Европейската чалгизация на ромската интеграция


Европейската чалгизация на ромската интеграция
Милиони левове тепърва ще се изливат по линия на циганите. След като „здравните медиатори“ минаха на държавна издръжка (професия, измислена от „Америка за България“), сега ще плащаме заплати и на „посредници“ между неграмотните роми и институциите
01 Юли 2016, Петък


За разлика от британците, ние не се опълчваме срещу пилеенето на милиарди в социалистически стил – за отчитане на поредното мероприятие

Автор: Борислав Михайлов

Европейската сметна палата има забележки към мерките, които България взема против дискриминацията на ромите. Това съобщи БТА, информирайки в резюме за доклад, в който се оценява как е използван бюджетът на ЕС от 2007 г. насам за приобщаване на ромите в България, Испания, Унгария и Румъния.
Този доклад, естествено, оправдава харченето на милиарди за приобщаването на „маргинализирани общности като ромите” и дори се изтъква, че в бюджета на ЕС до 2020 г. за тази цел са предвидени още около 1,5 млрд. евро.

Прави впечатление, обаче, наличието на твърде големи противоречия в традиционната за този род отчети смесица от успехи и проблеми. От една страна се изтъква, че в България „липсва политическа воля” и че е необходимо подобряване на мерките за борба с дискриминацията на ромите.
От друга страна, в доклада се признава, че само у нас и в Унгария са определени цели, свързани с борбата с дискриминацията. Явно определянето на такива цели и финансирането с милиони на стотици програми  не е доказателство за „политическа воля”?!

Все в същия дух на „тука има – тука нЕма” от европейската Сметна палата отчитат, че и четирите държави са допринесли за приобщаването на ромите в последното десетилетие (Уха-а, и още как: още преди да влезем в голямото европейско семейство, у нас започнаха да се наливат пари за т. нар. интеграция на ромите („Десант”, бр. 312 от 12 юни 2015 г.), а десетилетието на ромското включване се очертава с продължителност поне 15 години…).

Ред хвалби, два реда критики

Но като недостатък на Made in Bulgaria се откроява, че в националната стратегия не са определени процедури за наблюдение и отчетност на проектите за ромите, финансирани с европейски средства. Което някак си не се връзва с редица действия на български правителства, за които сме информирали. Например с целевото похарчване на едни 2 млн. лева за „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020”.
Ако продължим с неточностите в доклада на европейската Сметна палата, няма как да подминем и твърдението, че ромите в България са около 750 хиляди или 9,9 на сто от населението.

Вярно е, че и на родна почва има такива твърдения, но след последното преброяване НСИ съобщи, че представителите на етноса са 300 000, а институция като Сметната палата би трябвало да работи с официални данни, а не с хипотези.
Ето и още едно заключение от цитирания доклад, за което тийнейджърите (роми и всякакви други акселерати) биха казали, че направо „кърти мивки”. Проектът за здравеопазването на ромите у нас бил провален поради "липсата на насоченост" при определянето на целевата група и недостатъчното внимание към културните особености.
Според евроревизорите в кампания за медицински прегледи, ромите били поканени с писма, а те са неграмотни и затова от Брюксел ни препоръчват използването на посредници.

Само дето не конкретизират дали да се дадат още няколко милиона на евангелистките пастори, които от години учат българските роми на права, свободи и попълване на документи за социални помощи, или може да се използват емисарите, които ислямизират и турцизират нашите цигани, които са преди всичко български граждани.
А може да се използват и глашатаи с тъпани – това е стара българска традиция…

Четете, господа от Брюксел

Всъщност неграмотността сред ромите наистина е голяма, но в никакъв случай не е пречка за достъп до каквито и да са обществени услуги, в това число и до кампанийни медицински прегледи.
Ако говорим за „културни особености” на етноса, те се състоят и в това – как при 42% неграмотност сред възрастните и 75% сред най-младите в някои населени места (по данни на в. „Дром дромендар”) ромите съумяват да се справят с попълването на цялата бумащина, необходима за „усвояване” на социални помощи в пълен размер, та дори и да вършат злоупотреби, постигнати чрез документни измами.

На още по-високо ниво в общуването с институциите и кандидатстването за еврофинансиране на проекти за ограмотяване на ромите са някои фондации – между които има и чисто ромски, както и такива, които действат на принципа „хубава работа, ама циганска”.
В средата на юни гръмна скандалът с три НПО - регистрирани във Варна, на един и същи адрес, от едни и същи хора – кандидатствали пред МОН с проекти за подкрепа на предучилищното образование на деца в неравностойно положение (с акцент върху циганчетата).

Както е известно, Просветното министерство бе одобрило 62 такива проекта на обща стойност 20 милиона лева. Сред авторите на споменатите проекти има 19 НПО и 2 фирми и като цяло - само 5 институции, които реално работят с ромчета - 4 детски градини (от които една частна) и едно основно училище. Останалите 38 одобрени проекта са на общини.

И МОН може да прави проверки

Заради далаверата на споменатите три сдружения клонинги вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева разпореди проверка на всичките 62 одобрени проекта. Запасете се с търпение – проверките изискват време и също струват пари. В нашия случай обаче фактите са очевадни и със сигурност ще дадат много „хляб” за следващия подобен доклад на европейската Сметна палата.
Трите сдружения с нестопанска цел са "Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки" и са регистрирани във Варна - съответно на 8 септември, на 4 септември и на 10 август 2015 г. – дни след като са обявени условията за кандидатстване с проекти за предучилищното образование на деца в неравностойно положение.

В управителните съвети и на трите НПО-та влизат Емилия Сигмянова и Емануела Дуницова, а други трима - Пламен Найденов, Биляна Илиева и Николай Стефанов, са съуправители в по две от сдруженията.
Проверка в "Апис" показва, че групата от петима находчиви граждани се е подсигурила с още пет сдружения, става ясно от публикация на в. „Сега”. Две от НПО-тата отново са във Варна и са с неоригинално сходни наименования – „Детски мечтания" и „Детски радости".
Те са регистрирани на адресите на горните три сдружения, кандидатстващи по ромската програма за детски градини. Останалите три пък са в София и се наричат "България и нейните деца", "Деца на слънчева земя" и "Децата в новия свят".

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който също е сред кандидатите с одобрени проекти, добавиха още едно откритие за варненската група – сдружението „Детски радости” е получило 620 000 лева с проект по процедурата "Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства".
Както се вижда, ромчетата у нас са всестранно обгрижвани с проекти за ранна социализация, предучилищно възпитание и образователна интеграция и само въпрос на време е количеството (на налетите пари) да прерасне в качество (завършена образователна степен).

Стига да се преодолее сегашната резистентност на ромите към скъпоструващите проекти за тяхната интеграция, а в списъка с техните „културни особености” да се появи разбирането, че доброто образование е единственият начин за успешната им реализация в България и където и да е другаде по широкия свят.

Има и нов план със стари цели

На 11 май 2016 г. българското правителство одобри „Национален план за действие за интегриране на ромите за периода 2015-2020 г.” Така на практика още веднъж се потвърди, че на българска почва десетилетието на ромското включване ще продължи най-малко 15 години.
Този нов план предвижда провеждане на информационни кампании и привличане на младежи от ромската общност със средно и висше образование като доброволци за работа с деца в риск от отпадане или отпаднали от училище, както и включването на родители на деца от ромски произход в процеса за преодоляване на негативни обществени прояви.

Оперативните цели на плана са свързани с обхващане и задържане на децата и учениците от ромски произход в образователната система и осигуряване на качествено образование в мултикултурна образователна среда, както и осигуряване на равенство в достъпа до качествени здравни услуги и превантивни програми.
Видимо в правителството са чели доклада на европейската Сметна палата още преди неговото публикуване и са взели изпреварващи мерки. А може и да е просто надцакване с думи и универсално приложими добри намерения.

Между другото, ромите висшисти са 0,5% от представителите на етноса, а средно образование имат едва 9% от циганите. Успелите да получат добра диплома у нас бързат да потърсят реализация зад граница, а завършилите в чужбина роми (има и такива) много рядко се връщат в България.
Преди години често се даваха като пример ученолюбивите деца на циганите калайджии от Бяла Слатина, сред които има 70 висшисти, а десетки младежи следват в български и чужди университети. Което е наистина чудесно изключение от правилото, че 23% от ромските деца не ходят на училище, а други 25% посещават сегрегирани паралелки, където качеството на обучение рязко пада.
Резултатът вече бе споменат – средно образование имат едва 9% от циганите. Дано поне част от тях станат будители – на това разчита националният екшън план за интегриране на ромите за периода 2015-2020 г.

Анализирай това
Около 90% от ромските деца в страните от Европейския съюз напускат училище, преди да са завършили образованието си. Такъв проблем има сред ромското население в България, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия. У нас средно образование имат едва 9% от ромите.


Само 9% от циганите у нас имат средно образование. 75 на сто от най-младите пък са напълно неграмотни. Когато става дума за социални помощи обаче, те са повече от професори

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки