Обратна връзка


17 Юни 2016, Петък


Праг на насищане и крокодилски сълзи


Ако нямах свидетел, щях да кажа, че е оживял клип от зоокуриози, давани по телевизията. От рода на това как заек пропъжда змия и др. Но не. Под балкона ни на близо 30-метровата огромна липа весело се гонят сврака и катерица. Разминават се екзалтирано, подскачат, правят лъжливи движения – нервната, вечно озъртаща се катеричка и недоверчивата, хитровата, невинно крадлива сврака. От клон на клон въртележката продължава минути.

Няма агресия и неприязън, няма и звуци. Просто една шеметна житейска радост на две божи същества, навярно в детска възраст. И двете нямат никакъв инстинкт за взаимно унищожаване, дори не са си интересни и като дневно хранително меню. Гледка едва ли не дидактична за нас, хората.

И засрамваща до дъно. Дъно, в което се таят нашите всекидневни страхове и мрачно безразличие. А и неясно обвинение към световния хаос, където войната е винаги на косъм от перуката на алчността, абсурдите, атеизма, фанатизма и фалшивия дипломатически театър. Игран нагло от уж замаскирани грабители и гледан често с тъпи овации от ограбените. Но явно поука не може да има за общественото животно човека. Още по-малко за неговите режисьори.

Катеричката и свраката си остават само едни от персонажите на басните, които никога не спомагат ненаситността да бъде по-малко баснословна. Може да се възрази, че всеки е невинен, докато е невръстен. Въпросът е, че при човека тази античовешка ненаситност расте с времето и надминава крокодилската.
Защото и при най-лакомите видове животни има все пак праг на насищане, за разлика от свръхбогатите човешки хищници. Тези, които поглъщат, без да дъвчат, ги очаква голямо задавяне заедно с крокодилските им сълзи за народите. В българското блато на алигаторите без мярка – също!

Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки