Билките през месеца


30 Юни 2016, Четвъртък


През юли се събират листа от малина, маточина и медицинска ружа. Малината, под формата на сиропи и чайове, се използва при простудни заболявания,

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

като потогонно средство, а също и при стомашно-чревни заболявания – диарии. Маточината се използва като успокояващо, понижаващо кръвното налягане и антиспастично средство. Причинява и лек сънотворен ефект. Основното действие на медицинската ружа е омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително.
Събират се и стъбла от камшик, червено подъбиче и еньовче. Камшикът действа запичащо, противовъзпалително и кръвоспиращо.

Еньовчето оказва диуретично, слабително и болкоуспокояващо въздействие, а червеното подъбиче се използва като противомикробно средство и регулира стомашната дейност.
През месеца се берат и цветовете на слеза. Билката действа спазмолитично, противокашлично и седативно. Външно се прилага при всякакъв вид гнойни рани.
Вадят се и коренища от момина сълза, дилянка, хвощ. Първите две билки засилват дейността на сърцето, а хвощът се препоръчва като диуретично и кръвоспиращо средство. Корените му помагат при бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки