Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
24 Юни 2016, Петък


Американци връщат времето на Студената война,
а руснаци пускат нови опасни бомби



Забраниха на нудисти да се къпят в езеро заради бежанци

Членовете на стар нудистки клуб от Източна Германия се оплакаха от действията на местните власти, които се канят да им забранят да се къпят както майка ги е родила в езеро, около което се планира да се открие бежански лагер. Според чиновниците видът на напълно съблечените им тела може да оскърби имигрантите, които са предимно от мюсюлмански страни.

Както съобщава „Дейли мейл“, нудистите от къмпинга в близост до Морицбург, който е разположен край езерото Нидел Валдтайх, ще бъдат изолирани идния месец.
Членовете на 111-годишния клуб на нудистите, които наброяват около 400 човека, са възмутени от това, че новият лагер за митгрантите ще им диктува правилата на поведение. Много от представителите на организацията заявяват, че ще продължат да се къпят голи, тъй като смятат, че имат свободата да правят каквато искат на територията на своето обединение.
Местните власти вече са разпространили сред тях инструкции как да се държат в присъствието на имигрантите. Край езерото се планира да се настанят около 112 бежанци, търсещи убежище в Германия.

Общинските служители са категорични, че нямат друга алтернатива за изграждането на миграционния приют. Въпреки това се мъчат да намерят компромис. По думите им, през лятото, когато нудистите идват край езерото, лагерът няма да се използва. Властите имат намерение също така да поставят заграждения, така че на любителите на къпането без дрехи да не им се налага да променят начина си на живот.
От своя страна, възразявайки срещу бежанския център, нудистите припомнят за серията от нападения от сексуален характер в Кьолн от новогодишната нощ. Заподозрените за това престъпление се оказаха именно пришълци от арабските страни.
По данни на Международната организация по миграция, през 2016 г. броят на идващите в Европа бежанци може да достигне един милион.


Русия използвала в Алепо смъртоносно оръжие

Русия е нарушила международните споразумения като е хвърляла бомби, приличащи на бял фосфор, върху жилищни квартали в сирийския град Алепо, в началото на нападението по земя с цел превземане на града от въстаническите сили, оповести „Таймс“.

Става въпрос за термобарично оръжие, за което се смята, че е с най-голяма мощност след ядреното и е с потенциален катастрофален ефект за невинното цивилно население. Експертите са стигнали до този извод, позовавайки се на снимки от мястото, където се вижда избухването край градски райони на предполагаемото опасно оръжие.
На разпространен видеозапис се вижда блестящ дъжд, за който се предполага, че е термитна смес, падаща над държаните от бунтовниците райони на града. Такава бомба изгаря при 2200 градуса. 

Междувременно бяха разпространени кадри и на обгорени и пострадали хора. По официална информация при въздушната атака срещу столицата на „Ислямска държава“ – Ракка, са загинали 25 цивилни граждани, от които 6 са деца. „Десетки други са ранени, някои от тях в критично състояние“, съобщават от Сирийския център за човешки права. Оттам посочват също, че към момента все още не е ясно кой е извършил ударите.
Това стана, след като по-рано групировката нанесе сериозен удар на подкрепените от Русия правителствени сили, изтласквайки ги извън провинция Ракка, след като се бяха приближили на само 20 км от р. Ефрат и най-големия язовир на страната.
По данни на Сирийския център в неделя и понеделник Дамаск е загубил над 40 души войски при контраатаката на джихадистите.


Застреляха ягуара, участвал в щафета с олимпийския огън

Ягуаръг Джума, който взе участие в щафетата с пренасянето на олимпийския огън за игрите в Рио де Жанейро, бе застрелян, съобщи Би Би Си. Това е станало в зоопарка в Манаус, където животното бе настанено след церемонията.

Той обаче успял да избяга от дресьора си в понеделник и нападнал войник, информираха местните власти. Четирите стрелички с приспивателен медикамент, които са били изстреляни по него, не са подействали и заради това се наложило да бъде използван пистолет.

Джума присъства на всички официални снимки с олимпийския огън. Според организаторите на игрите в Рио, показването на окованото диво животно до олимпийския огън, символ на мира и единството между народите, било грешка.
„Тази сцена е в разрез с нашите убеждения и ценности. Много сме тъжни от крайния резултат и случката с Джума, но гарантираме, че подобни неща няма да има по време на Олимпиадата", написаха във „Фейсбук“ от организационния комитет на Игрите.

На снимката до ягуара позира бразилският физиотерапевт Игор Симоес Андраде, който взе участие в щафетата в Бразилия на 20 юни 2016.
Талисманът на тазгодишните Олимпийски игри, чийто домакин от 5 до 21 август ще бъде Рио де Жанейро, е ягуарът Жинга, който е боядисан в жълто и зелено, каквито са цветовете на бразилския национален флаг.


Конгресът на САЩ създава орган за следене на руски шпиони

Комитетът по разузнаването при Сената на САЩ предложи на Белия дом да се създаде специална работна група, която да се занимава със следене на руски разузнавачи. Предвижда се новият орган да бъде организиран по образеца на структурите, съществували по време на Студената война.
По данни на изданието BuzzFeed в състава му е предложено да се включат представители на американското разузнаване, сътрудници на Държавния департамент и служители в различни ведомства.

В документа на сенатския комитет се уточнява, че екипът на новата структура ще се събира ежемесечно, а задачите му ще включват разкриване на руските шпиони, разкриване на убийства, извършени по нареждане на Москва, разследване на финансирането на организации, действащи в интерес на РФ и противодействие на руската пропаганда.
Инициаторите на предложението имат идея също така да привлекат ФБР с цел проучване на маршрутите на пътуванията на руските дипломати, като за целта ще се изисква да се получават уведомления от сътрудниците на посолствата на РФ в САЩ за придвижването на хората от руските амбасади.

Законопроектът е приет през май от сенатския комитет по разузнаване и сега следва да бъде одобрен от пълния състав на горната палата на американския конгрес. Датата за гласуването все още не е насрочена, но по данни на изданието това трябва да стане до излизането на сенаторите във ваканция, която започва в началото на юли.
Припомняме, че по времето на президента Роналд Рейгън беше създадена група с подобни задачи. Екипът й тогава се занимаваше с разобличаването на фалшификациите на СССР и разкриването на организации, действащи в интерес на Кремъл. Този орган престана да действа след разпадането на Съветския съюз.


Европейската банка отпуска кредити при нулеви лихви

От сряда, 22 юни, Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (ЕЦБ) пpeдлaгa дългocpoчни oпepaции пo peфинaнcиpaнe (ТLТRО), ocигypявaйĸи нa бaнĸитe в Евpoзoнaтa дocтъп дo гoлeми зaeми пpи нyлeви или oтpицaтeлни лиxви.
Toвa e eдин oт инcтpyмeнтитe, ĸoитo инcтитyциятa въвeдe, зa дa cъживи инфлaциятa, oтбeлязвa АFР, цитиpaнa oт БTA.
Πpeз мapт EЦБ пpeдcтaви мaщaбeн пaĸeт oт cтимyли зa зacилвaнe нa pacтeжa и инфлaциятa, нo мнoгo oт мepĸитe ĸaтo въпpocнитe eвтини бaнĸoви ĸpeдити и изĸyпyвaнeтo нa ĸopпopaтивни oблигaции нe бяxa въвeдeни вeднaгa.

Цeнтpaлнaтa бaнĸa зaпoчнa изĸyпyвaнeтo нa ĸopпopaтивни oблигaции нa 8 юни. Тя пpибaви тoзи вид финaнcиpaнe ĸъм пpoгpaмaтa cи зa 1,74 тpилиoнa eвpo (80 милиapдa eвpo зa дъpжaвни дългoви ĸнижa мeceчнo) c нaдeждaтa дa cвaли oщe paзxoдитe зa ĸpeдитиpaнe. Toвa щe нacъpчи ĸoмпaниитe дa инвecтиpaт и щe зacили pacтeжa във вaлyтния cъюз, ĸoйтo вce oщe ce oпитвa дa пpeoдoлee пocлeднитe eтaпи oт дългoвaтa cи ĸpизa.
Във вторник  гepмaнcĸият ĸoнcтитyциoнeн cъд пoдĸpeпи aнтиĸpизиcнaтa пpoгpaмa нa EЦБ зa нeoгpaничeнo изĸyпyвaнe нa дъpжaвни oблигaции, oтxвъpляйĸи cлeд нaд тpигoдишнa пpoцeдypa жaлбa, cпopeд ĸoятo тoзи мexaнизъм пpoтивopeчи нa ĸoнcтитyциятa нa cтpaнaтa.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки