Плажовете ни са прекрасни, но...


Плажовете ни са прекрасни, но...
Министър Ангелкова лично се ангажира шезлонгите по българските плажове за лято 2016 да бъдат безплатни или на цената на едно фрапе, както е в Гърция...
17 Юни 2016, Петък


Докато министър Ангелкова получава награди в чужбина, у нас тепърва тръгва обществена поръчка за 15 човека, които да проверяват каква е хавата с чадърите и шезлонгите

Автор: Борислав Михайлов

Звучи невероятно, но е факт. В Черна гора, на конференция за регионалното сътрудничество, министър Николина Ангелкова получи награда за най-голям принос за развитието на туризма на Балканите. Участниците в конференцията обсъждали как да рекламират полуострова ни – този мил бежански погреб на Европа (което е и синоним на „Барутен погреб на Европа”) – така, че да се създаде общ бранд, особено за далечни дестинации като Китай например.
Новината за награждаването си разпространи самата Ангелкова, която като повечето днешни министри е ваксинирана срещу излишна скромност.

Но пък владее протокола и не забрави да изтъкне, че наградата показва, че работата на правителството подпомага развитието на туризма и е (то, тя?) на прав път.
„За първи път има самостоятелно министерство на туризма и за толкова кратко време получихме такова голямо признание. Това се дължи на усилията, които полага цялото правителство и най-вече целият бранш. Тази награда е за туристическия бранш и за всички хора, които работят в сектора”, подчерта Николина Ангелкова, цитирана от „Фокус”.

Ако е да продължим с похвалите за правителството като цяло и за министър Ангелкова, в частност,  трябва да споменем, че на последното си заседание министрите обсъдиха промени в Закона за туризма. Част от измененията предвиждат въвеждането на единната система на туристическа информация, както и на критерии за доброволен етикет за качество в туризма. Всъщност всичко това е разписано в устройствения правилник на Министерство на туризма, но видимо е дошло време да бъде защитено с промени в закона.
Междувременно стана известно, че Министерство на туризма, което тази година пое управлението на плажовете, предоставени на концесии и отдадени под наем, е обявило обществена поръчка за мониторинг на най-посещаваните плажове по Черноморието на стойност 70 000 лв. без ДДС.

Спечелилият търга ще трябва да формира три 5-членни екипа, които ще работят по цялото Черноморие. От обществената поръчка става ясно, че реалната дейност на изпълнителя ще се изразява в измерване каква част от плажовете е заета от така нар. преместваеми обекти на наематели, както и дали е налична изискуемата площ за свободно разполагане на курортисти, които не искат да плащат за чадъри и шезлонги.
Да се чуди човек дали министерството, което по щат разполага със 120 човека администрация, не може да сформира три екипа от инспектори или чиновниците ги е страх да вършат такава рискова работа, ако не разполагат с бронежилетки.

Другата страна на медала

Всъщност, при цялото ни уважение към организаторите на туристическата конференция в Черна гора, може да се направи обосновано предположение (по новоговора, въвеждан от Цветан Цветанов), че наградата за министър Николина Ангелкова се родее с онази протоколна вежливост, довела до практиката чуждестранни гости да получават ордени, медали или просто награди в зависимост от ранга им и нивото на посещението.

По времето, когато Ангелкова е обсъждала с колегите си от Балканите как бихме могли да привлечем туристи от Китай, а защо не и от Индия – все пак общото население на двете държави е над 2,6 млрд. души – в България туризмът и туристите лекуваха раните си от битовия спор между няколко главанаци за паркомясто на Слънчев бряг или какъвто друг евфемизъм предпочетете за малката мафиотска война в курорта на мутрите.
Както е известно, културният диалог между Митьо Очите и Божо Кравата бе гарниран с над 30 изстрела, а сводката за лечението на простреляния Димитър Желязков и количеството на прелятата му кръв в сакове замести отпадналия всекидневен бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри.

В резултат на това офертите за почивки в най-големия наш черноморски курорт се сринаха с 50-60%, мнозина предложиха концесионерите на плажове и дискотеки да предлагат и бронежилетки, а за привържениците на казармата остана вицът, че двуседмична почивка на Слънчев бряг ще се признава за редовно отслужена двегодишна военна служба.
Освен това се оказа, че сигурността на туристите в Слънчака върви ръка за ръка с тотални репресии, колкото и парадоксално да звучи това.
Всъщност това е повече плашещо, отколкото успокояващо – преценете сами как звучи заканата на премиера Борисов да има тежки последици за всеки, който се опита да провали летния сезон.

"Огромни усилия съм положил, за да ги провали някой. Това са пари за бизнеса, туроператори, хотелиери и ресторантьори. Няма да жертваме милионите туристи или милиардите, които очаква българският туризъм от приходи, за сметка на няколко главанака там. Абсурд! Тотална репресия ще има към тях, и то законна, с всички форми на полиция и данъчни", заяви Борисов след кървавата престрелка в Слънчев бряг.
Представяте ли си какво качество на туристическия продукт ще осигуряват някогашните мутри и днешни бизнесмени в хотелите и заведенията си, докато пъшкат под тоталните, макар и законни, репресии от страна на полиция и данъчни. 

Проверки чакат и всеки курортист, решил да пристигне в курорта с кола, която може да породи в „органите” интерес за произхода на средствата. И към тази мила родна картинка в един момент ще се присъедини 5-членен екип от външни експерти, за да прецени дали на плажа има място за свободно плажуващи или всичко е заето от полицаи и данъчни...
Защото, по думите на премиера, „следващите дни ще има навсякъде проверки, а юли и август - почти всеки ден".

Какво показаха проверките преди година?

По същото време миналата година концесионирането на плажовете все още бе под „шапката” на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Многото сигнали за нередности предизвикаха сериозни проверки както от екипи на МРРБ, така и от областните управи.
Обобщаващата констатация бе, че туристите – наши и чуждестранни – са имали точно 20% шанс да попаднат на български плаж, където спазват законовите изисквания и уважават правата им.

При проверките, направени от инспектори на МРРБ, не са открити нарушения на едва 23 плажа, т. е. на един от всеки пет. Сред тях са Албена, Кранево, Златни пясъци. Сред плажовете без нарушения, които са под контрола на областните управители, бяха тези във Варна. Но там преди година, също както сега, Офицерският плаж бе затворен заради наличието на бактерии, характерни за фекалните води…
Преди година министър Лиляна Павлова съобщи, че с най-арогантно поведение са били наемателите и концесионери на плажове в Слънчев бряг и Несебър, които си плащат глобите, но не премахват обектите в нарушение. 

И през 2015 г., както и сега, концесионерите и наемателите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг, медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни, както и да не събират входни такси за морския плаж. Трябва да има табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани.
Лиляна Павлова се закани да даде всички нарушители на прокуратурата (което всъщност е управленски шаблон №1) и без да очаква награда за развитието на туризма, направи нещо много полезно – разпореди на сайта на МРРБ да има подробна информация за цените на плажните принадлежности и другите екстри.

Всъщност нито е коректно, нито ще има полза да се прави сравнение между работата на министрите Лиляна Павлова и Николина Ангелкова в полза на туризма.
Истина е обаче, че преди година Ангелкова лично се ангажира от сезон 2016 чадърите и шезлонгите по българските плажове да бъдат безплатни или на цената на едно фрапе, както е в Гърция.
„Разработили сме примерна концепция, която ще обсъдим с представители на туристическия бранш” увери министърът. Но когато дойде време обещанията да се превърнат в дела, Николина Ангелкова не просто се отметна от обещанието си, а и направи заявка за някаква друга награда, например за златен скункс. Защото се оказа, че гръцките плажове били много, ама много по-зле от нашите, а пък у нас добрите вести щели да дойдат след година.

„Чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските. В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има в България, и има изисквания за консумация”, каза Николина Ангелкова, на която видимо не й пука, че живее в някакъв свой свят, съвършено различен от българската действителност.
Която ще стане още по-хубава с въвеждането на новата система за групиране на плажовете, дето министерството планира да започне да прилага от догодина, защото тогава цените на чадърите и шезлонгите ще паднат драстично.

Прочее, както преди година, така и сега има места, където чадърът струва 25 лв., а шезлонгът – 15 лв. – например на плажа "Св. св. Константин и Елена".
Докато в съседна Гърция получаваш същото срещу едно фрапе за 2-3 евро. И още: само десет плажа в България отговарят на критериите „Син флаг“- сертификационна програма, която ежегодно оценява бреговата зона по целия свят за качеството на морската вода, екологичността, сигурността и инфраструктурата.

В Испания такъв сертификат имат 560 плажа, в Турция - 430 плажа, а в Гърция те са 390.
Не търсете в очите на министър Ангелкова „Син флаг” – най-много да видите „корабче” или образцов концесионер. В печата вече сравниха лекуването на Митьо Очите със спасяването на редник Райън.
С тази чисто филмова символика въдиците, които наградената за успехи в туризма дама хвърля към туристите от цял свят, могат да ни припомнят филма „С цървули по Дивия запад”.
Прочее, цървулки се продават в много от сергиите за сувенири по Черноморието, въпреки отсъствието им от злополучното туристическо лого с яйце на очи, за което бяха платени 1,6 млн. лева…

Авализирай това
Концесионерите и наемателите на плажовете по българското Черноморие са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг, медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни, както и да не събират входни такси за морския плаж. Трябва да има табели къде е свободната зона за плажуване и къде е платената зона и всички цени да са написани.


...Но и сега има места, където чадърът струва 25 лв., а шезлонгът - 15 лв. – например на плажа

В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
20.06.2016 10:08:12
0
0
OSVEN TZENITE I PREDLAGANITE USLUGI,KAKTO I ZA VSEKI DRUG BIZNES,OSNOVNOTO E
SIGURNOSTA.NIKOI NE E LUD DA SI DAVA PARITE ZA PO4IVKA NA MJASTO KADETO MOGAT
VSEKI MOMENT DA GO GRAMNAT,PREBIJAT ILI OGRABJAT!TOVA SE OTRAZJAVA NE SAMO NA
TURIZMA,A I NA 4UZDESTRANNITE INVESTICII KATO TZJALO.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки