Опасни отрови дебнат животните в зелената трева


28 Юни 2016, Вторник


Падналите обилни валежи и висока влажност доведоха до буен растеж на сочни зелени треви – истински рай за тревопасните животни.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Но тучната паша може да се окаже и много опасна за почти всички видове.
На зайците например в никакъв случай не бива да се дава прясно окосена трева. Особено опасна е тревната маса от бобови култури – люцерна, соя, грах, фий, детелина и др. Те трябва да се оставят добре да завехнат и тогава да се използват за храна. В противен случай подуването е гарантирано и най-често завършва със смърт.
Конете са по-малко чувствителни към зелената трева, но трябва особено да се внимава да не им се дава овчарска торбичка. Тя съдържа много здрава и еластична целулоза, която трудно се смила и прави твърди топки (фитобезоари) в стомаха и червата им, които запушват храносмилателния тракт и водят до тежки колики с частична или пълна непроходимост. Ако не се вземат спешни и адекватни мерки, животните загиват.

Преживните животни (кравите, овцете и козите) са особено чувствителни към сочните треви. Те предизвикват тежки подувания и могат да станат причина за смъртта им.
Много растения са силно отровни за животните. Пасането в гористите местности може да доведе до отравяне с дъбови пъпки и млада дъбова шума. Особено опасни са покълналите жълъди, които се срещат масово при висока влажност. Младите дъбови клонки пък съдържат голямо количество танин, който в храносмилателния канал на животните се разпада до пирогалол и галова киселина. Отравянето се среща рано напролет, в месеците май и юни и засяга най-често говедата и биволите.

Клиничната картина показва гастроентерит,  прогресираща отпадналост, залежаване, нормална или поднормална температура, горчив вкус на млякото.
При съмнения за отравяне с дъбови пъпки се дава очистително средство – английска сол, отвара от ленено семе и активен въглен, разтворен във вода с няколко лъжици захар. На болното добиче се инжектира Glucosa, Vit.B1, Vit. B12, Butasal, Duphalyte, Cal.bor.gluconicum и др. общоукрепващи препарати.
Продължава в следващия брой


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки