Гордостта на София към 2016 година


Гордостта на София към 2016 година
Прайд значи „гордост“, „горделивост“, „надменност“, „високомерие“ и все неща в този дух...
18 Юни 2016, Събота


Педерасти, лесбийки, трансизпедерастени и трансизлебийствани ще демонстрират по улиците на столицата, че искат повече права

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Първо, малко филологични бележки. И подробности. Pride (praid, от английски език): „гордост“, „горделивост“, „надменност“, „високомерие“ и все в този дух. Но също и „стадо“ (обикновено – стадото на лъв).
Свободни сте да намерите всякакви синоними на думата в преводните речници, а ако нямате такива книги у вас (ще ви разбера, сигурно имате „Винету“ от Карл Май обаче, любимата книга на Него!), можете да прибегнете до „Гугъл преводач“. Всъщност, така се казва парадът на „различните“ в София тази събота. „София прайд“ (Sofia Pride). Като „стадото на София“ или като „гордостта на София“ да го разбираме?

За тези, които не са ЛГБТИ, трансджендъри, риълджендъри и всички техни отсенки, да обясня с прости думи български – педерасти, лесбийки, транс-изпедерастени и транс-излебийствани, ще демонстрират по улиците на европейската столица София, че искат повече права. Искат да се заявят, че ги има, тук са, под щедрото слънце на България и някой им пречи.
Че са тук винаги съм подозирал. Вече доста години живея на тази територия и все съм виждал това-онова. Докле се пренеса във Вечните ловни полета, докато се представя на Тангра, ще ми държи влага споменът как веднъж като пиян 22-годишен младеж попаднах, не помня как, в едно заведение за подобни... ъъъ... да кажем различни.

Аз тогава не знаех, че е за такива, пък и да съм знаел, едва ли бих предположил, че отношението към „неразличен” би било различно. Понеже в заведенията, където съм ходил и все още ходя, не съм забелязал към тях някакво по-различно отношение.
Но, нейсе, запуши я, като са рекли права, та права. Ако бъркам, моля да ме поправите къде и в коя област на съвременния общественополитически живот са онеправдани тези хора, къде им отказват работа, място за живот и условия за порастване в кариерата?
Чули ли сте нашумял случай, български „Филаделфия” (за филма говоря), в който служител гръмко осъжда кантора, фабрика или каквато и да било фирма, че го уволнява, задето е обратен?

Повзрете се в която и да е сфера на живота у нас и ми посочете къде „различните” не са на една нога с „неразличните”. Особено весел смях би предизвикало подобно твърдение, ако говорим за културата.
Навремето, знаете, в закона е пишело, че педерастията е подсъдна и затова искат-не искат, са вкарали в съдебната зала великия Георги Парцалев. Ако сте на по-сериозна възраст, значи сте чували легендата как рекъл „Абе, вие цялата държава оправихте, баш до моя задник ли опряхте?” И всички присъстващи, воглаве със съдиите, се скъсали от смях.
Нямам идея кой съвременен българин мрази и ненавижда Парцалев, затова, че е бил педераст. За още един човек се сещам – големия Емил Димитров. Необичан ли е той заради това, че е спал с мъже? Точно колко е необичан? Толкова, че никой днес не знае наизуст „Моя страна, моя България”, м?

Между другото, дори по времето на соца на двамата никой не е правил целенасочено проблеми и не се е мъчил да им вгорчи живота. А масовият „нормален” работник е давал мило и драго, за да отиде да ги види и чуе на живо. Ей, замислете се, най-талантливият и най-добър артист и режисьор в момента у нас е гей. Кой му пречи или не го харесва?
Нека отидем в медиите. Там какво? Няма обратни и има непоносимост към тях ли? Не желая да започвам пълен списък само на тези, за които знам със сигурност. Защото именно това ще е дискриминация и простотия, а точно такова нещо няма. И никога не е имало. А всъщност един куп харесвани от вас лица, гласове и писалки са „на другия бряг”.
Лека-полека стигнахме до най-лелеяната у нас професия. До най-мечтания начин на живот. Политиката. Чудя се има ли изобщо смисъл да си говорим там какво е числото на „различните”.

И понеже те умишлено не го заявяват на глас заради това, което наричат „враждебно отношение към различния” у нас, хората масово си ги наричат „курви” и „педерасти”. И в този смисъл, и в другия.
Що се отнася до карнавалните одежди, които смятат да развяват по улиците участниците в „София прайд”, мога да се хвана на бас за 100 лева с всеки от тях, че никога и по никакъв повод, никъде не би тръгнал, облечен по този начин. И ако целта им е „да шокират и предизвикат тесногръдите хора”, със сигурност ще предизвикат у тях една реакция. Жалка погнуса и омерзение.

От които нямаше да има и помен, ако парадиращите бяха облечени в дънки и риза. Или шорти и фланелка. Нямам представа откъде намират финанси за такива шествия „различните и онеправдани” наши сънародници. Нито пък ще седна да ги съдя за това, което са.
Понеже познавам такива хора, които нито твърдят, че са различни, нито онеправдани. А си живеят живота, защото 99% от „нормалните” мислят, че всеки има право да прави каквото иска, стига да не пречи на другите. И аз така смятам.

Лична работа на всеки е къде и на кого го изважда и какво прави с него. Или какво правят с него. Стига да не ми крещи в лицето, че съм му ограничавал гражданските права.
Добре, де, ами ако един ден непедерастите, нелесбийките, нетранс-джендърните, не ЛГБТИ- тите, решим да направим парад? Срещу гореизброените, защото смятаме, че и ние като тях имаме право да се заявяваме на висок глас? И да искаме да заемем 100% от тяхното внимание?
Тогава какво?


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
20.06.2016 09:43:37
0
0
PROBLEMAT NE E SAMO V RAZRUCHAVANETO NA MORALNITE USTOI NA OBCHTESTVOTO!STAVA
VAPROS I ZA PRIVILEGII I PARI.NAPRIMER:KOGATO PREDI VREME VAV FRANCIJA UZAKONIXA
,,EDNOPOLOVITE,,BRAKOVE/V DEN PETAK/OCHTE V PONEDELNIK VNESOXA ZALBA,4E NE MOGLI
PO NOVOPRIETIJA ZAKON DA POLZVAT DETSKI NADBAVKI,OTPUSK PO MAI4INSTVO I DR.!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки