В отговор на вашите въпроси


23 Юни 2016, Четвъртък


Тези дни много бе коментирано едно проучване за съдържанието на продаваната в търговската мрежа майонеза.



Ще съм благодарна, ако разкажете повече за резултатите от него.
Добринка Господинова,
Русе

В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои страни е позволено добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев глутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат. Според стандартите във Франция и САЩ задължително в майонезата трябва да има минимум 65% растителна мазнина. Според по-общите разбирания мазнината може да варира от 40 до 80%.
Нека припомним, че домашната майонеза се приготвя само от яйца и олио, като се овкусява единствено със сол и лимонтозу.

Майонеза със съдържание на мазнина под 50% някъде се обозначава като „нискомаслена” или „диетична”. В много държави е препоръчително продуктът да се разфасова в опаковки с модифицирана газова атмосфера за намаляване на риска от развитие на бактерии, запазване на маслената емулсия от окисление и повишение на срока на трайност. В Белгия още от 1955 г. действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък.
У нас няма действащ единен стандарт за този продукт, но българите са свикнали с определени негови външен вид, консистенция и вкус. През последните години на пазара обаче навлизат и нови асортименти като „вегетарианска майонеза”, които не съдържат яйца.

Проучването на „Активни потребители“ обхваща 16 марки. Тестовете са показали, че съществува пълно разминаване на наложената в България рецептура с известните международни стандарти. Вместо 65 – 80% масленост, у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са и още по-ниски – 27,6%. Подобни майонези би трябвало да се наричат „супернискомаслени”. При 8 от марките, което е половината от всички, установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите и явно обяснението е просто – пестене на пари чрез влагане на по-малко олио. Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт на  ЕТ „Николина Алендарова“ – Стара Загора, продаван в „Метро“, което може би е рекорд в световен мащаб.

Що се отнася до водното съдържание, то известните стандарти допускат влагане на малки количества вода в майонезата. В българските „майонези” резултатите сочат съвсем друго. Усреднено в тях има... 58,3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81% е „Атлантик Ко“ ЕООД от Пордим. Подмяната на растителното масло с вода (както и други съставки) на пръв поглед е просто търговска тактика с икономическа цел. Това хитруване обаче може и да не е безобидно. Високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии, които са директен риск за потребителите. Допълнително, в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

От „Активни потребители“ отбелязват, че първоначалният им план не е предвиждал измерване съдържанието на въглехидрати, защото в майонезата такива не би трябвало да има, с изключение на минимално количество захар, прибавена като подправка. От прегледа на етикетирането обаче се установява, че във всички марки, без изключение, има добавени нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 – гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати. Допълнително, според етикетите в много търговски марки има добавени допълнително и захар, и/или други подсладители. Използваните у нас нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт!

В заключение е направен изводът, че по същество повечето търговски марки майонеза, продавани в нашите магазини, представляват водно-нишестена емулсия с добавено растително масло, киселина и подправки, а понякога и яйца.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки