Фабрика за идеи търси социална промяна


Фабрика за идеи търси социална промяна
27 Юни 2016, Понеделник


Младите искат да решават сами

Автор: Веселин Максимов

Тридесет и два екипа, съставени от общо 132 млади хора от цяла България, решаваха предизвикателствата за родните си места в екшън формат. 18 идеи от страната стигнаха до финала на първата фаза на инициативата „Предизвикателството за социална промяна 2016”.
Нейната основна цел е подобряване на средата на техните места за живеене. А те са Бургас, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Пловдив и София. Екипите стигнаха до решения с помощта на „Фабрика за идеи” и съвременни методи за генериране на нови, адекватни и изпълними решения на проблемите.

Без използване на сложни термини от последните години, които описват методите на изследване и набелязване на целите, бихме споменали идеите, които имат пълна практическа приложимост и са точно такива – помагащи на хората за ежедневните им нужди, без за това да се иска позволение от някой ленив и недружелюбен общински чиновник, чието основно занимание е да ненавижда молителите, докато дълбокомислено се взира в пъпа си.

Ето някои от тях:
Устройство, превеждащо административни документи от и на брайловата азбука, за да улесни незрящите граждани да се ориентират сами, когато са отишли да вършат нещо точно в общинските служби.
Мобилно приложение, което позволява гражданите във Враца да избират и проследяват в какво се влагат парите им от местни глоби и данъци.
Kомикси в трамвая, разказващи за историята на кварталите, през които минава возилото (идеята е младежи да ги съберат от възрастните граждани в кварталите).
Седмица без домашни в училище, спестеното време, от което се влага в доброволчески инициативи.

Изложби и интерактивни акции в градския транспорт като начин той да стане активен носител на културно съдържание до крайните квартали в Пловдив и в София.
Създаване на социален календар с различни активни дейности за обитателите на Дома за стари хора „Анка и Цвета Върбанови” в Бургас и още много други чудесни идеи.
Тази година в инициативата се включиха служители от общинските и областните администрации, предприемачи, ученици, завършили висшето си образование млади хора (до и малко над 30-годишни), дори и общности от младежи с увреждания или от малцинствата, откровено отказващи да бъдат приемани за обикновени маргинали, които гласуват за определена партия срещу почерпка с кебапчета и бира, плюс чифт маратонки от балатум.

Екипите показаха своите инициативи в продължение на четири дни, след което се превърнаха в „Банка за идеи”.
Следващата крачка в „Предизвикателството за социална промяна” е тридневен „Идеен лагер” на открито, който ще събере всички участници от тази вълна и „Резиденция Баба” – друг формат на „Фабрика за идеи”, за който сте чели в „Десант”, заедно с експерти, които да помогнат идеите да се превърнат в истина.
Ако тази идея ви е заинтересувала, повече за предизвикателството можете да прочетете на predizvikatelstvoto.bg. Профил на инициативата има и в социалната мрежа „Фейсбук”.


Младите са пълни с идеи. Остава да им бъде позволено да ги реализират Предстои „Предизвикателството за социална промяна” и „Резиденция Баба” да се срещнат във Фабриката за идеи

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки