Курортите са пълни с ментета, вместо с туристи


Курортите са пълни с  ментета, вместо с туристи
В световен мащаб най-големият производител на стоки менте е Китай, а най-често се фалшифицират обувките
24 Юни 2016, Петък


Очаква се в акциите да се включат и 500 данъчни, но търговците нарушители не се плашат от глобите и условните присъди

Автор: Десант

По традиция в началото на летния сезон по Черноморието се провеждат акции срещу търговците на стоки менте, залели магазините и сергиите дори в големите курортни комплекси. През юни тази година действията на полицаите бяха в рамките на международната операция Copyсat. 
Проверени бяха девет търговски обекта на територията на Бургаска и Варненска област, както и склад в кк Златни пясъци. За пореден път бяха открити голямо количество стоки, имитиращи известни търговски марки.  Стойността на конфискуваните търговски артикули – предимно тениски, шапки и чанти - е около 4 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Образувани са седем досъдебни производства по чл. 172 б от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба до пет хиляди лева, а ако деянието е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от пет до осем години и глоба от пет до осем хиляди лева.
Законът постановява, че предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.
Практиката обаче показва, че търговците на стоки менте най-често се отървават само с глоби или с условни присъди.

На 17 май Районен съд-Варна осъди 55-годишната Е. Найденова, собственичка на магазин за чанти в Златни пясъци, на една година лишаване от свобода (условно), с изпитателен срок от 3 години и я глоби с 500 лева.
При проверка на 2 юли 2015 г. в стопанисвания от фирмата на Найденова търговски обект са намерени и конфискувани 120 чанти и 60 портмонета с поставени върху тях знаци на марките “Шанел”, “Прада”, „Фенди“, “Луи Вюитон”, “Версаче”, „Томи Хилфегер” и „Булгари“, оценени на повече от 26 000 лева.

За съжаление, въпреки периодичните акции и конфискации, търговците не се отказват от предлагането на ментета.  В края на май варненски митничари откриха и иззеха 23 326 изделия - детски играчки, спортни стоки и аксесоари – съобразени с предстоящия летен сезон и дори с европейското първенство по футбол. Стоките са открити в три контейнера при рутинна митническа проверка на пристанище Варна. Товарът пристигнал от Китай, а получател са няколко български фирми.

Търговията с ментета в никакъв случай не е български специалитет. Български производители обаче имат и свой авторски принос в нея – като се почне от алкохола менте и се свърши например с майонезите без съдържание на яйца в тях или с киселото мляко, придобило обем след прибавянето на лецитин, вместо на обичайната доза нишесте, което също не е сред традиционните съставки в киселите млека от „доброто старо време”.
Парадоксалното е, че законът не преследва подобни „иновации” поради липсата на стандарти, регламентиращи ясно какво е разрешено да се прилага в оригиналните стоки и какво в така нар. имитиращи продукти. Това обаче е тема за далеч по-голямо проучване.

Важно е да се знае, че според европейски експерти, индустрията с фалшиви стоки е по-голяма от търговията с наркотици. Това твърди  Пьотър Стрижовски от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИРС), автор на изследване за търговията с имитиращи и фалшифицирани стоки.
Данните сочат, че през 2013 г. вносът на фалшиви продукти е бил 461 млрд. щатски долара, което е 2,5% от световната търговия. Само за ЕС става дума за 116 млрд. щатски долара, което е 5% от вноса в общността. При това проучването на Стрижовски не отчита производството на имитиращи продукти вътре в страните членки на ЕС поради невъзможността да се съберат данни.

Естествено в световен мащаб най-големият производител на стоки менте е Китай, който и като цяло е най-големият производител практически на всичко. Потребителите обаче са жители на страните от ЕС или на САЩ. Стрижовски обяснява това с готовността на хората в развитите страни да дадат много пари, за да получат определена марка.
Най-често фалшифицирани са обувките, дрехите, часовниците  и електрониката, но епидемията не подминава и фармацевтични продукти, като виаграта например, дори пелените и бебешката козметика.

На българска почва срещу стоките менте от години действат купувачи менте или клиенти под прикритие. През тази година от 1 юли и данъчните започват масови проверки по курортите от Северното Черноморие.
Инспекциите ще бъдат съвместни с МВР, митниците, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите. Това е повод да предупредим търговците да се пазят от проверяващи менте, готови да си „затворят” очите за всякакви нарушения срещу приличен подкуп в брой.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки