Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Ташкент се готви за срещата на върха в края на месеца
17 Юни 2016, Петък


Комшийски неволи, министерски кахъри и модел на европейско семейство


Узбекистан затвори границата си за някои съседи

Властите в Узбекистан въведоха временни ограничения за влизане в републиката през границите с четири съседни държави. Съобщението е качено в сайта на държавното КПП на Киргизия. То гласи, че „от 15 до 25 юни 2016 г. включително Република Узбекистан преустановява пропускането на граждани, транспортни средства и товари, влизащи от Киргизстан, Таджикистан, Казахстан и Туркменистан“.
Уточнено е също, че изключение ще се прави само за жителите на Барак Кара-Суйския район на Ошска област, които ще могат да пресичат киргизко-узбекската държавна граница по досегашния режим. Ограниченията не засягат и още една съседна на Узбекистан страна – Афганистан.

Засега причината за това решение на местните власти не се уточнява. Но се знае, че на 23 и 24 юни в Ташкент ще се проведе юбилейна среща на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество, в която влизат Казахстан, Киргизия, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Статут на наблюдатели имат Афганистан, Беларус, Индия, Иран, Монголия и Пакистан. На форума се очаква да бъдат подписани над 10 документа.
Във връзка с това събитие в узбекските медии бе съобщено, че властите предприемат различни мерки за сигурност, като дори е ограничено движението по някои от столичните улици.


Бивш аржентински министър крие пари в манастир

Ексминистърът по обществените работи на Аржентина в правителството на Кристина Фернандес де Киршнер – Хосе Лопес, бе заловен при опит да скрие над 8 милиона долара в брой на територията на манастир в предградие на Буенос Айрес.
До тази развръзка се стигнало, след като местен жител позвънил в полицията и съобщил, че неизвестно лице прехвърля зад стената на светата обител някакви пакети. У Лопес били открити шест сака, чадър и пистолет.

Бившият висш чиновник е задържан за носене на незаконно огнестрелно оръжие, но по-късно срещу него е започнато разследване по подозрения за пране на пари. Той се опитал да подкупи полицаите, а също така не преставал да твърди, че се канел да даде парите на манастира и служителите на реда искали да го очернят.
При обиска у него са намерени 160 пакета с долари, евро, йени и катарски риали.


Германия ще забрани полигамията

Германският министър на правосъдието обяви в началото на седмицата, че иска по-строго законодателство срещу многоженството и браковете с непълнолетни, предаде БТА, позовавайки се на „Франс прес”.
И двете практики са често явление сред бежанците в страната, припомнят медиите. „Никой от хората, които идват у нас, няма право да поставя културните си корени или вярата си над нашите закони. Затова нито един полигамен брак не бива да бъде признат в Германия", заяви пред „Билд“ Хайко Маас.

В Германия многоженството е забранено, но на практика властите понякога признават съюзите, сключени в чужбина. Например при двуженство пенсията или наследството на починал съпруг може да бъде разделена между двете съпруги.
Министърът социалдемократ твърдо е решил да сложи край на всякакво двусмислено тълкуване на съществуващите на германска територия правила. „Всеки трябва да се придържа към правото и закона, без значение дали е израсъл в Германия или е нов сред нас. Правото е еднакво за всички", коментира той.

Според УНИЦЕФ браковете с непълнолетни (на възраст под 18 години) са 40 на сто от всички венчавки в тази страна, чиито граждани представляват най-масовата група бежанци в Германия. Според „Билд" само в Бавария са регистрирани 161 случая, при които съпругата няма 16 години, и 550 случая, при които тя е между 16- и 18-годишна. В провинция Баден-Вюртемберг тези бракове са 117, а в Северен Рейн-Вестфалия – 188.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки