По приказките ще ги познаете


По приказките ще ги познаете
И новата шефка на БСП говори за обновяване на партията, но първо се поклони пред паметника на някогашния Първи
25 Юни 2016, Събота


Чуй ги какво говорят, не гледай какво вършат

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

По делата им ще ги познаете, пише в Евангелие от Матей, но вие не искайте от тях да са го чели и да знаят. Те, разбира се, не са. Защото са здрави кадри на комунистическата партия, отличаващи се с непоколебимата ленинска вяра, че религията е опиум за народите, а вали дъжд, защото на небето са се сблъскали два облака.
Оттам и пълната им липса на страх от каквото и да било, камо ли от Бог, че ако лъжат, няма да  отидат на небето, а ще врат в пъклото. Защото всичко е “диамат и истмат”, едно време в институтите беше задължителна дисциплина (диалектически материализъм и исторически материализъм). Не се обърквайте, нека ги наречем с истинските им имена.

Най-последно изсветля ярко това на министъра на всичко Меглена Кунева. С присъщата си оправност да се закача за каквото и да е, в момента тя е най-последният министър на образованието. А най-актуално я гледаха какво приказва онези 12 000 в залата и останалите по телевизията.
За увеличението на заплатите им с 10%, да. Аз съм виждал и много други, съвсем с акъла си хора, които открито са ми заявявали, когато се появи с новата си партия, че ето на, за нея биха „пуснали“ с радост.

На изумения ми обясним въпрос „Защо?” получих смайващ отговор, че ето на, тя хубаво говори, никого не напада злобно и „значи не е лош човек”. Щях да ви припомня онзи стар постулат, дето казва колко било странно човечеството да смята красивото и миловидното за добро, но точно в този случай за красиво и миловидно ще си затрая.
Не, изобщо не ми е цел да обиждам на външност когото и да било, искам да се замислите и честно, ама честно да кажете кога сте разбирали какво говори Меглена Кунева! А когато сте я разбирали, случвало ли се е това, което сте чували от нея.

„Какви 10% бе,  кой е съгласувал с мен, с финансовия министър, че да ги обещава току-така?” възмути се нейният началник, който също е ярък пример в онова говорене, за което споменава Матей в седмата глава на своето евангелие. Неговият стил и подход към слушателите, обаче, е по-различен от този на подчинената му Кунева. Израснала в комунистическа битност и отскочила в кариерата в посткомунистическа и напоследък в европейска такава, тя не си дава много-много зор за последствията от бръщолевенията си „Мога 10 минути без нищо да кажа”.

Докато Той, Слънцето, което строи пътища и детски градини с две ръце и пари от джоба си, е имал двама доста сериозни учители по такъв вид нехристиянска риторика. Затова не търпи като нея да го прекъсват, та после с още по-витиевати и засукани глупости да се обяснява, ами направо прекъсва.
С царственото „Ше видите!” В случая „ше” е типично софийско бъдеще време, използвано и от една бивша красива шефка на О`Бозе почившото СДС, която в момента е на топличък пост посланик в Турция, но нейсе, да не се занимаваме сега с нея. Надежда, сещате се.

И така убедително на последвалото рязане на лентички разказва с мъжествен бас как е обещал и после е направил, мъжка дума, това е истината. Без ръкопляскащите със зинали уста, звезди в косите и сълзи в очите да обърнат внимание, че след едно щракване с пръст пътищата, които така щедро е настроил из цялата страна като една човешка длан, вече са се надиплили, нагънали са се като гофрети с течен шоколад,  ремонтирани са най-малко три пъти и предстои да бъдат ремонтирани още три, най-малко.
Още помня как на едно откриване плюс рязане на лента  един мъжага, на около 50 и няколко години, с масивни рамене, огромни ръце и страховит вид почти изплака към нас, начоголилите го с диктофони и камери колеги: „Ай, махнети са, да го видим барем за малко бе, Господ да ва убий!”

Същата е публиката и на кметовете, с които се гордее из цялата страна. Не гледа какво и най-вече как се върши, а какво се говори. Дрънка се неуморно, на пълен работен ден, по почти всички телевизии, вестници и други медии, запълващо 90% от новините им.
Не че на другия полюс на смешния ни политически живот са изключително читави и истински, да не помислите нещо такова. Там също бележат сияйни висоти в демагогията.
Там новата им водачка поприказва, поприказва за обнова и скъсване с циментоглавието отпреди 30 години. Но отиде веднага да поднесе цветя на паметника на техния вожд, който след свалянето си беше пазен от горесмопенатия строител. Успоредно с приказките за свобода, равенство и братство, по-равните оттам, които карат джипове колкото гарсониери, нямат нищо общо с тези, които сън не заспиват, за да отидат в деня на избори до урните и първи, още по тъмно, да изпълнят гражданския си дълг.

Те пък им вярват на приказките, че няма червена аристокрация и времето след ноември 1989 г. е гадно за сегашното положение, в Европа всички са извратени педерасти, Матушка Русия е наша освободителка завинаги и именно тя и никой друг съкровено пази пламъка на източното християнство.
Вярно е това. Чел съм го черно на бяло. Един млад българин така го беше написал: „Матушка Русия, където се намеси, трева не никне”. С очевидна гордост.

И онова за източното православие го вярват. Вярват го. Без да си дадат сметка какво прави смиреният православен президент, бивш офицер от КГБ. Или неговият патриарх. С малко по-ниско офицерско звание от него. Но казах ви още в началото. Те не са чели Евангелието, те са „актуални християни”. На Коледа, Великден и „по-сериозни празници”.
Но пък и верующите в тях такива – слушат ги какво говорят, не ги гледат какво вършат.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Вяр но ли е. Кажете честни хор
25.06.2016 15:24:41
0
0
Най лъжливите за комунистите. Ленин обеща земята на беднкте.мужици, на работнкците фабриките.след няколко години каза земята и фабриките също. Който не беше съгласен в субир и концлатерите.всичко стана държавно начело с тях. Ленин зовеше, убивайте несъгласните без милост. Изтрепаха 1.5млн.попове и унищожиха стотици манастири и църкви.нашите като папагали правдха същото в пи малки масщаби. На 10.11.89цялото пб беше в Ал.Невски. Демагози. Добър ден да ми кажат, гледам смънцего. Те без власт за нищо. Но и след ноемри най краьяха на сласт и в опозиция. Кои са богатите/а тяхните бащи бях озлобени бедняциee.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки