Българка е сред най-изявените музиканти в Турция


Българка е сред най-изявените музиканти в Турция
20 Юни 2016, Понеделник


Вече над две десетилетия една българка буди възхищението на оперните фенове и благодарността на младите певци в Турция.

Автор: Георги Ваташки

Tя е сред най-известните музиканти в югоизточната ни съседка, а нейните студенти са медалисти от международни конкурси. Това е Райна Попова, която се е утвърдила като най-добрата оперна корепетиторка в Турция. Вече близо 17 години тя преподава в Университета за изящни изкуства „Мимар Синан" в Истанбул. Зад гърба си има стотици концерти, шест майсторски класа и девет спектакъла на истанбулската сцена със студентите си.

Въпреки че вижда плодовете на своя труд, има нещо, което я натъжава и до ден днешен. „Мъка ми е, че знанията, придобити в България, отдавам другаде", споделя нашенката.
Райна е родена в Бургас през 1950 г. Тя завършва музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ в родния си град през 1967 г. и е приета в столичната Национална музикална академия. Там тя се учи под ръководството на изтъкнати наши диригенти и композитори като Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов и Лазар Николов.
„Всички тези имена са много важни за мен и за моето поколение. Без тях никога нямаше да съм това, което съм. За голям мой късмет първият ми учител беше композиторът Пламен Джуров. Благодарение на него, отрано бях посветена в съвременната музика. С основата, която той ми даде, вече много по-уверено изучавах класическите форми в академията при проф. Александър Райчев“, отбелязва българката.

След като завършва консерваторията със златен медал, през 1978 г. е разпределена да започне работа като пианист в бургаската опера. „Имах късмета да работя там с много талантливи диригенти. Прочутият маестро Иван Вульпе ме научи на дисциплина, ритмична организация и артикулация. Той беше невероятен организатор, а музика без организация не може да се получи", споделя Райна пред БНР.
Тя добавя, че всичко за гласовата подготовка и вокалната постановка дължи на проф. Михаил Ангелов, който определя като невероятен познавач на вокалната техника.

„Големият Руслан Райчев пък ми разкри оркестровото и мащабно мислене, което е задължително за оперния корепетитор. Именно той първи ме запозна с тази сложна и отговорна задача. От теб зависи не само подготовката на другите музиканти, а често и целият спектакъл или концерт", отбелязва сънародничката ни.
В следващите 11 години нашенката е неизменна част от операта в морския град, като заедно със своите колеги гастролира в страните от бившия социалистически блок като Унгария Полша, Румъния и Съветския съюз.
Настъпва 1989 г., но трудните времена за родните творци след политическите промени не плашат Райна, а само я амбицират да полага повече усилия.

„По това време трябваше да се трудя на три места. През зимата сутрин бях в операта, следобед в музикалното училище, а вечер свирех на спектакъл. Летните вечери пък с една група за камерна музика ходехме по хотелите в Слънчев бряг. Когато ми беше много трудно, си спомнях мисълта на Конфуций, който казва: „Ако правиш това, което обичаш, и обичаш това, което работиш, нямаш ни един работен ден в живота си“, казва музикантката. Въпреки трудностите в този период, Райна може да се похвали с факта, че никога не е кандидатствала за работа, а винаги е била канена и търсена.

През 1992 г. бургаската опера започва съвместна подготовка и сътрудничество с тази в турския град Измир. Това се оказва неочаквана възможност за младата пианистка.
През есента на 1993 г. тя подготвя две турски певици – едната за ролята на Розина от „Севилският бръснар", а другата за концерт със симфоничен оркестър. Две години по-късно става ясно, че операта в Измир иска да я привлече в състава си.
„Обадиха ми се на 3 март с предложение за работа. Реших, че се шегуват. Все пак турци да те канят точно на този ден. Но се оказа истина“, разказва бургазлийката.

Първоначално поканата е за два месеца, които неусетно стават четири години и половина. Междувременно след концерт в австрийското консулство в Истанбул през 1999 г. тя получава покана за работа в университета „Мимар Синан".
Днес Райна Попова е един от тримата чужди преподаватели в реномирания вуз. От 2004 г. е единствен пианист и същевременно член на журито на конкурса за млади оперни таланти ,Лейла Генчер“ .


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки