ПФ се запозна с втората част от промените в Закона за съдебната власт


24 Юни 2016, Петък


На 17 юни министърът на правосъдието Екатерина Захариева представи пред парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“

Автор: Десант

 предложените от ведомството промени в Закона за съдебната власт. Това е втората част от започнатата от Народното събрание реформа в съдебната система.
„Обсъдихме много и важни промени в съдебната система. Това са въпросите за кариерното израстване на магистратите и регламентирането на задълженията на инспектората към Висшия съдебен съвет. Въпреки че звучат технически и строго професионални, те са важна част от цялостната реформа и затова се очертава Патриотичният фронт да ги подкрепи в пленарна зала“, заяви след края на срещата лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.

Поправките в Закона за съдебната власт предвиждат още нов ред за атестиране на магистратите и ще подобрят правилата за разглеждане на сигнали от граждани.
„Това е изключително важна стъпка в реформата, защото нямаше срок за разглеждане на сигналите от граждани. Предварителната проверка често продължаваше месеци и даже години. Законопроектът предвижда да се въведе срок от максимум три месеца за проверка, след което съдията, който я ръководи, ако не излезе с решение, ще бъде наказван и това ще се отбелязва в неговата атестация“, допълни депутатът от ПФ и член на парламентарната правна комисия Христиан Митев.
Втората част от съдебната реформа се очаква да влезе за обсъждане в Народното събрание в началото на юли, след като бъде представена и пред другите парламентарни групи.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки