Парламентът одобри издаването на лични документи с чип


Парламентът одобри издаването на лични документи с чип
До 5000 лева глоба и без книжка 3 години – такова наказание предвижда законът за участниците в гонки по пътищата
24 Юни 2016, Петък


Транспортната комисия пък гласува за удвояване на глобите за превишена скорост и участие в гонки

Автор: Анна Александрова

От 1 януари 2018 г. МВР ще започне издаването на документи за самоличност – лични карти и международни паспорти – съдържащи електронен носител на информация. Новите документи ще се изработват от БНБ и ще струват колкото сегашните, които пък ще важат до изтичане на срока, отбелязан в тях.
Това се предвижда в приет на първо четене от Народното събрание законопроект за изменения и допълнения в Закона за българските лични документи. Депутатите гласуваха и втори проект за промени в този закон, също внесен от правителството.
Неговата цел е с въвеждане на административни мерки да се предотврати влизането, транзитното преминаване и напускането на България от лица, за които има данни, че са съпричастни към терористична дейност.

С преминаването към лични карти и паспорти с вграден в тях чип се създава правна възможност в документите за самоличност да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност, както и електронен подпис, като по този начин българските граждани ще получат достъп до всички услуги, предлагани от така нар. електронно управление, а в перспектива – и за дистанционно гласуване по електронен път.
Важно е да се знае, че всеки ще има възможност сам да контролира каква информация се записва на електронния носител в личната му карта. На чипа в нея ще могат да се съхраняват и биометрични данни, ако в заявлението за издаване на документа човекът изрично е заявил желание за това. 

Кампанийна подмяна на лични карти няма да има

Промените в Закона за българските лични документи не задължават гражданите да сменят сегашните си лични карти и международни паспорти преди изтичане на срока им на валидност.
Мнозинството в парламента отхвърли внесения от ДПС трети законопроект за промени в Закона за българските лични документи, в който се предвиждаше да се създаде възможност за „временен служебен адрес" за граждани, които нямат постоянен и настоящ адрес поради обитаването на незаконни сгради и не могат да се легитимират с действителен договор за наем.

Срещу гласуването на този проект остро възразиха от ПГ на Патриотичния фронт. Депутатът Димитър Байрактаров обясни, че гласуването на предлаганите промени би създало възможности за източване на социални фондове, както и възможност за тотален контрол и манипулиране на изборите, особено в малките населени места.
Той припомни, че през миналата година по предложение на ПФ бяха приети законови промени, които направиха невъзможно на един адрес да се регистрират по 100, 200 души, каквато практика съществуваше. Допускането й даваше възможности за търговия с гласове и изборни манипулации.
В предложения от ДПС законопроект Байрактаров съзря схема за възстановяване на старото положение чрез използването на служебен адрес.

Жестоки глоби за джигитите на пътя

На свое заседание депутатите от Комисията по транспорт приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, предвиждащи тежки санкции за участниците в така нар. гонки и за каране по магистрали в насрещното движение, както и усвояване на глобите за превишена скорост.
Ако  шофьор влезе в насрещното движение, при първо нарушение глобата ще е 1000 лв. и отнемане на книжката за три месеца, а при повторно нарушение санкцията е 4 хил. лв. и отнемане на свидетелството за шест месеца.

Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение свидетелството се отнема за 3 години, а глобата ще е 5000 лв.
При превишаване на разрешената скорост в населено място с 31 до 40 км/ч глобата скача от 200 на 400 лв, а когато превишението е с 40 до 50 км/ч - от 300 на 600 лв. За превишаване над 50 км/ч санкцията се удвоява от 350 на 700 лв., а за всеки следващи 5 км превишаване глобата се увеличава с 50 лв. 
Санкцията стига и до 1000 лв. за шофьори от обществения превоз на пътници и тези, които карат опасни товари.

Членовете на Транспортната комисия спориха за ползата от удвояване на глобите от гледна точка на тяхната събираемост, която и сега е много ниска – около 30%.
Чуха се мнения, че удвояването на глобите ще накара нарушителите да се опитват да подкупват пътните полицаи, за да не им бъде написан акт за превишена скорост, а при съставянето на такъв акт – да не плащат наложената санкция.
Решено бе, че ще се мисли за евентуалното обвързване на неплатени глоби с достъпа до публични услуги. Всъщност и в момента не можеш да подновиш шофьорската си книжка, ако имаш неплатени глоби.


Няколко десетки роми пробваха да ползват тази порутена къща в Грамада като „служебен адрес“ по време на местните избори миналата година. Измамата бе разкрита буквално седмица преди вота

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки