Качамак по оригинална рецепта


24 Юни 2016, Петък


Не толкова бързо и лесно, но много вкусно


Продукти:
1 кг царевично брашно
3 л вода
3 чаени лъжици сол
500 г сирене
200 г масло
по желание – 100 г сланина, една глава лук, месо по избор, червен пипер

Начин на приготвяне:
Качамакът е традиционно ястие на Балканския полуостров. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония. Допреди 50-100 години е бил най-често приготвяната храна в тази част на Европа. Една от причините за това е лесното съхраняване на царевицата.
В различните региони на Балканите наричат качамака мамалига или полента. От запечен качамак пък става вид хляб, който старите българи са наричали просеник.

Най-важното условие да стане хубаво ястието е продуктите да са без консерванти, подобрители, ГМО и мазнини от неизвестен произход. Маслото да е с над 82 процента масленост, сиренето да е от мляко, царевичното брашно да е едро смляно. В повечето големи вериги хранителни магазини има различни видове брашно за качамак, някои от които са полуфабрикати и се приготвят за 10-ина минути (точно те обаче са пълни с химикали и изобщо не са за предпочитане).
Както всяка традиционна рецепта, и тук си има своите тънкости. Най-разпространеният начин за приготвяне на качамак е следният: Водата се слага да заври. Щом кипне, се слага солта, след което се изсипва наведнъж всичкото брашно. В средата с помощта на дръжката на дървена лъжица или точилка се оформят от три до пет кладенчета (дупки), през които да излиза парата.

Огънят се намаля и се оставя да ври около час-час и 20 минути. След това съдът се сваля от котлона и с помощта на същата лъжица или пък с точилката се бърка енергично, докато не започне качамакът да се отлепва от съда. Бъркането продължава около 15-ина минути, не по-малко. 
Изсипва се в тавичка и се разстила равномерно. Наръсва се с натрошено сирене и разтопено масло. По желание може да се полее с масло, в което е запържен червен пипер, може да се посипе с пръжки от сланина, с месо и запържен лук... Всичко е въпрос на индивидуален вкус.

Така например се приготвя родопският качамак. Той обаче бързо може да се превърне в „наложен“. За целта в намазаната с масло тавичка се реди тънък пласт от качамака, наръсва се със сирене и препържено с щипка червен пипер масло, после пак качамак и така до изчерпване на количествата. Накрая се посипва с пръжки.
Някои домакини пък разтварят царевичното брашно в част от водата, а останалата слагат на котлона. Щом водата заври, сипват в нея кашичката на тънка струйка, като бъркат непрекъснато.

Котлонът се намаля, след което започва голямото бъркане – между 40 минути и един час, без отместване от печката. Това е за тези, които отказват да се доверят на своите баби, приготвяли няколко поколения качамака по гореописания начин.
Количествата продукти са дадени ориентировъчно за около 8 души. По желание те могат да бъдат завишени или намалени, според броя на хората, които ще седнат на трапезата. Важно е да се спазват пропорциите, за да върви всичко „по ноти“. И все пак, ако качамакът стане прекалено гъст, може да се разреди с малко вряла вода, до получаване на нужната гъстота.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
къню
21.02.2021 16:04:05
0
0
1-1.20 минути ако ври качамака -директно в контейнера....!
2
МТ
23.12.2019 11:55:27
0
0
Благодаря за рецептата! Опитах (оригиналната) - и резултата е превъзходен! Освен това е много по лесна от 'модерното бъркане'!
1
CHYDNA E
03.12.2017 05:20:25
0
3
MOQTA SLIVENSKA RECEPTA E; 150gr.CAREVICHNO BRASHNO, 50gr.EDRA GRIS,800gr.PRQSNO MLQKO,200gr. VODA,1syp.luj. MASLO,100gr.EDRO STRYSHENO SIRENE,1/2syp. luj.SOL, ZA ZALIVKATA NO MOJI I DA SE SLOJI I PREBAVI V SMESTA OBSHTATA; 150gr.SIRENE,1,1/2syp.luj.MASLO,100gr.OLIO,1/2 syp.lij.CHERVEN PIPER. NO AZ PURVO S VSICHKATA MAZNENA PURVO SI CURVAM CHERVENIQT PIPER I ZAPURJVAM BRASHNOTO ZAEDNO S GRIS I KAKTO E TUKA ZAPURJENO IZLIVAM I SMESTA OT VODATA I MLQKOTO DA SE CHYE EDNO SHYSHTENE NA-DDDDDJJJJJJJJJJ- I VEDNAGA RAZBURKVAM -KOGATO SE ZAPURJI BRASHNOTO S GRISTA NE SE POLYCHAVA NA TOPKI I VEDNAGA BURKAITE, NAKRAQ PRIBAVQM SIRENETO I RAZBURKVAM I SNEMAM ZA DA SE ZAPAZI SIRENETO A NE DA SE SOPI. OPITAITE I PO TOZI VARIANT. NE SUM GOTVACHKA NO MNOGO MI HARESVA KYLINARIQTA I RESHIH DA IZMENQ NQKOI NESHTA OT KACHEMAKA I KOGATO SE APVA YSESHTASH KUKVO HAPVASH. MALKO GO PRAVQ NA -,,GRIS HALVA''NO V DRYG VARIANT SYLEN A NE SLADUK. OPITAI I TI-SHTE GO HARESASH.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки