Половината държавна администрация тепърва ще открива електронното управление


Половината държавна администрация  тепърва ще открива електронното управление
Едва 166 от общо 539 администрации имат план за действие при непредвидени ситуации като хакерски атаки на сайтове на държавни ведомства
01 Юли 2016, Петък


И през 2015 г. продължава да е много голям броят на администрациите, които все още не са предприели действия по възлагане на дейности за планиране, управление и прилагане

Автор: Десант

 на електронното управление – 243 от всички 539 отчели се структури, което съставлява около 45%. Данните са от годишния доклад за състоянието на държавната администрация, приет от правителството на заседанието му във вторник.
От отчета става ясно, че по места положението е още по-лошо – в 72% от 132 специализирани териториални администрации въобще не е започнала работата по планиране, управление и прилагане на електронното управление.

Надали е нужно да се припомня, че въвеждането му като основна платформа за модернизация на държавата и повишаване на качеството на административните услуги е сред основните приоритети в програмата на сегашното правителство.
При това положение въпросът „Кой е отговорен?” изглежда реторичен. Видимо надеждите за промяна се възлагат на създадената неотдавна Държавна агенция „Електронно управление”, при все че проблемите надали ще се решат само по пътя на административните реорганизации.

Между другото, през 2015 г. 230 от общо 539 администрации са признали, че нямат необходимият капацитет за работа по електронното управление. Тревожното е, че това се отнася до 49,5% от структурите в централната администрация, вкл. тези, които са на отчет пред Народното събрание. Според обобщената информация причините, поради които не е осигурен необходимият административен капацитет за работа по електронното управление, са: липса или недостатъчен финансов ресурс; липса или недостатъчно щатни бройки за тази дейност; текучество на IT специалисти поради ниското заплащане; недостиг на обучени кадри.

Цели 62,7% от администрациите са посочили, че дори нямат екип, ангажиран с електронното управление. В същото време само 14 от общо 539 ведомства са заявили, че не работят с електронно подписани документи, като между тях са Регионален инспекторат по образованието – Хасково и областните дирекции „Земеделие“ в Бургас и Кърджали.
За онези, които не са забравили хакерските атака срещу сайтовете на президентството, ЦИК и др. държавни институции по време на последните местни избори, ще е интересно да знаят колко от държавните администрации са подготвени за такива извънредни обстоятелства. Оказва се, че едва 166 от общо 539 администрации имат план за действие при непредвидени ситуации.

Само 33 от всички отчели се са посочили, че имат изградена система за управление на информационната сигурност по БДС 27001; 164 административни структури са предвидили създаването й, а останалите 342 не са планирали такава дейност.
Освен въвеждането на електронно управление, годишният доклад за състоянието на администрацията през 2015 г. разглежда и развитието и оптимизирането на административните структури, човешките ресурси, административното обслужване и регулиране,  достъпа до обществена информация, антикорупционните мерки.

Общата численост на служителите в тази сфера към 31 декември 2015 г. е 137 799 щатни бройки, при 140 767,5 през 2014 г., което представлява намаление с 2,1%. В централните ведомства щатовете наброяват 104 604, което е намаление с 2,9 на сто спрямо 2014 г., а числеността на заетите в териториалната администрация е 33 195 щ. бр. и отбелязва нарастване с 0,5 на сто.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки