Недостигът на селен и витамин Е е пагубен за младите пилета


Недостигът на селен и витамин Е е пагубен за младите пилета
21 Юни 2016, Вторник


Младите птици, главно бройлерите, са особено чувствителни към редица недоимъчни състояния, от които най-голямо значение има недостигът на селен и витамин Е.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Заболяванията енцефаломалация и ексудативна диатеза са добре познати на опитните птицевъди. Тези незаразни болежки се отнасят към състоянията, при които следствие недоимък на определен микроелемент и витамин е нарушена обмяната на веществата.
Енцефаломалацията засяга пилетата на възраст от 3 до 8 седмици, а ексудативната диатеза – на възраст от 3 до 6 седмици. Заболеваемостта се движи от 15 до 80%, а смъртността достига до 80%. Интересно е, че от енцефаломалация умират до 93% от петлите, докато при кокошките смъртността е само до 7%. Ексудативната диатеза засяга петлите до 85,1%. Птиците, които са оздравели, във възрастта за клане са с 200-250 г по-леки от неболедувалите.

Енцефаломалацията се причинява от недостига на витамин Е във фуража, който обаче много често съдържа достатъчни количества селен за профилактика срещу  ексудативната диатеза. Тя пък възниква следствие на хранене с фураж, беден на естествените антиоксиданти, каквито са витамин Е и селен. Организмът обеднява на витамин Е при хранене с некачествени фуражни смески, които съдържат големи количества перокиси.
Появяването на енцефаломалация и ексудативна диатеза се благоприятства и от повишеното приемане на ненаситени полимастни киселини, на развалени, гранясали и стари мазнини. Особено важна роля играят и стресовите фактори – глад, повишена влажност, имунизациите, ниска и висока температура и неподходящ микроклимат.

Недостигът на витамин Е довежда до пероксидиране (окисляване, гранясване) на  ненаситените полимастни киселини в мозъка на птиците. От друга страна недостатъчното количество на селен в организма води до дегенерация на панкреаса, с което се нарушава резорбцията на витамин Е. Двете вещества – селен и витамин Е, се намират в тясна връзка в организма и имат синергично действие. Липсата или недоимъкът на едното води до нарушаване обмяната на другото. Така в организма се оформят един, а след това и няколко порочни кръга, които задълбочават болестния процес.

Едновременният недостиг на витамин Е и селен довежда до обща пероксидация на ненаситените полимастни киселини, след което се причинява разрушаване на клетъчните мембрани (те имат липиден слой) и на цялата съдова система и в резултат се стига до увеличаване пропускливостта на съдовете и до ексудативна диатеза, т.е. тотални малки кръвоизливи и излив на лимфна течност в подкожното пространство.
Признаците на заболяването са типични. При енцефаломалацията се наблюдават внезапно появяване на атаксия (изпъване на краката), некоординиране на движенията, птиците падат настрани, изпъват главата и врата нагоре и настрани, тремор, гърчове, редуващи се с отслабване, пареза и парализа и накрая обикновено заболяването завършва летално. Признаците са главно от страна на нервната система, тъй като пораженията са основно в мозъка.

За ексудативната диатеза са характерни червено-зеленикавото оцветяване с оток на подкожната тъкан под крилете и по бедрата, което говори за повишена пропускливост на капилярните съдове. При по-тежко състояние пилетата може да стоят разкрачени поради обширните отоци по гърдите и корема.
Характерно и за двете недоимъчни състояния е, че те се появяват внезапно, протичат остро и с висока смъртност.
За лечение се препоръчва даването на натриев селенат в доза 2 мг на 1 кг фураж, а най-лесно е да се прилага достъпният препарат Seled във водата за пиене. Селеновите препарати трябва да се прекъснат 12-15 дни преди клането на птиците.

На пазара съществуват много препарати, съдържащи комбинацията от витамин Е и селен. Добре е да се знае, че селенът кумулира в организма и затова трябва да се дава почивка. При използване 5-7 дни на хранителната добавка следва да се почива 1-2 дни. Особено голяма нужда от селен и витамин Е имат водоплаващите птици – патици и гъски. По принцип прилагането на препарата Seled трябва да започне много рано – още от 7-ия ден след излюпването на пилетата.

За профилактиката на тези заболявания особено внимание трябва да се обръща на количеството и качеството на мазнините, които се влагат във фуражите. Особено опасни са наситените мастни киселини с дълги вериги като свинска мас, лой и др. Съществуват ефективни антиоксиданти, които могат да се добавят профилактично във фуражите.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки