Книги, изложби и парен локомотив за годишнината от Първата световна война


24 Юни 2016, Петък


На редовното си заседание в сряда правителството прие Националния план за 2016 г. за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война


и участието на България в нея. Акцент в него се поставя на събитията, свързани с освобождението на Южна и Северна Добруджа – Тутраканската и Добричката епопея, както и на битката при Каймакчалан.
Основните дейности в плана са свързани с изграждането, ремонта и възстановяването на военни паметници и провеждането на ритуали за почитане паметта на загиналите през Първата световна война на територията на други държави, мероприятия на военнопатриотичните съюзи и граждански организации, военноисторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и др.

Ще бъдат отпечатани например книга втора от поредицата „Българска пехота“; сборник-летопис „По пътищата на българските победи“ с разкази за бойните действия, спомени и снимки; книга „Паметта на Добруджа“, която ще съдържа пълен списък на загиналите на Добруджанския фронт през 1916-1918 г.; илюстрован албум „Аерофотоснимки от въздушното разузнаване през Първата световна война“ и др.
Интерес ще представлява представителната изложба с картини от фондовете на художествените галерии в страната, чиито сюжети също са свързани със събитията и личностите от онова време.

Транспортното министерство пък ще отбележи годишнината с възстановяване за движение на парен локомотив № 26.26, който е произведен през 1908 г. във фабриката Henschel & Sohn – Cassel и е участвал в Балканската и Първата световна война.
Монетният двор ще изработи позлатена значка „Тутраканска епопея“. Ще бъде издаден и юбилеен пощенски знак и ще се емитира серия марки и еднодневен пощенски плик, посветени на стогодишнината от участието на България в тази война, което е най-голямото военно усилие в историята ни – с най-многобройна армия и най-голям брой жертви.
На правителственото заседание бяха отпуснати и необходимите финансови средства за изпълнението на плана. Като допълнителни разходи по бюджетите на министерства и трансфери към висши училища и общини са одобрени 380 000 лв., предвидени за целта в централния бюджет за 2016 г.

Националният комитет, който организира честванията, е ръководен от министъра на отбраната Николай Ненчев. В него са включени още министрите на културата, на външните работи и на образованието и науката, областни управители, директори на исторически музеи, председателят на БАН, представители на академичната общност, на военнопатриотични съюзи, на медиите и др.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки