Зам.-министър на транспорта „пуснал” милион на човек от ДПС


Зам.-министър на транспорта „пуснал” милион на човек от ДПС
Антон Гинев е обвинен в умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 4 от Наказателния кодекс и може да получи до 10 години затвор
17 Юни 2016, Петък


Престъплението е извършено още през 2006 г. и видимо не е попречило на кариерното израстване на Антон Гинев

Автор: Десант

Скрадене на релси не се става милионер – нужен е акъл, писа „Десант” още през март месец, разказвайки за видимо успешните опити на депутата от ДПС Илия Илиев да се изявява като един съвременен Остап Бендер, дори без да владее христоматийно известните 100 начина за сравнително честно крадене на  милиони.
И докато лидерът на ромската партия ДРОМ вече е без имунитет и го разследват за източването на около 3 милиона лева от БДЖ, дойде ред и на помагачите му.

Към днешна дата актуалното заглавие би трябвало да звучи така: „С крадене на релси лесно се става милионер, ако имаш за съучастник шеф в БДЖ”. Което всъщност бе ясно казано в предишната ни публикация („Десант”, бр. 349, 11 март 2016 г.) – престъпленията на депутата Илия Илиев са извършени с активното съучастие на железничарски шефове.
До същия извод са стигнали и разследващите. Така на 14 юни прокуратурата привлече като обвиняем сегашния зам.-министър на транспорта Антон Гинев, който преди десет години буквално е „пуснал” цял милион на днешния депутат от ДПС Илия Илиев.
За своите действия като генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Антон Гинев е обвинен в умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 4 от Наказателния кодекс и може да получи до 10 години затвор.

А ето и технологията на самото престъпление – проста като глух коловоз на малка гара.
През 2007 г., само няколко месеца след като става шеф на НК „Железопътна инфраструктура”, Антон Гинев „открива”, че пътническата гара в Русе се нуждае от спешен ремонт.
Според държавното обвинение всъщност нещата изобщо не са били толкова неотложни, но аргументът „спешност” е бил нужен, за да се заобиколи Законът за обществените поръчки и Гинев е използвал точно тази вратичка в закона – провел процедура за договаряне без обявление, поканил три фирми и избрал за изпълнител фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати да процедурата поради непълнота на документите, които са представили.

На 22 октомври 2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“ ЕООД, като в него е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена  сумата от 195 000 лева, а за строително-ремонтни дейности – 2 405 000 лева без ДДС.
Само не си мислете, че веднага след това е започнал ударен труд, а после фирмата на ромския политик с години е чакала да си получи парите. Тъкмо обратното – в рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора на „Триумф“ ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-монтажни работи (СМР). Изплащането на аванс за СМР е извършено дори преди откриване на строителна площадка, уточняват от прокуратурата.

И още: по този договор не е свършено буквално нищо, за разлика от други престъпни взаимодействия между Илия Илиев и НК „Железопътна инфраструктура”, при които работата е била свършена, но от работници на железниците и за сметка на държавната компания. Генералният директор на „Железопътна инфраструктура” Антон Гинев дори не е предприел никакви действия за възстановяване на изплатените суми, категорични са от държавното обвинение.
Антон Гинев е магистър по индустриален мениджмънт с впечатляваща кариера в Министерство на транспорта и железниците. От юли 1999 г. до април 2006 г. е работил последователно в БДЖ като зам.-директор "Управление на собствеността" и в НК „Железопътна инфраструктура” като директор "Управление на собствеността" и финансов директор.

Оглавява компанията през ноември 2006 г. и се застоява на този пост до октомври 2009 г. На 17 юли 2013 г. със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски Антон Гинев е назначен за зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
В момента той е с мярка за неотклонение „Подписка”. До повдигане на обвинение срещу него се стигна след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев, уточняват от прокуратурата.
В хода на разследването са изискани договори с възложител  НК “Железопътна инфраструктура“, сключвани с фирми, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки, и така се е стигнало до подарения милион.


Депутатът със свален имунитет Илия Илиев от ДПС е разследван за източване на 3 милиона лева от БДЖ

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки