Болката в плешката не е за подценяване


23 Юни 2016, Четвъртък


Причината може да се намира в друга част от тялото


Много хора се оплакват от болки в плещите и в дясната ръка, която понякога дори не могат да вдигнат. Това е обяснимо – раменната става изпълнява много повече движения в сравнение с другите. И настъпва време, когато по различни причини започваме да чувстваме в нея остра болка. А причините са много – като започнем от баналното претоварване, та стигнем до тежките ревматични поражения и остеохондрозата.
Болката в плешката и респективно в раменната става се различава от тази при остеохондрозата. Тя се проявява с остра, пронизваща болка в плешките, която се разнася в едната или в двете ръце и която се засилва при неудобно положение по време на сън или при въртенето на главата.

Хроничната болка в раменната става често провокира възпаление на сухожилието, което се намира около нея. Това се съпровожда от отлагането на калциеви соли. При този недъг острата болежка обхваща цялата ръка – от шията до върховете на пръстите.
Болки в плешката и рамото могат да бъдат предизвикани също от неврит, артрит, миалия, артроза от разтягане на мускулите и сухожилията, счупвания и други патологии.
Но, както показва медицинската практика, причините за болка в плешката и рамото могат да се намират в съвсем други части на тялото. Отразена болка се отбелязва при страдащите от сърдечносъдова недостатъчност, шиен радикулит, пневмония, хепатит, тумори в гръдните органи.

Най-често това се случва при инфаркт на миокарда, при който болните се оплакват от обширна нетърпима болка в плешката и ръката до лакътя. Сега става ясно, че причините са твърде много. Най-важното е навреме да се обърнем към здравно заведение и да се направи пълно изследване: лабораторни анализи, ЕКГ, рентген, компютърна или магнитно-резонансна томография.
В никакъв случай не трябва да се предприема самолечение. Точната диагноза може да установи само специалист. След това той ще назначи съответното лечение, водещо до отстраняването на болката. Тя не трябва да се търпи дълго, тъй като измъчвайки болния, го лишава от сили за борба с болестта.

Обикновено се назначават нестероидни противовъзпалителни препарати от рода на диклофенак, мовалис и пр.
Много е важно те да не навредят на стомаха. Затова се препоръчва те да се приемат 15-20 минути след хранене по 1 или 2 таблетки два пъти дневно. Курсът на лечение следва да продължава не повече от седмица, максимум две, за да не се получи нежелан ефект.
Острата нетърпима болка в плешката при ревматоиден артрит се преодолява с назначаването на хормони. Тези препарати притежават много странични ефекти, но за дълго облекчават състоянието на болния. Приемат се вътрешно, а в по-тежките случаи се инжектират.

За подобряване на биохимичните процеси в тъканите се използват витамини от групата В.
В повечето случаи болката продължава не повече от седмица. Когато тя започне да отшумява, обикновено лекарите включват хондопротектори – лекарствени средства, възстановяващи хрущялната тъкан на ставата и увеличаващи обема на ставната течност.
За преодоляване на острите болки се прилагат също и лечебен масаж, гимнастика, както и различни физиотерапевтични процедури. Компреси и загряващи мазила не бива да се използват в острия период на заболяването, когато ставата е отекла, силно болезнена, зачервена е и болният има висока температура.

В този период е желателно да се прилага охлаждане с торбичка, напълнена със сняг или лед. Тя следва да се държи не повече от пет минути.
Когато болката в плешките премине в хроничен стадий, много помагат компреси и затоплящи мазила от рода на финалгона. Добре е те да се съчетават с балсами, подобряващи кръвообращението.


Лечение с народни средства

При болка в плешката ефективно помагат различни разтривки, настойки, лечебни вани и мазила на основата на лекарствени растения, които притежават противовъзпалителни и обезболяващи свойства, а също имат способността да възстановяват поражената хрущялна тъкан.

Рецепта 1: Приготвя се масло от корените на глухарчето, като те се изчистват и смилат с месомелачка, а после се смесват с каквото и да е растително олио в пропорция 1:5. След това се оставят да престоят на тъмно място в продължение на десет дни. С готовото масло болните стави се мажат два пъти в денонощието в течение на седем поредни дни.

Рецепта 2: Смесваме предварително нарязани на ситно 2 с.л. цветове от люляк, 1 люта чушка (или 1 с.л. настърган хрян) и 1 с.л. корен от репей. Получената смес се залива с 500 мл водка или спирт и се оставя да престои три дни. След това се използва за разтривки на болната става най-малко веднъж на ден.

Рецепта 3: Половин килограм брезови клонки се заливат с една кофа хладка вода (10 л). Кипва се на слаб огън за половин час, след което течността се оставя да престои 10-12 часа. Отварата от брезови клонки се излива във вана, температурата на водата в която не трябва да е много висока. Болният престоява във ваната 15-20 минути. Процедурата се изпълнява в продължение на 7 дни.

Лечебна гимнастика
Упражнение 1: Застава се в право положение със спуснати надолу ръце. Погледът е напред. Главата се завърта надясно и след няколко секунди се връща в изходно положение. След това се завърта колкото може наляво. Упражнението се повтаря 6-8 пъти.

Упражнение 2: Сяда се на стол, като с едната ръка се подпира челото. Главата се накланя надолу, като й се оказва съпротива с дланта. Същото се прави и с другата ръка. Упражнението продължава 30-40 секунди.

Упражнение 3: Сяда се на стол (може и в изправено положение), като ръцете се отпускат надолуу, а раменете се повдигат колкото може по-нагоре. Задържа се в това положение 15 секунди, вдишва се дълбоко и после плешките се отпускат плавно. След кратка почивка упражнението се повтаря 5-6 пъти. 

Упражнение 4: Застава се в изправено положение. Ръцете се кръстосват на шията. Бавно и внимателно лактите се завъртат последователно в двете страни. Повтаря се 10-15 пъти.


В категории: Здраве , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Красимир Калушев
30.07.2019 12:48:21
5
4
Благодаря Ви!!!
2
Красимир Калушев
30.07.2019 12:48:10
2
0
Благодаря Ви!!!
1
ivailo kiriakov
19.11.2018 18:29:45
1
2
kogato sam pocivka v sabota i nedelia ,bolkata mi v liavata pleshka se uvelicava,po tocno kogato stana ot san.imam astroporoza i dvoina diskova hernia.na kakvo moge da se dalgi tazi bolka i dali e opasno.znam ce ako te boli liavata pleshka moge da e ot sarceto.cakam vashia odgovor i predvaritelno vi blagodaria.ili da me nasocite kam kogo da se obarna za tozi problem.znamce triabva da se konsonltiram i s lekar ,no vse pak.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки