Правителството одобри промени в здравни закони


Правителството одобри промени в здравни закони
24 Юни 2016, Петък


На своето редовно заседание министрите гласуваха промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регламентира обособяването в основен и допълнителен пакет

Автор: Десант

 на медицинската помощ, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
По-рано през тази година текстовете за разделянето на пакетите бяха вписани в наредба на Министерство на здравеопазването, която бе атакувана пред Конституционния съд и отменена през март от върховните магистрати. 

Сега внесените от здравния министър Петър Москов и гласувани от правителството промени в Закона за здравното осигуряване са съобразени с решението на Конституционния съд.
Законопроектът въвежда критериите, по които ще се извършва разделянето, а именно – дали е необходимо медицинските дейности да се осъществяват незабавно или да се планират за изпълнение.
Отправна точка ще бъдат стадият, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и състояние.

От значение ще бъде осигуряването на здравна закрила на рискови групи като бременни и родилки, лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи.
В основния пакет ще попаднат дейностите, които следва да се извършват без отлагане във времето. В допълнителния пакет ще се включва лечение на диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта.

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с оптимизиране на дейността на здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца.
Предвижда се разделянето на медицинската помощ на основен и допълнителен пакет да влезе в сила от 1 април 2017 г., ако разбира се, предлаганите законови промени бъдат приети от Народното събрание.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки