Сметката ни: АЕЦ „Белене” струва над 2 милиарда лева


Сметката ни: АЕЦ „Белене” струва над 2 милиарда лева
С решението на Международния арбитраж в Женева българската Национална електрическа компания (НЕК) да плати между 550 и 620 млн. евро на руската компания
24 Юни 2016, Петък


„Десант” предсказа развръзката на тази авантюра още през 2012 г., новото е, че плащането ще доубие НЕК

Автор: Десант

Срешението на Международния арбитраж в Женева българската Национална електрическа компания (НЕК) да плати между 550 и 620 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) заради прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене", се слага край на един чисто търговски спор започнал още през 2011 г.
Дали това ще е и окончателният край на започната още през 1982 г. „Втора атомна” е още рано да се каже. Но на този етап сметката за тази авантюра се оформя на около 2 млрд. лева, дори ако приемем, че НЕК ще плати на АСЕ „само” 550 млн. евро (по-високата сума, според „Росатом”,  включва всички компенсации, лихви и съдебни разходи).

След възобновяването на проекта за централата край Белене, започнало по думите на Бойко Борисов на ниво „гьол”, само за разрушаване на съществуващите бетонни конструкции отидоха 122 млн. евро. На АСЕ вече са изплатени  384 млн. евро, а други 40 са били фактурирани, но не са платени.
Сериозни суми – около 250 млн. евро - са платени и на консултантите по проекта WorleyParsons/Риск Инженеринг в периода 2006-2013 г. Друга купчина пари са дадени за консултантските услуги на Deloitte Central Europe , както и за лихви по кредита за 250 млн. евро към BNP Paribas.

Тези над 2 млрд. лева, похарчени за АЕЦ „Белене”, „погребана” и с решение на парламента,  не са никак малко пари за родната икономика и за българския данъкоплатец, но управляващите, в лицето на премиера Борисов, изразиха задоволство от решението на Арбитражния съд в Женева.  Което е обяснимо, защото искът на руснаците бе за 1,2 млрд. евро. Но от друга страна и плащането на 550/620 млн. евро изглежда достатъчно, за да убие НЕК.

Както е известно, още в края на м. г. дълговете на НЕК надхвърлиха 3,6 млрд. лева и набъбването им с още над един милиард може да бъде фатално за държавната електрическа компания.
Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче демонстрират олимпийско спокойствие. Петкова подчерта, че НЕК е задължена да плати само за оборудване, което реално е поръчала и  може да изтъргува впоследствие, а премиерът Борисов дори огласи плановете си как да се отървем от новите два атомни реактора – като ги предложим на Иран, където руснаците строят АЕЦ.

По думите на Борисов АЕЦ „Белене” остава погребан проект, чийто рестарт е невъзможен както заради наложените от ЕС санкции на Русия, така и заради „сегашната тежка студена война, много по-студена и по-опасна, отколкото беше”.
Експерти по ядрена енергетика обаче изтъкват, че проектите за всяка АЕЦ и съответните реактори се правят с отчитане на хиляди специфични особености и поръчване на съответното оборудване. Тяхната прогноза е, че дори да успеем да продадем реакторите за „Белене”, то ще е за сума, много по-ниска от реалната им цена.

България веднъж вече изпада в подобно положение при прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” в края на миналия век. Тогава успяхме да продадем на руснаците за 205 милиона лева реактора, произведен от чешката компания „Шкода” и оценен от консултанти за 295 млн. щатски долара. И като за капак получихме с близо 60 млн. долара по-малко от спазарените 205 млн. лева…
Всичко това е повод да се върнем към една прогноза на разследващия журналист Григор Лилов, който е водещ на предаването „Директно за икономиката” по телевизия СКАТ.
В интервю за „Десант” (бр. 154 от 28 април 2012 г.) Григор Лилов прави прогноза, която е напът да се сбъдне.

„След една-две години ще продадем като старо желязо обратно реактора на руснаците, както стана и с онзи – първия. Няма кой друг да го купи – сега го взимаме без пълната окомплектовка, с която може да работи. Срещу вложени близо 2 милиарда ще получим  50-60 милиона и те ще си го монтират на калининградската АЕЦ, както направиха и с първия”, казва Григор Лилов.
По думите му, окончателното спиране на проекта е поредната нова огромна далавера покрай Белене, този път изпипана с мотив не чрез наливането на средства, а от липсата им и тя не се е случила без тлъсти-тлъсти комисиони.
Погледнато от същата камбанария, но от друга гледна точка, АЕЦ „Белене” е най-големият капан за всички български партии и в него вече попадаха БСП, НДСВ, правителството на  тройната коалиция, ГЕРБ. Тази констатация също е на „Десант” и е направена още през 2011 г.

Към днешна дата наистина може да се направи много малко за минимизиране на щетите. Специалисти по арбитражно право, например нюйоркският адвокат Първан П. Първанов (в интервю за „Капитал”), съветват да се търси обявяване на нищожност на арбитражното споразумение в швейцарски съд и недопускане изпълнението на арбитражното решение в български съд на основание на Нюйоркската конвенция.
Между другото, само адвокатските хонорари, платени от българска страна за защитата пред Арбитражния съд в Женева, са приблизително 60 милиона лева…

Можете да повярвате на уверенията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че плащането на присъдените от арбитража 550/620 млн. евро няма да се отрази негативно на финансовото състояние на НЕК и няма да повлече след себе си поскъпване на тока. Но може и да предпазите себе си от утрешно усещане, че сте постъпили като глупак, защото сте се предоверили на политически декларации.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки