Кубинската мана e най-опасната болест по краставиците


Кубинската мана e най-опасната болест по краставиците
28 Юни 2016, Вторник


Кубинската мана напада зеленчуковите култури от семейство Тиковови (Cucurbitaceae):  краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Тя се причинява от гъбата Pseodoperonospora cubensis.
При краставиците признаците на кубинска маната са хлоротични, неправилни петна по горната листна повърхност, ограничени от нерватурата, които бързо нарастват, пожълтяват и некротират. При висока атмосферна влажност – повече от 80-90%, петната от долната страна на листата се покриват със спори на гъбата (виолетов налеп), чрез които се разпространява заразата. При благоприятни условия – чести валежи и средноденонощни температури от порядъка на 20-24оС, патогенът за кратко време (10-15 дни) е в състояние да порази напълно листната маса на растенията.

Важна агротехническа мярка за редуциране разпространението и развитието и на кубинската мана е сеитбообращението. На дадена площ краставиците и културите от същото семейство (тиквички, тикви, пъпеши, дини) трябва да се отглеждат най-рано след 3-4 години.
За предотвратяване на заразите от кубинска мана е задължително провеждането на профилактични пръскания. Те трябва да започнат още в началните фази от развитието на краставиците. Може да се използват някои от посочените фунгициди: Шампион ВП- 0,15% (карантинен срок 14 дни), Манкоцеб 80 ВП - 0,25% (карантинен срок 20 дни), Дитан М-45 – 0,2% (карантинен срок 20 дни), Дитан ДГ – 0,2% (карантинен срок 20 дни), Икуейшън Про – 0,04% (карантинен срок 7 дни).

При поява на първите признаци на болестта се препоръчва унищожаване на засегнатите от патогена растения и употреба на препарати със системно действие: Верита ВГ – 0,15% (карантинен срок 7 дни),  Галбен 8 М 65 – 0,25% (карантинен срок 15 дни), Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0.25% (карантинен срок 14 дни), Алиет флаш – 0,3% (карантинен срок 4 дни) и др. В периода на плододаване се препоръчва употребата на фунгициди с кратък карантинен срок.

За да бъде успешна борбата с кубинската мана по краставиците, е необходима растителна защита през цялата вегетация, през 7-10 дни. Листната маса трябва да се пръска обилно и от долната страна.
За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди, е задължително редуване на препарати с различни активни вещества. През вегетацията на краставиците употребата на един препарат повече от три пъти не е желателна.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки