Нашият конкурс


Нашият конкурс
26 Юни 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


Все по-интересни и уникални стават предложенията, които получаваме за нашия конкурс „Спомени от семейния албум“.
В този брой имаме честта да представим непубликувани досега снимки от известните родове на майката и бащата на Лилия Димитрова от Казанлък – праплеменница на големия наш писател и художник Чудомир.
На първия от фотосите виждаме самата нея (сн. 1), когато е била само на 9 месеца в далечната 1935 г. „По майчина линия произхождам от казанлъшкото село Турия, но корените ни сочат към Търново и с. Зелено дърво, Габровско“ – уточнява Лилия Димитрова.

В богатия род на Дончо Чорбаджи, който дава името на рода Чорбаджийски, всички мъже са или учители, или свещеници, или черковни певци. От този род е и Димитър Чорбаджийски, по-известен с псевдонима си Чудомир, и неговият брат Георги Чорбаджийски, станал причина бъдещият писател и художник да учи в София. Негова внучка е и Лилия Димитрова. Дядо й е завършил първия випуск на Самоковското духовно училище, но не е станал свещеник, а учител и общественик. Той е основател на прогимназията в Павел баня.
Не изневерява на родовите традиции и самата Лилия. Тя защитава магистърска степен по теология в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Климент Охридски“.

На предоставените от нея семейни фотографии виждаме двамата братя Георги (сн. 2) и Димитър (сн. 3), които имат 13 години разлика помежду си. Тяхната майка – прочутата баба Хаджийка, е известна с изключителното си трудолюбие, голяма привързаност към семейството и децата си, в които възпитава безценните морални стойности на българската традиция и любов към учението.
На един от кадрите двамата братя са се снимали в с. Ръжена след сватбата на внучката на Георги – кръстената на него Гергана. До него е застанала дъщеря му Донка – майката на Лилия Димитрова, а до нея е съпругата на Чудомир Мара Чорбаджийска (сн. 4).

Баба Хаджийка (Мария Тамашова – Чорбаджийска) е родила общо осем деца, но освен двамата братя Димитър и Георги, са оживели само още три момичета – Велика, Дона и Недка. В бащината къща остава да живее със семейството си само сестрата Велика, която се жени за Миню Кацаров (сн. 9). На един от фотосите тя позира с двете си деца Иван и Нанка (сн. 5).
Дона се омъжва за Руси Стайков (сн. 10) и отива да живее в къщата му, която също е в центъра на селото, но от другата страна на Турийска река, която разполовява населеното място. Неда пък заживява при съпруга си Христо Хаджимитев.

И трите сестри оставят достойно потомство от деца, внуци и правнуци, които се реализират като лекари, икономисти, политици, учители, художници, артисти, самодейни творци и други висококвалифицирани кадри. Някои от тях живеят в чужбина. Но общото помежду им е, че всички – повече или по-малко – обичат музиката и изкуствата, защото са закърмени с прекрасните песни на древната Турия, а и в родния им дом се е пеело много.
„Дворът на къщата на Чорбаджийски беше много просторен – с прекрасна ливада с орехови и други плодни дръвчета и много цветя. Срещите на многобройния род ставаха често по най-различни празници – все на ливадата в него“ (сн. 6).– свидетелства Лилия Димитрова.

Но членовете на фамилията се отдавали и на усърдна трудова дейност. След като дружно  се приберат плодовете от сливовите градини (сн. 11), идвало ред на варенето на „руп“ – прочутия сливов мармалад (сн. 7).
Лилия Димитрова ни е изпратила и последната правена в Турия снимка на Чудомир. На кадъра, заснет малко преди смъртта му, той е на древния мост в родното си село, а зад него е съпругата му Мара (сн. 8).

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки