Поклон пред паметта на великия Хайтов


Поклон пред паметта на великия Хайтов
Мисията на телевизия СКАТ и „Национален фронт за спасение на България“ е да продължат пътя и борбата на великия Николай Хайтов, каза Валери Симеонов
01 Юли 2016, Петък


Мисията на телевизия СКАТ и „Национален фронт за спасение на България“ е да продължат пътя и борбата на великия Николай Хайтов.

Автор: Десант

Ние ще отстояваме със сърце и душа неговите завети - да бъдем българи и да брани уникалността и неповторимостта на българския дух.
Тези вълнуващи думи на лидера на НФСБ и председател на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов се превърнаха в надслов на поклонението пред паметта на големия писател, публицист, общественик и радетел на българщината Николай Хайтов.

На 30 юни, в деня, в който се навършиха 14 години от кончината на твореца, десетки последователи на родолюбивото му дело от цялата страна, водени от Националния фронт, се събраха пред неговия паметник в столичната Борисова градина. Те се поклониха пред паметта на автора на „Шумки от габър“, „Диви разкази“ и „Капитан Петко войвода“.
Сред тях бяха заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, народният представител от ПФ Валентин Касабов, журналисти от телевизия СКАТ, както и десетки жители на столицата и почитатели на творчеството на великия писател.

В началото на поклонението водещата на предаването „От българско, по-българско“ Галя Асенова, на фона на родопски мелодии, изпълнени с каба гайда, припомни творчеството на Хайтов и неговото значение за българската култура. Освен всепризнатия като литературен шедьовър сборник „Диви разкази“, преведен на 28 езика, писателят създава още куп незабравимите творби като „Родопски властелини“, „Шумки от габър, „Родопските комити разказват“, „Ламята“, „Бодливата роза“ и много други.
Уникални са неговите трудове, посветени на Апостола на свободата Васил Левски - „Последните мигове и гробът на Васил Левски“, „Гробът на Левски“ и „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски“.

Хайтов е сценарист и на едни от най-знаковите български киноленти – от легендарния филм „Козият рог“ през „Мъжки времена“ и „Дърво без корен“ до прочутия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“. Автор е на над 800 публикации и десет пиеси, като тиражът на създаденото от него надвишава четири милиона екземпляра.
Над събралото се множество прозвуча запис с гласа на Хайтов, в който той пророчески предупреждава, че ако не се възроди на патриотичната идея и държавността, нашата страната е заплашена да изчезне:

„България не може да просъществува, ако тя не възстанови своята разрушена държавност. Ако законите не се прилагат, настъпва хаос, в който нищо не остава, освен България да изчезне в него. След падането на социализма дойдоха на власт космополитизмът и глобализмът. Само че всеки всеки народ е ценен със самобитната си култура, със самобитните постижения на човешкия дух. Това е изкуството. С това оцеляват хората. Оцеляват със своя език и затова те могат да имат самобитен принос в съкровищницата на целия свят.“

Лидерът на Националния фронт Валери Симеонов изтъкна в своето слово:  „Аз го познавах лично и никога няма да забравя неговите думи, неговия тих скромен глас и винаги утвърждаващ патриотизъм. Той се спомина, защото времената, в началото на 90-те години на миналия век бяха времена на отродяване, на нихилизъм, на отричане на българското, патриотичното и фолклора. На всичко това, което ни прави българи.
Ето това той не можа да преодолее в своята тежка и самотна борба в отстояването на българщината. Хайтов остана загърбен, изоставен и в забвение. Средствата за масова информация по никакъв начин не споменаваха, че този жив класик води своята тежка, епична и титанична битка срещу внушенията и инвазията на чуждото в България“, подчерта още Валери Симеонов.

„Хайтов ни завеща да бъдем българи, да пазим българските традиции, да отстояваме ценностната система, която е опазила българския народ през всички тези векове. През тези 14 години мисля, че все пак нещичко сме успели да постигнем с медийната политика и патриотичните предавания на телевизия СКАТ“, изтъкна лидерът на НФСБ.
Той припомни издигнатите паметници на писателя с помощта на родолюбивата медия и Националния фронт. Един от тях е барелефът, който заема централно място в бургаския офис на телевизия СКАТ. Тъкмо патриотичната медия спомогна и за изграждането през 2011 г. на мемориална чешма в чест на големия български писател и общественик в родното му село Яврово.

През 2012 г., благодарение на СКАТ и Националния фронт, бе открит и единственият бюст-паметник на Хайтов в София, за който се намери място край една от алеите в столичната Борисова градина. В началото на 2016 г. по идея на Инициативен комитет от членове и привърженици на НФСБ мемориал на писателя бе издигнат и в Тутракан.
Благодарение на Националния фронт и телевизия СКАТ стана реалност и една от мечтите на великия писател. На 18 февруари 2012 г. бе възстановена паметната плоча на Васил Левски пред малката столична църквица „Света Петка Самарджийска“, под чийто олтар Николай Хайтов доказа, че е препогребан Апостолът на свободата.

„Ние се стремим да пазим и следваме заветите на Николай Хайтов, които той заложи в своята публицистика. В книгата си „Троянските коне в България“ той постави задачите на днешните патриоти, с кого да се борим и най-вече как да отстояваме без колебание и с достойнство каузата на България. Всичко това, което той ни завеща, сега определя нашите действия като политици от „Национален фронт за спасение на България“, завърши Валери Симеонов.
Видният литературовед Елена Алекова прочете пред събралите се своята монография на тема „Писателят и неговата родина и народ“. В нея се разглежда уникалността на „Диви разкази“, тяхното жанрово и човешко многообразие и безспорният принос на автора към българската история.

Поклонението завърши със слово на административния секретар на Съюза на българските писатели (СБП) Васил Василев. Той припомни, че Хайтов оглавява организацията в един от най-тежките й периоди – 1993-1999 г. Писателят не само успява да съхрани СБП през размирните времена на прехода, но и да го насочи към нови творчески пътища. В този период много млади автори намират подкрепа и съвет от писателския съюз.
Родолюбците от НФСБ в Бургас също се преклониха пред паметта на Николай Хайтов. Пред мемориалния кът на писателя в офиса на телевизия СКАТ цветя поднесоха общински съветници на патриотичната формация и журналисти на родолюбивата медия и вестник „Десант“.


Пред мемориалния кът на писателя в офиса на телевизия СКАТ в Бургас, цветя поднесоха общински съветници на патриотичната формация и журналисти на родолюбивата медия и вестник „Десант“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки