Няма да съдят граничаря, прострелял нарушител на границата


Няма да съдят граничаря,  прострелял нарушител на границата
Вълкан Хамбарлиев (долу вляво)
01 Юли 2016, Петък


Окръжна прокуратура – Бургас прекрати поради липса на престъпление досъдебното производство срещу граничния полицай Вълкан Хамбарлиев,

Автор: Десант

който през октомври 2015 г. стреля във въздуха, за да респектира голяма група от нелегални имигранти, а куршумът рикошира в близкия мост и рани смъртоносно един от нарушителите на границата.
Заключението на държавното обвинение е, че Вълкан Хамбарлиев казва истината – граничарят е произвел предупредителен изстрел във въздуха, за да спре имигрантите, а смъртта на афганистанския гражданин е случайност, тъй като е причинена от рикошет.

„Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да било  подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница”, се посочва в официалното съобщение на прокуратурата.

Припомняме, че инцидентът се случва през нощта на 15 октомври м. г. Предишната нощ група от  55 афганистанци и иранци преминава нелегално турско-българската граница в района на 97 гранична пирамида и тръгва към вътрешността на страната, избягвайки населените места по пътя си. Имигрантите достигат до землището на село Драчево, община Средец, където биват засечени с термокамера от мобилен граничен патрул. Патрулът съобщил за нарушителите на близкия тричленен гранично-полицейски наряд, в състава на който бил и полицай Вълкан Хамбарлиев. Граничните полицаи и нарушителите се срещнали под свода на моста „Рибарска среща, където след неизпълнение на полицейските разпореждания се стигнало до фаталния предупредителен изстрел.

В хода на  разследването са извършени огледи на местопроизшествието, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физико-химични, балистични, съдебномедицински и др. Извършени са и три следствени експеримента, които по безспорен начин доказват, че именно рикошетът  на куршума е причинил смъртта на афганистанския гражданин.
„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие със законовите норми, допускащи използването на оръжие както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност.

Още повече, че съгласно т.2  b от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи… „Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима: ... при осъществяването на законен арест…“,  се сочи в постановлението на прокурора.
По разследването на този инцидент работи екип от 9 следователи. Проведен бе и следствен експеримент, потвърдил казаното от граничния полицай Вълкан Хамбарлиев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки