Бургас ще закопае още няколко милиона лева


Бургас ще закопае още няколко милиона лева
Бургаският кмет Димитър Николов и икономическият министър Божидар Лукарски в топла прегръдка, преди да започнат с обещанията
24 Юни 2016, Петък


Морската община обяви готовност да строи втори индустриален парк, въпреки провала на първия, в който вече потънаха 4 млн. лв. общински средства

Автор: Янко Георгиев

Представете си, че започвате нов бизнес, но работата ви не потръгва, интерес към вашия продукт липсва, избиване на направените инвестиции няма и вие затъвате финансово с бързи темпове. И вместо да се откажете навреме, преди да ви подадат просешката тояга, упорито започвате нов проект, идентичен с първия. И пак толкова губещ. Дори човек с ментални отклонения няма да направи такава глупост.

Виж, по друг начин стои въпросът, ако хвърлените пари на вятъра не са лични, ами общи. Тоест, общински. И за загубите после никой не носи отговорност, но пък сметката я плащат данъкоплатците. Тогава експериментите могат да продължават и до безкрай, особено ако градоначалникът на въпросното населено място е бил избран с над 84 процента народна любов. Като кмета на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) например.
В „Десант“ многократно сме разказвали за печално известния местен индустриален парк в промишлена зона „Север“, в който вече трябваше да работят 4000 души, но към момента там заетите по трудов договор се броят на пръстите на едната ръка. Иначе в т.нар. „логистичен парк“ бяха вложени милиони левове от морската община, разбира се, без да има някаква възвращаемост на заровените средства.

И ето ти на 21 юни ново двайсет!
На тази дата Димитър Николов изненада бургазлии с новината – ще си имат втори индустриален парк върху 2500 декара в бившата авиобаза „Равнец“. Благата вест бе потвърдена пред журналисти и от икономическия министър Божидар Лукарски, който (заедно с още няколко висши държавни чиновници) специално за целта пропътува разстоянието София-Бургас.
„Всичко сме проучили и теренът е много подходящ. Ще поискаме земята да ни бъде прехвърлена безвъзмездно от Военното министерство. Така ще имаме възможност да създадем нов технологичен парк в Бургас, който ще разполага с по-голяма територия и ще има много по-големи възможности за привличане на стратегически инвеститори”, заяви Николов.

След него Лукарски закима одобрително: „Новият проект е инициатива на кмета Димитър Николов и аз съм запознат с тази прекрасна идея от една година. Аз абсолютно заставам зад нея.“
Икономическият министър отби въпроса на присъстващите журналисти защо му е на Бургас втори индустриален парк, след като първият проект е в задънена улица.
„Новият проект няма да дублира дейността на сега съществуващата индустриалната зона в Бургас, но ще даде възможност за разширяване на зоната за инвестиции. Пистите ще бъдат използвани за разполагане на халета, понеже нямаме пари да ги възстановим“, смънка Лукарски и се впусна в хвалби на съществуващия индустриален парк.

„Той се превърна в притегателен център за крупни международни и местни производители и катализатор за привличане на инвестиции в региона“, заяви икономическият министър пред смаяните журналисти.
Думите на министъра прозвучаха нелепо на фона на признанието на кмета Димитър Николов, че от създаването на „Индустриален и логистичен парк“ ЕАД през 2012 г. са заети едва 30 процента от него.

Да припомним, че широко рекламираният проект се нарежда сред сделките, носещи единствено пасиви на общината. Големите обещания за инвеститори и инвестиции се изгубиха в пустошта, в която вече четири години тъне огромният запустял терен, погълнал преди това близо 4 милиона лева за изграждане на някаква митична инфраструктура в него. В смесеното дружество морската община апортира 300 декара своя земя и сега трупа загуби от около 15 милиона евро на година. На журналистически въпрос, защо за четири години все още няма и помен от обещаните инвестиции и работни места, Николов се оправда с бавното изграждане на инфраструктурата на индустриалната зона. И още – общината не търсела какви да е инвестиции, а някоя по-едра чуждестранна компания.

От своя страна министърът на икономиката, вместо да потърси отговорност за бездействието на ръководството на „Индустриален и логистичен парк “ЕАД, в който има и държавно участие, започна да обещава как знайни и незнайни компании ще залеят Бургас с милионни инвестиции.
Този път за залъгалка за бургазлии бяха използвани много сериозни имена. Едно от тях е световният автомобилен производител „Волво“. Той щял да изгради свой гигантски център за обслужване и продажба на своите товарни автомобили за целия Балкански полуостров.

Въпросът кога точно ще се случат тези чудесии увисна във въздуха, точно както преди година. Тогава отново в Бургас Лукарски обеща официално невиждани инвестиции в морския град от далечен Пакистан, които обаче така и си останахав сферата на добрите пожелания.
За да не остане по-назад от министъра, Николов побърза да се похвали, че за последните шест месеца три сериозни български компании са проявили интерес като обещали да инвестират над 5 млн. лв. и да открият в Бургас близо 120 работни места. Даже едната щяла да прави цели два завода за тухли, с които да снабдява страните от Близкия изток през бургаското пристанище. Кога всички тези компании ще започнат работа в индустриалния парк, не стана ясно.

На този етап е дадено само разрешение за продажба на земите, без обвързване с точни разчети и срокове. Ще припомним също така, че сред вече закупилите терени в парка няма нито един „световен гигант“, а само дребни фирми за животински храни и за сглобяване на китайски климатици.
Една от гордостите на Николов беше голямата полска фирма за яхти „Грийн пойнт“, която бе сред първите закупили за жълти стотинки терен от 80 дка в индустриалния парк. Тя обеща да вложи четири милиона евро и да открие цели 800 работни места. Нищо от това обаче не се случи. Впоследствие се оказа, че всъщност компанията е българска и е с капитал от само 100 лв. Скандалът бе потулен набързо от общинската администрация, а полски яхти в Бургаския залив така и не се появиха.

От всичко изброено дотук може да се направи изводът, че бъдещият втори индустриален парк в Равнец ще сподели съдбата на своя предшественик, а обещанията на Община Бургас и Министерството на икономиката отново ще останат на хартия. Остава въпросът кому е нужно тогава това претопляне на схемата „индустриален парк в Бургас“. Отговорът вероятно се крие в апетитната земя на бившата авиобаза в Равнец, чиято обща площ надвишава 2500 дка.


Бившата авиобаза „Равнец“ ще се превърне в индустриален парк, който едва ли ще има по-различна съдба от този в Северната промишлена зона

В категории: Бургас , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Alex
09.08.2016 21:21:03
0
0
TYVM you've solved all my prmbelos http://nvassrt.com [url=http://qdmpjgwdrl.com]qdmpjgwdrl[/url] [link=http://ldwaahfonyk.com]ldwaahfonyk[/link]
4
Brandilyn
09.08.2016 13:42:27
0
0
Ya learn <a href="http://ludqmuawszv.com">soeithmng</a> new everyday. It's true I guess!
3
Mauve
08.08.2016 19:51:37
0
0
That's a nicely made answer to a chenlangilg question http://ydppshtxz.com [url=http://tworcm.com]tworcm[/url] [link=http://hwpdhneyt.com]hwpdhneyt[/link]
2
Doc
08.08.2016 05:08:22
0
0
This <a href="http://vbzyoka.com">indretucos</a> a pleasingly rational point of view.
1
Flora
07.08.2016 22:06:51
0
0
Journalism is a mission not profession well &#8230; since without Media Houses these journalist will not achieve their proper goal or target. Due to this reason the poor journalist, without much name and fame are generaly being blackmailed by Media Houses because they have very polished prosisfeonals.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки