летищата в България да има допълнително присъствие на полицейски служители. Убеден съм, че с обединяването на всички парламентарни групи ще можем максимално бързо да приемем и антитерористичния закон, който да съответства на новите предизвикателства”, коментира председателят на Комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов.
Министърът на външните работи Даниел Митов оповести, че към момента няма данни за повишен риск от тероризъм за България. Той информира, че е разговарял с турския си колега веднага след атентата на летището и го е уверил, че когато става въпрос за борба с тероризма, България е готова да сътрудничи.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки