Национална японска телевизия засне уникални кадри в резерват „Сребърна”


Национална японска телевизия засне уникални кадри в резерват „Сребърна”
Екипът на японската телевизия, осъществил заснемането на документалния филм за „Сребърна“
19 Юни 2016, Неделя


За първи път са осъществени подводни снимки на кореновата система на плаващите тръстикови острови в т.нар. „Елдорадо за блатните птици“

Автор: Иван Ванев

Екип на националната телевизия ТBS Vision  – Токио (Япония) e заснел уникални кадри на територията на Поддържан резерват „Сребърна“. В рамките на 10 дни от престоя си в региона японците са обходили и заснели с висококачествена апаратура колонията на къдроглавия пеликан и местообитанията на защитените видове птици.
За първи път в „Сребърна” са осъществени подводни снимки на кореновата система на плаващите тръстикови острови и на „удавената“ върбова гора.

Особен интерес за членовете на екипа японски телевизионери са предизвикали местообитанията на редките защитени растения блестяща млечка и блатно кокиче. Заснети са уникални кадри как хищното растение обикновена мехурка улавя жертвите си и как се извършва процесът на хранене при този странен представител на нашата флора.
Консултант на телевизионния екип е представител на Института за биоразнообразие и екосистемни услуги към БАН. Той е отчел много добро състояние на популациите на защитените растения, които в Плана за управление на резервата са посочени с ограничено разпространение.

ТBS Vision, която е дъщерна на водещата TBS (Tokio broadcasting system television), заснема поредица от документални филми за обекти на световното наследство, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Сред тях попада и Биосферен резерват „Сребърна“.
Очаква се документалната кинолента да бъде излъчена в Страната на изгряващото слънце в средата на август, след което ще бъде предоставена на РИОСВ-Русе за некомерсиални цели и  работа с деца.
Преди повече от век езерото „Сребърна” е наречено от австро-унгарския учен археолог, етнограф, географ и художник Феликс Каниц „Елдорадо за блатните птици“. Местността е посещавана в миналото и от много други пътешественици, сред които е и Лео фон Калберматен. Той описва как с придружителите си са избили хиляди малки и големи чапли, защото по негово време е било много модерно дамските капели да са окичени с пера от тези птици.

„Сребърна“ е обявен за „развъдник” на водоплаващи птици и още през 1942 г. в езерото е забранено всякакво ловуване, но три години по-късно е дадена зелена светлина за отстрелването на водоплаващите хвъркати. Обявяването на местността за птичи резерват, наричан тогава бранище, става на 20 септември 1848 г.
От 1977 г. местността вече е със статут на биосферен резерват, а преди това – през 1975 г., е обявена за влажна зона с международно значение по Рамсарската конвенция (в България такива места са само 11, като първи получават такъв статут „Сребърна“ и комплексът край река Ропотамо).

Но най-голямото признание за резервата край Дунав идва през 1983 г., когато той е предложен за включване в Списъка на Световното културно и природно наследство като естествена функционираща екосистема, осигуряваща важна жизнена среда на застрашения къдроглав пеликан. От 1989 г. „Сребърна“ влиза в списъка на орнитологично важните места в Европа. А от 1999 г. е със статут на поддържан резерват.
На негова територия е установено огромно разнообразие от биологични видове – 1123 водорасли, 17 гъби, 15 лишеи, както и 139 висши водни и влаголюбиви растения, принадлежащи към 45 семейства и 97 рода. От тях 9 вида растения са защитени по Закона за биологичното разнообразие, 13 вида са включени в „Червената книга на България” и 2 присъстват в „Европейския списък на застрашените, редките и ендемични растения”.

Отделно резервата обитават 500 вида насекоми и 15 вида влечуги. А най-голямо е разнообразието на птиците, чийто видов състав достига около 223.
В самото езеро плуват около 20 вида риби от 6 семейства, от които защитени са дунавска скумрия, брияна, върловка, виюн и деветиглена бодливка, която у нас се среща изключително рядко.


Плаващите тръстикови острови в резервата

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
20.06.2016 06:20:21
0
0
В Асеновград цъфна: 9 от десет мъртви души в списъците от Турция
Отдавна починали изселници се водят живи в регистрите, от Турция пропуснали да уведомят за смъртта им
Автор: Грета ДЖЕНЕВА, Марица.бг


На мъртви души в регистрите се натъкнаха в община Асеновград в опита си да издирят хора, които тази година навършват 100 години. При проверката се оказало, че куп български изселници с двойно гражданство се водят живи у нас, но отдавна са починали в Турция.

Става дума за лица с двойно гражданство, които живеят в Турция и когато се споминат, би трябвало в българската служба ГРАО да пристигнат данни за това. Проблемът засяга не само Асеновград, а всяка община, където има лица с двойно гражданство, изселници в Турция. Това е и риск за истинността на данни при преброяване и избори, смятат наблюдатели.

Докато докато община Асеновград се опитвала да издири свои съграждани столетници, изселени от години, но и с български адрес, станало ясно, че има десетина такива някогашни асеновградчани. При засичане на информацията обаче лъснал фактът, че деветима от тях вече не са сред живите, макар това да не е отразено по административен ред обратно в България. Данните съобщи зам.-кметът Мария Вълканова.

Все пак заради 100-годишен юбилей на предстоящата сесия общинските съветници отпускат 200 лева на дядо Салим Мехмед Топал. Той живее в Асеновград с наследниците си. Юбилярят Салим закръгля стоте на 16 юни и общинари ще по почетат с гостуване на крака, каквато е традицията от години./Марица.бг
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки