Отново за „болното“ ни здравеопазване


Отново за „болното“ ни здравеопазване
Карикатура: Николай Арнаудов
30 Юни 2016, Четвъртък


Ако няма да се търси опита на напредналите страни, поне да не се отказваме от постиженията в болнично лечение от близкото ни минало



Много пъти съм размишлявал по въпросите на здравеопазването в България. Чудил съм се защо при наличието на толкова добри специалисти лекари, квалифициран медицински персонал и модерна апаратура се допуска поставянето на неточни диагнози, непълно лечение и всякакви други слабости.
Ако няма да се търси опита на напредналите страни, би трябвало да не се отказваме от постиженията в болничното лечение от близкото ни минало. Например много хора считат, че разпокъсването на разделно лечение не е най-удачно, защото тясната специализация излиза по-скъпо. Навремето например всички вътрешни болести бяха събрани на едно място и т.н.

В медиите напоследък се появяват мнения, които критикуват работата на Здравната каса, тъй като дава възможност да се източват средства по различни начини.
Но малките градове и села останаха без качествено медицинско обслужване, което в някои населени места напълно липсва. Но нали здравеопазването се прави за хората, а не да печели от него определено съсловие. Очевидно системата в България е сбъркана!
Искам да напомня на управляващите, че по времето на войните и особено на Балканската война са върлували страшни болести и въпреки многото ранени, войсковите болници са успявали да върнат пострадалите по домовете им с оказана на всички специализирана медицинска помощ.

В близкото ни минало във всеки завод, училище и дори и в най-малките села имаше медицински пунктове, където хората можеха да получат медицинска помощ, поне за по-елементарните си здравословни проблеми. Медиците – било то лекари или фелдшери, бяха запознати с болежките на всеки и следяха системно здравословното състояние на малки и големи.

И това медицинско обслужване бе еднакво за всички. А не както е сега – достъп до добра лекарска помощ имат най-вече богатите, които могат да си платят за избор на най-добрия екип или специалист. Само по техния джоб са по-скъпите и по-добри лекарства, вежливото обслужване, вип стаите в болниците, по-ефикасното лечение и елитните медицински изследвания и процедури.
Дано управляващите ни по-скоро осъзнаят, че нацията ни е болна и трябва спешно да се вземат мерки за оцеляването й, докато все още не е станало твърде късно.

Ганчо Ганчев,
Бургас



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки