Представиха българската армия от Аспарух до наши дни


Представиха българската армия от Аспарух до наши дни
Страховитата българска атака „На нож”
21 Юни 2016, Вторник


Българската армия от Аспарух до наши дни бе представена с впечатляващ спектакъл с участието на възстановчици от цялата страна и професионални войници.

Автор: Пламен Николов

Представлението бе в рамките на традиционния фестивал “Аспарухово пее и танцува” в едноименния варненски квартал.
Организатор на разходката във времето бе Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол - Варна. Стотици зрители се насладиха на поредицата живи картини, които припомниха славните победи на българската армия през вековете.
Спектакълът започна с възстановка на отбраната на Аспаруховия вал срещу ромейска атака. Показана бе конна атака и пехотна схватка. Майстори на ездата и джигитовката демонстрираха разнообразни бойни умения от гърба на коня със сабя и бич, стрелба с лък.

Представени бяха костюми, оборудване и въоръжение от Второто българско царство.
В пресъздаването на Българското средновековие се включиха Сдружение “Авитохол”, Конна база “Борисови” от с. Любен Каравелово, Школа по конна езда “Мадарски конник” – София, Родолюбив комитет “Крум Страшни” и Военен клуб – Шумен, Калина Атанасова от Варна с проекта “Българският средновековен костюм”.
Облечени в народни носии, възстановчици от Патриотичен клуб “Възраждане” – Търговище показаха въоръжението, с което народните закрилници – хайдутите, са бранили българите през тъмните векове на турското робство. Зрителите чуха изстрели от кремъчни и капсулни пушки, можаха да разгледат различни хладни оръжия. 

Регионален клуб “Седми Преславски полк” – Велики Преслав на Национално дружество “Традиция” представи борбите за национално освобождение – облекло и въоръжение на четници и въстаници.
Спектакълът продължи с “Десантът при Шаркьой”, подготвен от варненския клуб “Миноносец Дръзки” с участието на реконструктори от регионалния клон на НД “Традиция” в Добрич. Пресъздадено бе отблъскването на турския опит за десант на брега на Мраморно море, чиято задача е да се излезе в тил на българската армия през Балканската война.

Едновременно с това бяха показани въоръжение, оборудване и снаряжение от Първата световна война. Зрителите имаха възможност да видят на живо легендарната картечница “Максим Соколов”. По обща оценка най-ефектната част от спектакъла бе възстановката “Превземане на картечно гнездо през Втората световна война”. Тя бе изпълнена от членове на Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”.
Добричкият клуб въведе Втората световна война като тема в българската военноисторическа реконструкция и може да се похвали със солиден опит от участия зад граница.

Реализмът бе гарантиран от автоматичната стрелба на картечница РПД-44, картечните пистолети МП (легендарният Шмайзер) на Вермахта и руският “Судаев”. Димно прикритие при атаката подсили ефекта върху зрителите.
Спектакълът завърши с демонстрация на родните тюлени от Военноморските сили на Република България. Командоси от  Морски специален разузнавателен отряд и Вертолетна авиобаза „Чайка” показаха проникване в район, контролиран от бунтовници, и евакуиране на свален пилот.


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
playboy arbiter refer targove
22.06.2016 16:45:58
0
0
ami dobre e da si spomnjame za vojnite koito sa vodili balgarite s tehni konkurenti i da pravim tresvata ozenka she sega sme v naj moshnia sajusv sveta nato kojto e svarsan i s tihookeanski sajusi no nashte interesi v nato sa kato na grazkite ni sajusnizi koito ne se obishat s turskite si sajusnizi .
zatova flotilii pod obshto komandvane na voennomorskite sili na turzia balgaria rumania ukrajna grusia podkomandvane na nato ne sa v interes na balgaria v interes na balgaria sa regionalni sajusi na suhopatnite sili na rumania balgaria garzia kato pregrada na emigrantski i teroristishni pridvishvania kam nashite sajusnizi ot evrosajusa osven tova turzia ima po goljam interes da investira i ima vlijanie v arabski i islamski strani kadeto ima petrol gas i
po linia na religiata po shodni interesi .
a moite lishni interesi sa ako sa me sablasnjavali da rabotja za balgarski ili nebalgarski rabotodateli i kompanii to da mi isplatjat parite plus propusnati polsi i parishni obezshtetenia za naneseni mi finansovi psihishni telesni i drugi vredi nesavisimo ot kogo i zashto i koga i kak za da moga da imam shelania ot mene statut mister 5 pati po 21 i da imam za ljubovnishki 5 pati po mis 19

1
playboy mister marbella i mad
21.06.2016 10:54:41
0
0
AMI MNENIETO BI BILO SHE OT PATRIOTISHNA GLEDNA TOSHKA TOVA E HUBAVO MEROPRIJATIE NO OT TARGOVSKA GLEDNA TOSHKA PO DOBRE E DA SE PRAVJAT KOPIA NA VAORASHENIATA NA BALGARITE OT DREVNOSTA DO NASHI DNI I DA SE PRODAVAT I DA SE PESHELJAT PARI A PLANOVETE ZA SHERNOMORSKI VOENNOMORSKI PAKT TURZIA BALGARIA RUMANIA MOGAT DA SE PRENASOSHAT KAM PAKT NA SUHOPATNITE SILI NA RUMANIA BALGARIA GARZIA KATO ZASHTITEN WAL SRESHTU VASMOSHNI NASHESTVIA NA EMIGRANTI I TERORISTI OT ISTOK JUGOISTOK KAM NASHITE SAJUSNIZI OT EVROSAJUSA I ZA TOSI BALKANSKI EVROSHTIT ,,TIKENDEGORA,,MOSHE DA POLUSHIM I PARI OT EVROSAJUSA ZATOVA SHE IM PASIM ZADNIZITE NA TESI PLANOVE POSHELAVAM USPEHI AKO MI PLATJAT
ZA TOVA S PARI A NE S DOSPEHI .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки