Поредна държаван агенция поема електронното управление


Поредна държаван агенция поема електронното управление
Парламентът прие в четвъртък промените в Закона за електронното управление
17 Юни 2016, Петък


Досега са приети две национални стратегии за въвеждането му и са изхарчени 2 млрд. лева без видим резултат

Автор: Никифор Борисов

Многострадалното електронно управление с български адрес, известно също и като „е-правителство”, най-после даде плодове – роди нова държавна агенция. Парламентът прие в четвъртък на второ четене внесените от Министерски съвет допълнения и изменения в Закона за електронното управление. Той предвижда създаването на едноименна структура, която да координира работата на всички наши институции в това направление, както и тяхното сътрудничество със съответните европейски организации.
Новата агенция ще отговаря и за електронната сигурност във всички администрации и ще реализира съответните проекти. Правителството ще назначава председателя й и ще определя нейната структура и бюджет.

Всичко това би било чудесно, ако в голяма степен не е като преливане от пусто в празно.
Естествено, това не е позицията на вносителите на идеята за създаването на нова държавна агенция, а на част от народните представители. При това на тази част от депутатите, които видимо са си дали труда да се запознаят с досегашните резултати от прехода към електронно управление, но, независимо от тях, запазват някакъв оптимизъм за бъдещето на този процес.

За последните 10 години България е дала над 2 милиарда лева за електронно управление, изтъкна от парламентарната трибуна Антони Тренчев (РБ). По думите му, въпреки изхарчените средства, българите продължават да висят пред гишетата с чиновници и да губят ценни часове, които биха могли да бъдат спестени, ако нещата се вършеха онлайн. Но народният представител храни оптимизъм, че с промените в Закона за електронното управление ще се сложи край на изтичането на държавни средства, като ще има яснота и за това кой носи отговорност за случващото се в тази област.

На свой ред депутати от ГЕРБ също защитиха идеите на вносителите, като изтъкнаха, че е важен историческият шанс у нас да се направи крачката към електронното управление.
А дано, ама надали – колкото и това да звучи като един познат виц за циганска булка. Оптимизмът е хубаво нещо, но в случая нещата звучат повече в стил „Пременил се Илия – пак в тия”. Защото и досега електронното управление не беше кръгъл сирак, а растеше и се развиваше под шапката на цяло министерство – на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като част от него са дирекция „Електронно управление“, занимаваща се с въпросите на електронното правителство и неговото внедряване, и дирекция „Информационни технологии“, която пък работи по политиките, свързани с развитието на информационните технологии в България.

Казано бе впрочем, че първостепенна задача на председателя на новосъздадената агенция е да изготви и да предложи на Министерски съвет стратегия за развитие на електронното управление на България. В тази връзка, редно е да се припомни, че има действаща такава национална стратегия за периода 2014-2020 г., с чието приемане бе отменен предишния план, отнасящ се за периода 2011-2014 г.
Дори и да прозвучи като заяждане, следва да споменем и че още през 2011 г. се поставяше за цел постигане на координирано планиране и реализация на проектите за електронно управление на национално и местно ниво; въвеждане на бизнес модели в работата на администрацията; постигане на оперативна съвместимост на национално ниво; изграждане на „цифрова администрация”; удобен достъп до административни услуги и пр.

Всеки сам може да си отговори колко от тези цели са постигнати. При все, че за целта вече са похарчени 2 милиарда лева.
Някои ще попитат какви са гаранциите, че новата държавна агенция ще работи по-добре от администрацията в Министерство на информационните технологии и каквото друго има там. Няма гаранции, има поредна трансформация на държавни структури.
Не е като да сме преминали от многотомна бумащина на всички нива на държавното и местно управление към електронни технологии и автоматизирана обработка на информацията. Не е дори и стъпка към електронното гласуване, но все пак е нещо – ще се създадат нови работни места, ще се усвоят нови милиони, ще се отчетат нови (електронни?!) масиви от свършена работа. Някой ден, но не сега...


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
152
13.07.2016 11:01:07
0
0
Само да не пипнат "Информационно обслужване"АД или Изпълнителна агенция "ЕСМИС", а още по-малко да ги обединят, че тогава нищо "информационно" държавно няма да остане читаво!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки