Как се сготвя мазна лъжа – рецепта по американски


Как се сготвя мазна лъжа – рецепта по американски
Дори Меглена Кунева, която е горещ привърженик на ТПТИ, нямаше как да скрие измамата
17 Юни 2016, Петък


Посолството на САЩ си измисли доклад на БАН в полза на спорното Трансатлантическо търговско споразумение

Автор: Илияна Христова

Намираш български учен от Българската академия на науките, живеещ в САЩ. Прибавяш го към американски изследователски тим, с ръководител американец. Екипът изготвя доклад, след което слагаш щипка сол, представяйки документа като доклад на БАН. Разбъркваш пред медиите до втръсване - “доклад на БАН”, “доклад на БАН”, “доклад на БАН”… Печеш на 200 градуса и децибели, и ястието е готово - обществото заживява с усещането, че наистина родната академия на науките има общо с цялата работа.

Така накратко може да се опише дебелата лъжа, изфабрикувана от американското посолство по повод бъдещия Трансатлантически договор за търговия и инвестиции. Споразумението, известно като ТПТИ, от 3 години е обект на тежки преговори между САЩ и ЕС.
Поради страх от протести вече постигнатите договорености са обвити в пълна секретност, някои от европейските държави не искат да го сключат, Франция го бламира временно.

Страховете са, че договорът дава изключителни права на големите американски корпорации и ще убие по-слабите икономики. В същото време янките мощно натискат, извиват ръце, лобират…  Кампанията по доброзорно убеждаване не подмина и България.
Ето и хронологията на ключов сюжет от него. Чрез хитрост и конспирация бе сготвена мазна лъжа в полза на ТПТИ, която, за да звучи достоверно, получи щемпел “БАН”. Този път обаче американците сбъркаха, а по ирония на съдбата преди няколко дни бяха издадени от свой човек:

На 3 декември 2014 г. в  София се състои конференция, озаглавена „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“. Организатори са Американската търговска камара в България, посолството на САЩ и Българската търговско-промишлена палата. Присъстват дипломати, политици, бизнесмени от България, САЩ и други държави, там си и медиите. Целта е ясна – да се представи ТПТИ в най-прекрасна светлина. Ораторите говорят за споразумението като манна небесна, а специално за България напоително се обяснява, че доклад на БАН прогнозира невиждани благини, които ще се изсипят върху страната ни. Думата взема и посланик Марси Рийс. “Улесняването на достъпа на пазара от двете страни на Океана ще доведе до икономически растеж. Според проучване на БАН очакванията са повишаване на износа на България за САЩ със 7,7 %”, масово е цитирана тя от медиите.

Намесването на академията не е случайно. Критиките към САЩ, европейските правителства и ЕС като цяло са, че не е проучено влиянието на ТПТИ върху отделните страни. И ето я повратната точка. В медии, социални мрежи и интернет форуми масово започва да се цитира мистериозния доклад. На него се позовават и политици, а особено активни са протестърите, които са на хранилка към фондация “Америка за България”.
Още преди две години отделни граждани и неправителствени организации в България почват да търсят въпросния доклад. Оказва се, че никой не го е виждал. Възникват основателни подозрения, че никога не е съществувал.

Тогава обаче се появява друго „научно“ изложение. Дело е на Института за пазарна икономика - соросоидна неправителствена организация, оглавявана от Красен Станчев. Тя съвсем очаквано прославя ТПТИ и изтъква ред ползи за България.
Хвалбите са закономерни, след като самите автори признават, че изследването е частично финансирано от американското посолство. До каква степен е изследване обаче, колко наука и експертност има в него, няма да коментираме.

Ще замълчим не само защото подобни дейности се правят по поръчка на клиента, ами и защото самият Институт не е никакъв институт (което пък е съвсем отделна тема).
По-интересно е какво се случва с “доклада на БАН” от 2014 г. Различни хора пращат запитвания в американското посолство кога е писан, от кого, искат да го видят, но отговор няма. А междувременно посланикът е сменен, след като мандатът на Марси Рийс е изтекъл.

Всичко това не пречи новият емисар на САЩ Ерик Рубин да изпее през месец май 2016 г. пред Американската търговска камара същата песен: “Според проучване, публикувано от Европейската комисия, малките и средни предприятия са в позиция да се облагодетелстват най-много от ТПТИ. В България 87% от всички износители за САЩ са малки и средни предприятия, на които се падат почти 40% от стоките и услугите, предназначени за Съединените щати.
А Българската академия на науките направи някои проучвания, според които, благодарение на ТПТИ българският износ ще се увеличи със 7,7%, и по подобен начин производителността на труда в страната (измервана в БВП на глава от населението) ще се увеличи с 6,8%”.

Предварителният вариант на речта му е качена на сайта на американското посолство. Доклад на БАН продължава обаче да няма, поне не и публично.
На 10 юни, т.е. в края на миналата седмица, въпросът стигна и до българския парламент.
С което окончателно стана ясно, че доклад няма. И не е имало. Никога!
В отговор на депутатско питане вицепремиерът Меглена Кунева заяви дословно следното:
“Съгласно предоставена от ръководството на Българската академия на науките информация докладът, който анализира ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, е разработен от екип учени, работещи в САЩ. Ръководител на екипа е проф. Джеймс Андерсън от Boston College, който е един от най-известните изследователи в тази област.

В екипа участва доц. Йото Йотов от Drexel University, който е асоцииран член на Института за икономически изследвания при БАН. През лятото на 2014 г., за период от три месеца доц. Йотов е бил на изследователска позиция в института и в този период са проведени няколко семинара, на които са обсъждани методологията и резултатите от изследването на ефектите от ТПТИ. Вероятно поради връзката на доц. Йотов с Института за икономически изследвания при БАН, се е създало впечатление, че това изследване е извършено от Българската академия на науките.
Във връзка с гореизложеното Ви уверявам, че анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) не е изпълняван от БАН“.

Сега разбрахте, нали! Да припомним - вземаме български учен от БАН, живеещ в САЩ, зачисляваме го към американски изследователски екип, екипът изготвя доклад и... лъжата “доклад на БАН” е сготвена! Това е пар екселанс манипулация, технология на злото в модерен вариант.
Но американците не изчислиха, че въпросът ще стигне в парламента и самата Кунева, която е горещ привърженик на ТПТИ, няма как да скрие измамата.

А щом се лъже така безочливо, какво да си мислим за самото търговско споразумение? Нима наистина е добро за ЕС и България? Част от медиите писаха за скандала, защо посолството не излезе с позиция, ако е честно в действията си?
Мълчат и протестърите, които иначе врякат по всеки повод. Притихнали си стотиците поборници за истина. И Рийс, и Рубин многократно са заявявали, че първи проблем на България е нечестната, зависима и непрозрачна журналистика. Нали разбирате кой точно говори?


Преговори ли?

„Ние желаем нашите малки и средни предприятия да могат да работят по-добре в САЩ, да имат достъп до американския пазар. Искаме да защитим земеделието, географските наименования...”, заяви в началото на май Матиас Фекл, френски държавен секретар по външната търговия,  малко след като Париж временно се оттегли в преговорите.
„Споразумението ТПТИ ще спомогне за значително занижаване на екологичните стандарти в Европа. Една от възможните последици би била тази, че и в Европа ще могат да бъдат култивирани и консумирани спорни генноманипулирани растения и хранителни продукти, докато не се докаже вредата от тях”, написа немската преса.

Според „Зюддойче цайтунг” САЩ заплашват да блокират облекченията за износ на европейската автомобилна индустрия, за да принудят по този начин ЕС да внася повече американски аграрни продукти. Отделно от това САЩ искат да заменят държавните арбитражи с частни.
Всичко това показва какво точно е ТПТИ и говори за духа на водените „преговори”.


БАН няма нищо общо с доклада, който венцеслави ТПТИ

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
В Турция и умрелите гласуват и
20.06.2016 06:30:26
0
0
В Асеновград цъфна:
Отдавна починали изселници се водят живи в регистрите,
от Турция пропуснали да уведомят за смъртта им
Автор: Грета ДЖЕНЕВА, Марица.бг
07.06.2016 |

На мъртви души в регистрите се натъкнаха в община
Асеновград в опита си да издирят хора, които тази
година навършват 100 години. При проверката се оказало,
че куп български изселници с двойно гражданство се
водят живи у нас, но отдавна са починали в Турция.

Става дума за лица с двойно гражданство, които живеят в
Турция и когато се споминат, би трябвало в българската
служба ГРАО да пристигнат данни за това. Проблемът
засяга не само Асеновград, а всяка община, където има
лица с двойно гражданство, изселници в Турция. Това е и
риск за истинността на данни при преброяване и избори,
смятат наблюдатели.

Докато докато община Асеновград се опитвала да издири
свои съграждани столетници, изселени от години, но и с
български адрес, станало ясно, че има десетина такива
някогашни асеновградчани. При засичане на
информацията обаче лъснал фактът, че деветима от тях
вече не са сред живите, макар това да не е отразено по
административен ред обратно в България. Данните
съобщи зам.-кметът Мария Вълканова.

Все пак заради 100-годишен юбилей на предстоящата сесия
общинските съветници отпускат 200 лева на дядо Салим
Мехмед Топал. Той живее в Асеновград с наследниците си.
Юбилярят Салим закръгля стоте на 16 юни и общинари ще по
почетат с гостуване на крака, каквато е традицията от
години./Марица.бг
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки