Путин изнудва ЕС да отслаби санкциите срещу Москва


24 Юни 2016, Петък


„Шпигел“ прогнозира, че сегашното им удължаване ще е последно


Санкциите срещу Русия не са донесли на Запада желаните политически резултати, а антикремълският фронт в ЕС става все по-нестабилен, отбеляза тези дни „Шпигел“.
Авторът на статията оценява като ловък ход предложението на руския президент Владимир Путин Евросъюзът да премахне ответните санкции срещу Москва, в случай на придвижване на мирното регулиране на конфликта в Донбас, тъй като то обръща всичко „с краката нагоре“ – санкциите удрят по икономиката на Русия, докато в същото време насрещните мерки на руснаците практически не се усещат.

Путин призова да се окаже натиск на Киев за изпълнението на минското споразумение, макар тъкмо позицията на Кремъл да се явява основно препятствие по пътя на мирното разрешаване на конфликта, отбелязват още от „Шпигел“.
Изданието припомня, че официално санкциите могат да бъдат премахнати единствено при условие че се изпълнят договореностите, приети в Минск.
Мнението на журналистите обаче е, че малко неща сочат към подобна перспекттива: страните от Източна Европа настояват за по-строга линия в отношенията с Кремъл, докато Германия, Франция и Италия настояват за постепенно отслабване на санкциите.
„Ако в икономически план санкциите чувствително удариха Русия, то политически ефект от тях все още няма“ – обобщава медията.

Цитира се и мнението на доктора на икономическите науки Константин Холодилин от немския институт за икономически изследвания DWI Berlin, който твърди, че санкциите само засилват враждебното отношение на руснаците към ЕС, което пък позволява на Путин и занапред да отвлича вниманието на гражданите на Русия от вътрешните проблеми с помощта на агресивна външна политика. За пример се посочва това, че от въвеждането на санкциите през 2014 г. Москва не е отстъпила ни на милиметър, а вместо това Путин започна сирийската операция и доставя на Иран високотехнологични системи за противоракетна отбрана.
Сегашното удължаване на санкциите с шест месеца може да е последно – пророкува авторът на статията.

Междувременно във вторник координаторът на държавния департамент на САЩ по политиката на санкциите Даниел Фридж в изявление, направено във вашингтонския Център за стратегически и международни отношения, изтъкна, че ограничителните мерки срещу Русия не са били въведени като наказание, а за да се съдейства за политическо регулиране на конфликта в Донбас в съзвучие с решенията от Минск.
Той уточни, че „ако се проведат реформите в Украйна и нейната икономика се развива, и ако в САЩ останат в сила санкциите, които ще продължат да оказват натиск върху руската икономика, в такъв случай америкаците ще се окажат в по-благоприятна ситуация“.

Фридж приветства това, че Европейският съюз удължава санкциите срещу Русия.
В същото време от Кремъл упорито отстояват тезата, че РФ не е участник в конфликта в Донбас и затова отговорността по реализацията на минските договорености е в ръцете на украинските войници и опълченци. Москва посочва също, че пред нея не стои въпросът за връщането на Крим, тъй като в провелия се референдум жителите му са заявили желание за присъединяването на региона към Русия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BIB Bezplaten Informazionen B
27.06.2016 10:00:27
0
0
AMI PUTIN SE OPITVA DA IZNUDVA TESI ZA KOITO MISLI SHE SA KOITO GO IZNUDVAT
NO ZASHTO ERDOGAN IZNUDVA EVROSAJUSA BEZ DA E ISNUDVAN OT EVROSAJUSA ???
AZ NAVREMETO KATO VNUK NA DJADO MI VASIL I DJADO MI GEORGI SI FANTASIRAH SHE POMAGAM NA DJADO MI GORBASHOV I DJADO MI SHIVKOV DA SI POOPRAVJAT VSAIMNOOTNOSHENIATA S DJADO MI KOHL DJADO MI BUSH I DRUGI DJADOVZI NO KATO NE MI PLATIHA SPORED MOITE OSHAKVANIA KATO NA MEDIATOR POSREDNIK TO NE MOSHEH POVESHE DA IM BLAGOSLAVJAM TARGOVIITE I SEGA DORI I DA IMAM ZARSKI SAN NE SHELAJA DA IMAM ZA LJUBOVNISHKI NITO GRAFINI NITO SLUGINI AKO NE OTGOVARJAT NA PREDSTAVITE MI A SHENI MOSHE I GRAFINI TIP SMOKINI ,TIP MALINI ,TIP KAPINI NO KOITO OTGOVARJAT NA PREDSTAVITE MI I DOKATO NE SASDAM SHELANOTO OT MENE MNOGODETNO HRISTIANSKO SEMEJSTVO NIKOMU NISHTO NE MOGA DA DAM ZASHTOTO MOJA SALAM KOJTO MOGA DA DAM GO PASJA ZA MOJATA MADAM ANA-MARIA-ELEONORA MOSHE I OT STARA ZAGORA i ZA DONA PENA BRASILIENA DO MALAGENA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки