Пази боже сляпо да прогледа… за изкуство


Пази боже сляпо да прогледа… за изкуство
24 Юни 2016, Петък


Читателите, които нямат профил в социалните мрежи, може да почерпят – напоследък там се отделя толкова много суета и простотия, че ако беше бензин,

Автор: Илияна Христова

щеше да стигне за околосветско пътешествие.
Именно в социалните мрежи през тази седмица се състоя безумната дискусия “за” и “против” творбата на българина Христо Явашев (Кристо) в италианското езеро Изео. Спорът излезе от изкуството и опря до познатото противопоставяне – “патриоти срещу родомразци”, “русофили срещу русофоби” и т.н.
Нямаше да обръщаме внимание на това простовато схващане на темата, ако не бе преминало в медиите. Публикуваха се коментарни статии, които “разясниха”, че хората с леви убеждения не харесвали Кристо, също така и че либералите, модерните и хубавите човеци го оценявали високо. Понеже вторите разбирали от изкуство, а първите били тъпи.

“Умни и красиви срещу останалия свят”- този “дебат” бе презареден покрай Кристо.
Да правиш подобни деления е чутовна простотия. Няма да я оборваме, понеже малоумието не изисква аргументи, а присмех и снизхождение. Няма да коментираме и какъв точно творец е Кристо (голям или малък, разбираем или не), понеже това не са категории, които се измерват – един автор може да ти харесва, а може и не; може да го проумяваш, може и не. Ако не ти харесва, не значи, че не е велик, както и обратното.
Няма да коментираме и дали Кристо е патриот, чувства ли се българин, предател на родината ли е, каквито страсти също се разгоряха. Това е съвсем различна дискусия, няма общо с изкуството. Изисква да познаваш личността, биографията й, както и малко смирение, защото точно в тази насока се изричат най-големите глупости за хора, които не познаваме.

Ще се спрем обаче на един прост факт – картини на Кристо от години си стоят изложени на пъпа на София, в Националната художествена галерия (“Квадрат 500”). Има твърде любопитни ранни творби, както и скици на съвременните му инсталации. Заели са кротко място и чакат някой да прояви интерес. Просто да ги види. Къде сте, разбирачи, къде сте, ценители? Чакате “Ню Йорк таймс” да напише за българина, за да го забележите и вие?
В “Квадрат 500” самотно стоят творби не само на Кристо, но и на десетки други наши гениални художници. Къде сте, познавачи, защо досега не спорихте “за” и “против”?

Защо един път досега изкуството не бе предмет на вашите разговори? Ами вие, журналисти, които дадохте трибуна на безмозъчните противопоставяния, защо един път не разказахте какво богатство съдържа Националната художествена галерия? Защо не дискутирахте за Мърквичка, Бояджиев, Лавренов, Явашев, Русев… Впрочем сигурен съм, че огромна част от “разбирачите” за първи път чуват, че Христо Явашев е художник, а не някакъв интелигент, който покрива с платна планини и езера. Още повече съм сигурен, че и ласкателите за първи път чуват.
“Пази боже сляпо да прогледа”, написа Алеко Константинов. Сляпото този път прогледна за изкуството. Ако цялата тази енергия от “Фейсбук” и “Туитър” бе използвана за посещения в музей, културата ни нямаше да фалира. А и в България щеше да има много по-културни хора.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки