Цяло лято Царевец ще е оперна и балетна сцена


17 Юни 2016, Петък


Цяло лято крепостта Царевец във Велико Търново ще е оперна и балетна сцена. За първи път вечер под звездите руините на царския дворец в старопрестолния град

Автор: Здравка Христова

ще бъдат използвани като декор за националните и световни премиери на различни постановки на трупите от Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Варна. Те ще се осъществят в рамките на традиционния фестивал „Сцена на вековете“, който тази година ще радва любителите на оперното изкуство през целия летен сезон.
Първият спектакъл, който ще може да се види на фона на останките от миналото, е „Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма, който ще направи тук на 15 юли световния си дебют. Представлението, което ще предложи зрелищно съчетание от певческо и танцово изкуство, съвременни технологични и сценографски решения на 3D мапинг, е дело на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.

Автор на музиката и либретото е Ив Деска – едно от големите имена на Холивуд. Записи на негови песни правят музикални идоли като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и др. Самият той е продуцирал и първата изява на тримата тенори – Павароти, Доминго и Карерас, през 1990 г.
На 5 август варненската опера ще гостува в средновековната крепост във Велико Търново с балета „Дон Кихот" от Лудвиг Минкус.

На 23 юли в афиша на културния форум е отредено място на постановката на „Набуко“ от Джузепе Верди. Спектакълът е копродукция на държавните опери в Стара Загора и Бургас. На 29 юли почитателите на оперното изкуство ще могат да гледат и  „Аида" от Джузепе Верди на Държавна опера - Русе. Огнената „Кармен" от Жорж Бизе ще бъде представена на 27 август. Тя също е съвместен проект на старозагорската и бургаската опера.
Царевец ще домакинства и на рокоперата „Исус Христос суперзвезда" по музика на Андрю Лойд Уебър. Постановката е реализирана от трупата на Държавна опера – Пловдив и ще зарадва меломаните на 3 септември.

Билетите за всички спектакли са на цени от 10, 20, 30 и 40 лева.
Припомняме, че началото на „Сцена на вековете“ бе поставено през 1985 г., когато бе националното честване на 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и създаването на Второто българско царство. Тогава режисьорът Пламен Карталов експериментално постави на Царевец операта „Ивайло" от Марин Големинов с участието на звездите на Софийската опера и балет.

Първоначално предвиденото едно представление предизвика толкова голям интерес, че демонтираните след изнасянето на спектакъла декори бяха върнати за още три извънредни представления, изнесени пред общо 12 000 зрители. На подобен успех през 1987 г. се радват и шестте представления на операта „Цар Калоян" от Панчо Владигеров. След 21-годишно прекъсване уникалното културно събитие беше възстановено през 2008 г. по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки