Патриотите почетоха падналите за свободата на Македония и Тракия


Патриотите почетоха падналите за свободата на Македония и Тракия
Родолюбците от НФСБ поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите тракийски българи във войните за национално обединение в пловдивския квартал „Кючукпариж“
24 Юни 2016, Петък


Общинските съветници от ПФ започват подписка за реставрация на паметника в квартал „Кючукпариж“

Автор: Десант

Десетки членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ в Пловдив почетоха на 20 юни паметта на загиналите македонски и тракийски българи във войните за национално обединение.
На тази дата Българската православна църква отбелязва празника Свети Дух, който след 1920 г. българският народ почита като ден на падналите в Балканските и Първата световна войни, както и борците за свобода на Македония и Тракия от четите на ВМРО .
Родолюбците поднесоха цветя и венци на паметника на загиналите тракийски българи във войните за национално обединение в пловдивския квартал „Кючукпариж“.

„Светият Дух е символ от християнското триединство (Отец, Син и Св. Дух). Неслучайно почитаме нашите герои на тази дата. Тя се възприема и като символ на единството на България и нейните исторически области Мизия, Тракия и Македония.
Това, което отличава българите от Тракия и Македония, участвали в петте войни, е, че те никога не са се борили, за да завладяват чужди територии, а единствено и само да освободят своята земя.
Трябва да пазим завета на борците за нашата свобода и да се борим да запазим Родината такава, каквато ни я оставиха нашите прадеди, за да я предадем чиста и неопетнена на младото поколение“, заяви председателят на групата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ в Общински съвет - Пловдив Слави Георгиев.

Д-р Лилия Учкунова, също съветник от групата на родолюбците, отбеляза, че свободата не е даденост, а отговорност и трябва да се защитава ежедневно. „Доказателство за това са новите предизвикателства, пред които България е изправена – мигрантската криза и необходимостта нашата армия да защити границата ни с Турция от прииждащите тълпи, сред които е възможно да има и немалко терористи“, изтъкна тя
След края на поклонението родолюбците обявиха, че започват подписка за пълна реставрация на паметника на тракийци в „Кючукпариж“. От откриването му на 2 юни 1998 г. той не е поддържан от местна власт и към днешна дата е в лошо състояние.

Дни по-рано - на 16 юни, общинските съветници от Патриотичния фронт в ОбС-Пловдив отправиха запитване до администрацията на кмета Иван Тотев за хода на строежа на пешеходния подлез в квартал „Прослав“.
Той трябва да бъде изграден под новата високоскоростна градска жп линия и ще улесни безопасното придвижване на жителите на квартала. По предложение на родолюбците през януари 2016 г. от общинския бюджет бяха заделени 50 хил. лв. за проектирането на съоръжението, но вече са изминали повече от шест месеца, без да е предприето нищо.

„Кметът Иван Тотев очевидно не желае общината да построи съоръжението, изтъквайки различни бюрократични пречки, нито една от които основателна. Бяхме уведомени от народния представител от ПФ Славчо Атанасов, че транспортният министър Ивайло Московски е дал „зелена светлина“ на проекта и указания на Община Пловдив строежът да започне още през април“, заяви водачът на групата на патриотите в Общинския съвет Слави Георгиев.

Той припомни, че над жп линията бе изградена пасарелка, но тя се оказа практически недостъпна за възрастни хора и такива с увреждания.
„Никоя друга политическа сила не обръща внимание на потребностите и тревогите на инвалидите така, както групата на Патриотичния фронт. В момента подготвяме и докладна записка за изграждането на съоръжения за лесен достъп на хората в неравностойно положение до сградите на местната администрация. Нещо, което отдавна трябваше да направи вторият по големина град в България“, отбеляза Слави Георгиев.
Питането на родолюбците ще бъде обсъдено на сесията на ОбС - Пловдив на 28 юни.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки