Вкарват в регистър варненските безпризорни кучета


Вкарват в регистър варненските безпризорни кучета
Очевидно Варна няма да се отърве лесно от бездомните кучета
01 Юли 2016, Петък


През последната седмица в „Десант“ се получиха няколко сигнала от жители на Варна, в които те се оплакват от глутниците бездомни кучета,

Автор: Илияна Христова

които се скитат немили-недраги из центъра, жилищните квартали и най-вече във вилните зони.
Неотдавна в центъра на курорта Златни пясъци песовете наръфаха жена от персонала на хотел и немски турист.
Поредната кървава история от този род така и не влезе в централните емисии и вестникарските заглавия. Нещо повече – болшинството от медиите умишлено укриха случая. Първо, за да не рушат „имиджа” на родния туризъм в разгара на сезона, и второ, защото голяма част от тях – централни и местни, щедро получават пари от Община Варна, а как да плюеш по ръката, която те храни?!

По същото време, когато псетата вилняха из Златни пясъци, кметът Иван Портних внесе в Общинския съвет 100 страници, озаглавени „Програма за овладяване на проблема с бездомните кучета”. Всеки, който ги е прелистил, с очите си се е убедил, че документът е напълно формален и целящ да отчете дейност.
От него става ясно, че Варна ще продължи да действа по известния метод „кастрирай и върни” – т.е. безпризорните животни се вземат в приют, където се кастрират и ваксинират, след което се пускат обратно на улицата.

Общинското ръководство се скъсва да хвали този похват, надявайки се той да даде резултат... в далечното бъдеще. Никой обаче не отчита факта, че 90% от нахапванията са извършени именно от кастрирани и върнати кучета. И никой не си задава въпроса защо досега тази тактика не е дала плодове, ами тепърва ще чакаме ефект от нея.
Програмата на Портних предвижда и създаването на електронен регистър за всички домашни и бездомни псета. Идеята е в него да се вписват данни за вида и местонахождението на животните. Може би се чудите как един електронен регистър ще помогне за справянето с проблема? То е ясно, че никак. Което не пречи концепцията за него да изобилства от бисери като този: „Голяма част от бездомните кучета са бивши питомни такива, нежелани от стопаните. Регистърът ще повиши отговорността на самите стопани” (?!).

В действителност се оказва, че целта на тази иновация не е да се справя с глутниците. Каква е тя разбираме от следващото изречение: „Наличието на точни данни за домашните кучета ще повиши приходите от такси за тях”! Та ето къде се криел ключът от бараката – истинската идея е да се събират едни пари.
На всичко отгоре електронен регистър вече съществува! Той бе създаден още по времето на Кирил Йорданов и дори „ползите” от него бяха няколко пъти рекламирани пред журналисти. А тогава защо се прави отново? Ами пак заради пари. Нали някой трябва да усвои средствата за повторното му „създаване“.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки